Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

PROIZVODNJA KUKURUZA ŠEĆERCA (Zea mays L. saccharata sturt).

Kukuruz šećerac pripada posebnoj podvrsti kukuruza, koja se odlikuje većim sadržajem šećera u zrnu (4 - 5 %, pa sve do 12 %), po čemu je i dobio ime. Mlado zrno, na prelazu iz mlečnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Kukuruz šećerac koristi se kao kuvan i pečen.
Čuva se u zamrznutom ili konzerviranom stanju.

U s l o v i u s p e v a n j a

Seme kukuruza klija na temperaturi iznad 8 0C, a optimum je oko 15 0C. U fazi 3 lista, uz oštećenje lista, podnosi mrazeve od - 2 do - 3 0C. Visoke temperature u prvim fazama razvoja, a i u doba cvetanja (35 0C) ne odgovaraju biljci kukuruza. Ima velike zahteve prema vlazi (u aprilu 50 mm, maju 75 mm, junu 90 mm, julu 100 mm, avgustu 95 mm i septembru 80 mm, što ukupno čini 490 mm padavina, ali po metru kvadratnom). Kao naknadni i postrni usev mora se navodnjavati. Dobro reaguje na plodna, duboka zemljišta, neutralne reakcije (pH = 6 - 7), ali ne na izrazito kiselim, odnosno alkalnim i močvarnim terenima.
Kod jednog istog hibrida, iz redovne aprilske setve, od svilanja do tehnološke zrelosti prođe prosečno 23 - 24 dana, a iz naknadne junske, svega 16 - 18 dana. U naknadnim rokovima, suma toplotnih jedinica potrebnih za razvoj od nicanja do berbe postiže se za 15 - 20 dana ranije.

T e h n o l o g i j a p r o i z v o d n j e

I z b o r h i b r i d a

HIBRIDI: U našoj zemlji pretežno se gaje domaći hibridi Instituta za kukuruz u Zemun polju, kao što su: ZPSC - 123, ZPSC 213 SU, ZPSC - 301, ZPSC - 401, ZP SC - 501 SU, ZP SC - 502, ZP SC - 503, ZP SC - 504 SU, ZP SC 111 SU, zatim: Perun F1-rani, Eliksir F1-ekstra rani (Centar za povrtarstvo S. Palanka), Gold kap, Šugar tajm F1, Havaj svit F1, Seneca horizon (rani), Jubilee (srednje rani), Sundance, Reliance, Atlantik (kasni), te hibridi novije generacije - Sunrise F1, vegetacije 67 - 70 dana, Sweet Nugget F1, vegetacije 65 - 68 dana, Sweet wonder F1, vegetacije 70 - 75 dana, Sheba F1, vegetacije oko 72 dana, Challenger F1, vegetacije oko 78 dana, sa napomenom da se ovi hibridi zovu "super slatki" ili "ekstra slatki", zbog visokog sadržaja šećera i recesivnog gena, koji usporava transformaciju šećera u skrob (obrada, dipl. ing. Stanko Nekić, 2016. godine).

P l o d o r e d

Dobri predusevi su sve vrste leguminoza, cvekla, blitva, mrkva, pa i pšenica, a kao naknadni ide posle graška, ranog kupusa i ranog krompira. Prostorna izolacija je obavezna od 200 m zbog mogućnosti međusobnog oprašivanja sa običnim kukuruzom ili hibridom šećercem druge boje semena, odnosno zrna.

O b r a d a z e m l j i š t a

Osnovna obrada se izvodi odmah posle skidanja preduseva (15 cm), a druga oktobra - novembra (30 - 40 cm dubine). U martu obaviti površinsku pripremu zemljišta. Obradu zemljišta za naknadnu setvu obaviti po skidanju preduseva (grašak, rani krompir...) na dubinu od 20 cm, uz istovremenu predsetvenu pripremu, koja obavezno obuhvata valjanje.

Đ u b r e n j e

Pod osnovnu obradu zemljišta treba uneti 30 - 40 t/ha dobro zgorelog stajnjaka i NPK (5:20:30) đubriva u količini od 150 - 200 kg po hektaru (prema nekim autorima, u jesen zaorati 400 - 500 kg 10:30:20). Pod površinsku pripremu uneti 200 - 300 kg/ha NPK 15 : 15 : 15, a putem dva prihranjivanja (od 3 - 5 do 7 - 9 listova kukuruza) po 100 kg azotnog đubriva (KAN-a) ili prema nekim autorima po 150 - 200 kg KAN-a. Drugi primer đubrenja sastoji se u jesenjem unošenju sa dubokim oranjem 25 - 30 t/ha zgorelog stajnjaka. Predsetvenom pripremom zemljišta obaviti unošenje u zemljište oko 400 kg/ha NPK 8:26:26 i 150 kg/ha SAN-a. U vegetaciji, kada su biljke visoke 10 - 15 cm i 3 nedelje nakon toga međuredno se kultivira i prihranjuje sa po 150 kg/ha KAN-a. Najbolje je norme đubriva odrediti na osnovu agrohemijske analize zemljišta, čime se postiže racionalna proizvodnja.

S e t v a

Setva se izvodi počev od kraja aprila sve do sredine jula (prema nekim podacima od 01. 04. do 01. 07.), na rastojanju 70 - 75 x 23 - 25 cm (rani hibridi 70 x 20 cm, kasniji hibridi 70 x 25 cm), a pravac redova, po mogućnosti, da je sever - jug. Dubina setve je 4 - 5 - 6 cm, a količina semena 10 - 12 - 20 kg/ha. Sukcesivna (naizmenična) setva treba da obezbedi što duži period berbe svežih klipova kombinovanjem rokova setve i hibrida različitih grupa zrenja. Obavlja se na svakih 15 dana, tj. kada prethodni rok nikne, sledeći se seje. Seme mora da se zaštiti od žičnjaka i ptica Mesurolom FS-500 0,2 L/10 kg semena. Priprema parcele mora da bude idealna, kako bi sve seme bilo posejano na istu dubinu. Način setve - pneumatska sejalica.

N e g a u s e v a

Kada se ukažu redovi biljaka, preduzima se prvo kultiviranje na 10 - 12 cm dubine. Nakon toga odmah usev treba okopati (3 - 4 lista kukuruza) i prorediti na definitivno rastojanje, ukoliko nije obavljena setva pneumatskim sejalicama. Prilikom drugog kultiviranja (7 - 8 cm) potrebno je da se izvede prvo prihranjivanje (kukuruz visok 10 - 15 cm), a drugo kada biljke pređu 60 cm (prema nekim podacima kada je kukuruz visine 40 - 50 cm). Đubrivo se međuredno rastura, a zatim unosi u zemljište kultiviranjem ili rotoviranjem. Posle prihranjivanja treba da padne kiša ili da se obavi navodnjavanje.
Kukuruz šećerac se retko okopava kada se koriste hemijska sredstva za borbu protiv korova, recimo posle setve - pre nicanja (Merlin 750-WG 0,135 kg/ha, Stomp 330-E 4 - 6 L/ha.).
Navodnjavanje brazdama, veštačkom kišom je po potrebi, ali naročito pred metličenje i nalivanje zrna. Zalivna norma iznosi 40 - 60 dm3 (L) po m2. Između dva zalivanja treba da prođe 15 - 20 dana. Navodnjavanje je osnovni preduslov za gajenje kukuruza šećerca, jer povećava prinos i omogućava stabilnu proizvodnju i kasniju berbu. U kasnijim rokovima setve, navodnjavanje je neophodno posle setve. U uslovima bez navodnjavanja, dobre prinose daju samo rani hibridi iz redovne, prolećne setve.
Zaperci se ne zakidaju, jer se kukuruz često bokori, tako da ima i do 5 - 6 zaperaka, najčešće na ivičnim biljkama, koji izbijaju iz osnove glavnog stabla. Na njima može da se formira metlica i klip.
Usev šećerca mora da se štiti jer ga ptice napadaju, a to se radi pomoću strašila ili ubijenih ptica kao najbolji način.

B e r b a

Berba se izvodi ručno ili beračima u fazi mlečno - voštane zrelosti (u mlečnoj zrelosti - svila je dobila braon boju i sasušila se, pojavilo se mleko pri pritisku zrna noktom), kada vlaga u zrnu treba da bude oko 76 % za tržište, a za industrijsku preradu 72 - 68 %. Bere se u jutarnjim časovima (najbolje oko 10 časova) kada je najveći sadržaj šećera. Obrani klipovi se odnose što pre na preradu ili tržište, uz prethodno komušanje. Kvalitet šećerca se duže čuva ako se bere sa komušinom. U najkraćem roku klipovi se kuvaju, zamrzavaju ili konzreviraju ili se to čini sa zrnom. Novi, poboljšani šećerci imaju mogućnost sporog prezrevanja, drže vodu i šećer oko 7 dana pa mogu duže da se beru.
Ukoliko obrani klipovi kukuruza šećerca ne idu direktno na preradu, potrebno ih je čuvati u hladnim komorama na temperaturi od 0 do 4 0C i relativnoj vlažnosti vazduha 85 - 90 %. U tom slučaju klipovi se očiste od komušine mašinama ljuštilicama, stavljaju u paletne sanduke i lageruju u hladnjaču. U ovakvim uslovima kvalitet šećerca može da se očuva 4 - 8 dana, duže sa komušinom, a kraće ako je očišćen.
Ostali delovi biljke (stablo i list) skidaju se silažnim kombajnima. Skinuta masa može se silirati ili se odmah koristi za ishranu stoke. Prinos klipa iznosi 20 - 30 t/ha, a zelene mase 20 - 25 t/ha.

Autor, Stanko Nekić, dipl. Ing. agronomije