Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

ALAT, PRIBOR I ORGANIZACIJA REZIDBE VOĆAKA

Izvođenje rezidbe voćaka moguće je na više načina: ručno, polumehanizovano i mehanizovano.
Najjednostavnije je, a i najskuplje, ako se rezidba obavlja ručno. Sa stanovišta fiziološke osnove, takva rezidba voćaka je najbolja. Izvođač je u mogućnosti da kontroliše svaku granu i grančicu.
Polumehanizovano izvođenje rezidbe voćaka sa pneumatskim makazama može biti sa više varijanti: sa i bez platforme za obavljanje rezidbe, kao i sa specijalnim korpama koje se po potrebi podešavaju - prema visini i položaju.
Najjednostavnije izvođenje je ako je radni deo (makaze) priključen dugačkim crevima za kompresor. To su obično dva creva sa dvoje makaza kojim upravlja po jedan radnik. Na makazama noževi mogu biti dvojaki - s jednim sečivom i sa dva sečiva. Bolje su sa dva sečiva, jer ne povređuju tkivo grane. Kompresor može da ima sopstveni pogon ili da je nošen (priključen na traktor). Druga varijanta ove rezidbe je uz primenu platformi - vučnih ili sa sopstvenim pogonom. Na platformama su ugrađeni kompresori sa odgovarajućom dužinom creva i pneumatskim makazama.
Mehanizovano obavljanje rezidbe je moguće specijalnim mašinama. Radni deo kod ovih mašina je u obliku cirkulara (kružni) i jednog noža, koji podseća na nož kod kosačice. Prvi uređaj radi takođe sa dva diska (cirkulara), koji se okreću jedan prema drugom. Drugi uređaj je tako podešen da mu se radni deo kreće pravolinijski, levo - desno, upravo kao kod kosačice. Ukoliko se primenjuju uređaji za mehanizovanu rezidbu kontinuirano i dalje u periodu eksploatacije, posledice ove rezidbe nisu takve kao u slučaju kada se ona povremeno izvodi. Potpuno mehanizovana rezidba voćaka ima manjkavosti. Ipak joj je najveći nedostatak što se obavlja rezidba svih grana u jednoj ravni. Njome se ostavljaju ravne površine, što dovodi do stvaranja kompaktnih površina, bez dovoljno svetlosti.
Za ručno izvođenje rezidbe voćaka sa višom (razvijenijom) krošnjom, potrebne su prikladne merdevine. Merdevine mogu imati različite dimenzije, bolje je ako su manjih dimenzija, jer se njima lakše manipuliše. Za ručno izvođenje rezidbe potrebno je obezbediti: makaze, ručne testerice, motornu testeru, noževe kresače, kalem vosak radi premazivanja preseka debljih grana, merdevine ranih veličina i dr.
Za dobru organizaciju rezidbe voćaka potrebno je da se isplaniraju potrebe u priboru, alatu, mašinama i materijalu. Potrebno da se planira i vreme za koje se rezidba mora završiti. S tim u vezi je neophodno poznavanje normi: koliko jedan rezač može da oreže stabala, ili koliko je rezača potrebno po ha. U periodu formiranja krune, u prvoj vegetaciji, po ha je potrebno 2 - 3 radnika, u drugoj godini, u toku leta 4 - 5 radnika i u periodu mirovanja isto toliko; u trećoj vegetaciji za zelenu rezidbu 6 - 7 radnika i u četvrtoj vegetaciji 7 - 8 radnika. Ovo su prosečne orijentacione vrednosti. Rezidba odraslih stabala voćaka svakako je složenija i zahteva više ili manje radnika po hektaru, što zavisi od uzgojnog oblika, starosti, proređenosti i inteziteta rezidbe. Svi činioci, koji utiču na primenu rezidbe moraju se uzeti u obzir. Orijentacioni broj rezača po hektaru je oko 12 - 15.