Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Otvorena je diskusija na temu: Brezove metle: Prihod gorštacima od korova

U planinskim selima jugozpadne Srbije, tamo gde nema adekvatne mehanizacije, sneg sa puteva do svojih kuća meštani čiste uz pomoć voze koju vuče volovska zaprega, kao na slici u selu Draževići kod Nove Varoši.

Na Zlataru je poslednjih dana palo 20 centimetara snega, pa stočari više ne izgone stoku na ispašu. Na sreću spremili su dovoljno sena da zimus prehrane stoku, pa ih ne brinu mrazevi i obilne padavine.

U novovaroškom kraju sezona svinjokolja u punom je jeku. Goran Dulanović iz Draževića kod Nove Varoši (na slici) kaže da za dobrog kasapina posla ima "preko glave".Zadovoljni su i gurmani jer će zimus biti kvalitetne pršute i slanine.

"Vesele mašine" ovih dana rade punom parom u novovaroškom kraju. Pečenje rakije je i dobra prilika da se kod rakijskog kazana okupe komšije, da se našale i popričaju. Kao na slici iz sela Kućani na padinama Murtenice.

Jabuka je ove godine u jugozapadnoj Srbiji dobro rodila, ali zbog kišnog leta brzo trune. Zbog toga je ostalo mnogo neobranih plodova.

Livade i pašnjaci u planinskim selima jugozapadne Srbije zarastaju u trnje i šumu. U selima su uglavnom samo starci pa retko ko obrađuje celo imanje i gaji stoku.Nekada pune staje sada su prazne i propadaju.

Šljiva koja je ove godine u selima kod Nove Varoši dobro rodila uglavnom će u rakiju. Novovaroška prepečenica uvek je bila na glasu, a proizvodnja rakije meštanima je značajan izvor prihoda. Cena joj je 400 do 600 dinara litar i mušterija n... Više [+]

Višnja je u zlatarskom kraju dobro rodila, pa u branju pripomognu i najmlađi.

Zlatarsko jezero, najveće i najlepše od tri jezera u kanjonu Uvca. Raj na zemlji!

I one su se "obukle" u letnju odeću. Šišanje ovaca u selu Draževići, zaseok Mokreč, kod Nove Varoši.

Na Uvačakom jezeru organizovana je prolećna akcija čišćenja smeća, a rendžerima iz Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Uvac" pomagali su i brojni volonteri. Učestvovalo je tridesetak zaljubljenika u ovaj dragulj prirode koji su jeze... Više [+]

Vikendaši na Zlatarskom jezeru u kanjonu Uvca koriste lepe majske dane da urede prostor oko svojih vikendica. Kosi se trava, grabi opalo lišće i skuplja smeće koje je voda zimus izbacila na obalu. Radno je bilo i u vikendaškom naselju kod Č... Više [+]

Punomazni zlatarski sir od kravljeg mleka, heljdopita, kajmak, goveđa i svinjska pršuta, samo su neki od specijaliteta zlatarskog kraja. Bogata trpeza sa narodnim specijalitetima sastavni je deo svake turističke manifestacije u opštini Nova... Više [+]

Najlepše doba godine, kad sve cveta i budi se đivot posle snegova i duge zime. Moj zavičaj, selo Draževići kod Nove Varoši.

Diplomirao na FPN.Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih media. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.