Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

FRANCUSKI NAČIN SADNJE KROMPIRA.

Uobičajeno je da na gazdinstvima propadaju ogromne količine sena i slame. Povećanje efikasnosti poljoprivredne proizvodnje može se postići nadzemnom sadnjom krompira.
Krompir (Solanum tuberosum L. - fam. Solanaceae) je zeljasta biljka, karakterističnog oblika gomolja / krtole, poreklom iz Latinske Amerike. U Evropu je prenešen tokom kraja XVI veka od strane Španaca i Engleza. Za nevericu je podatak da se raširio Severnom Amerikom uvozom iz Engleske i Irske. U početku je gajen kao dekorativna i lekovita biljka u botaničkim baštama.
U Srbiju je donešen krajem XVIII ili početkom XIX veka.
Bio je i ostao nezamenljivo povrće za ljudsku i stočnu ishranu i industrijsku preradu. Tehnološki proces proizvodnje potanko je ispitivan širom sveta i razvijene su "banke gena" za stvaranje novih sorti.
Ovo je interesantna i zahvalna biljka za brdsko-planinske krajeve gde predstavlja važan izvor prihoda poljoprivrednih domaćinstava, te je postao kult: po čemu su pojedina područja poznata - Dolenjska, Glamoč, Guča.
Manje je poznato da se krompir može gajiti bez ukopavanja u zemljište, korišćenjem natrulog sena i natrule slame kao pokrivke, koji se više ne mogu koristiti za ishranu stoke, a ni za prostirku u stajama. Tehnološki postupak je naučno proveren i može se preporučiti kao dodatni vid korišćenja slabo plodnih poljoprivrednih površina u brdskim područjima.
Sve do danas ispitivan je uticaj raspršivanja ekstrakta izvesnog lekovitog bilja u jabukovom sirćetu po džakovima krompira u podrumu radi sprečavanja preranog klijanja krtola. Rezultati su ohrabrujući za primenu u porodičnim ostavama tokom zime i ranog proleća, uzevši u obzir veliki broj domaćinstava, a pojedinačno malu količinu ovog povrća. Uputno je, u narednom periodu, naučnim metodama ispitati rezultate raspršivanja sa lekovitim biljem i jabukovim sirćetom, te ih primeniti u široj praksi.
Prednosti nadzemne sadnje krompira
Ovim postupkom izbegavaju se: priprema zemljišta oranjem; okopavanje; ogrtanje kućica; suzbijanje korova herbicidima i dodatno zalivanje tokom sušnog razdoblja vegetacije kao i neracionalno đubrenje veštačkim sredstvima. Pojava krompirove zlatice se može efikasno suzbiti puštanjem mladih fazana i druge živine (npr. morki, biserki) na krompirište (ova činjenica se može povoljno koristiti u fazanerijama lovačkih udruženja zbog odsustva primene herbicida, te trovanja živine.
Izbor krtola
Za sađenje se koriste semenske krtole mase od 50 - 60 grama. Ako su teže od 80 grama, seku se na pola, uzduž 8 do 10 dana pre da bi se rezana površina prosušila. U ovom slučaju je obavezna dezinfekcija noža kod svakog reza u alkoholu.
Vreme sađenja
Optimalno vreme je početkom aprila kada zemljište na koje se polažu krtole ima temperaturu od oko 10°C. Bitno je poštovati ovu preporuku i iskontrolisati date parametre.
Gustina sadnje i količina semenskog krompira
Za bujne i kasne sorte preporučen je razmak između redova od 60 cm a u redu 40 cm. Za slabije bujne i rane sorte razmak je 50 x 35 cm. Kod prvog slučaja je po hektaru potrebno od 1.600 - 1.800 kg semenskog krompira, a kod drugog od 3.200 - 3.500 kg (optimalnim se smatra, za ovaj oblik sađenja-gajenja, oko 2.000 kg semenskog materijala).
Naklijavanje semenskog krompira
Na Balkanu je optimalan rok naklijavanja krtola od 28. marta do 5. aprila za polurane sorte/Desiree, Ella i sl.
Površinsko sađenje
Na predviđenu površinu zemljišta lepo se rasporede zdrave krtole po razmaku koji zahteva upotrebljena sorta krompira.
Prekriju se desetak centimetara debelim slojem natrule slame i sena iz zalihe (nemojte koristiti sveže bilje!!!). Ova površina zastre se sa dva do tri centimetra mešavine stajnjaka od goveda i kamene prašine (90 % stajnjaka i 10 % kamene prašine – granitne prašine). Visinu do 20 ili 25 centimetara reda dopunjava se senom i slamom bez dodatnog sabijanja mase.
Nega zasada i zalivanje krompirišta
Zahvati ove prirode nisu potrebni, a zelena masa ostaje sveža bar 30 dana duže od uobičajenog gajenja tokom vegetacionog perioda.
Vađenje krompira
Krtole se u jesen vade iz redova laganim razgrtanjem pokrovne mase. Krompir je čist i ujednačene veličine. Trajnost u džakovima je produžena i nije podložna varijacijama temperature tokom zimskih meseci i ranog proleća. Iskorišćenu pokrivku treba kompostirati za dalju upotrebu u povrtarstvu.

Obrada, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije