Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

SEME POVRTARSKIH KULTURA.

Pod kvalitetnim semenom podrazumeva se seme koje po svom obliku, veličini, boji, mirisu, čistoći i klijavosti odgovara određenoj vrsti povrća. Dobar proizvođač može po obliku ustanoviti je li seme dozrelo ili nije. Ako je seme smežurano, to je znak da je rano ubrano ili je prezrelo (naprimer seme boranije). Ako je seme izgubilo svoj karakterističan miris, ono je izgubilo i na kvalitetu, a time ima i manju klijavost, odnosno energiju klijanja. Čistoća semena važno je svojstvo u utvrđivanju ukupnog kvaliteta semena. Ako seme sadrži razne nečistoće kao seme korovskih biljaka i drugih vrsta, ono nije pogodno za setvu i kao takvo se ne sme nalaziti u prometu. Čistoća semena označena je na svakoj deklaraciji. Klijavost semena predstavlja u laboratorijskim uslovima ispitan i utvrđen broj normalnih klijanaca prema ukupnom broju semenki stavljenih na klijanje, utvrđen nakon protoka vremena predviđenog za završno ocenjivanje, iz uzorka jedne partije semena. Klijavost semena jedno je od najznačajnijih svojstava semena i ono se izražava u procentu isklijalih semenki. Ako je klijavost naprimer 90 %, to znači da će od 100 semenki niknuti 90. Energija klijanja utvrđuje se kao informativni podatak o broju normalnih klijanaca ispitan i utvrđen u laboratorijskim uslovima prema ukupnom broju semenki stavljenih na klijanje, utvrđen nakon protoka vremena predviđenog za ovo ocenjivanje odnosno za utvrđivanje energije klijanja.
Svaki proizvođač, ako želi proveriti da li je seme koje poseduje još uvek klijavo, može to sam učiniti. Potrebno je da određeni broj semenki (3 x 50 ili 3 x 100) stavi na vlažnu vatu ili upijajući papir u plitkoj posudi, te ih pokrije vlažnom vatom ili papirom. Seme se zatim ostavi 5 - 10 dana na temperaturi od 200C, obično u prostoriji gde je temperatura stalno ista, a nakon čega se izvrši brojanje. Seme koje ima slabu klijavost, a minimalna klijavost propisana je pravilnikom za svaku vrstu, ne bi trebalo sejati, odnosno pri takvoj klijavosti treba upotrebiti više semena.
Klijavost semena služi za izračunavanje upotrebne vrednosti tog semena za setvu, a ona zavisi od čistoće i klijavosti. Ako imamo podatke za klijavost i čistoću nekog semena, možemo odrediti njegovu upotrebnu vrednost, a na bazi nje i potrebnu količinu semena.
Prilikom izbora semena uvek se mora uzeti u obzir činjenica da je seme direktan trošak proizvodnje i ne može biti skupo ako je kvalitetno, jer od svih ulaganja u proizvodnju, najmanji deo otpada na seme.
Posebna dorada semena ("u semenskim kućama") je u stvari priprema i izlaganje semena posebnim uslovima. Kao osnovno seme, javlja se takozvano "neutralno" seme, odnosno golo i osnovno seme. Kod ovog semena nije rađena nikakva dorada, sem čišćenja od primesa i nečistoća. Normalno seme (neutralno), bez ikakvih dodatnih tretiranja nema tako dobru ujednačenost u klijanju i biljke u početku razvoja mogu imati vidljive neujednačenosti. Sledeća vrsta semena je polu ili termonaklijalo seme. Kao što mu ime kaže, kod ovog semena se temperaturom inicira klijanje, čije se nicanje ubrzava i dobija se na ujednačenosti nakon nicanja. Nedostatak ove vrste semena je u tome što nije dugotrajno, jer inicirana klica semena, ukoliko se ne poseje propada za par meseci.
Kod jako sitnih semena i semena nepravilnog oblika, da bi se olakšala setva i da bi se obezbedila potrebna količina hraniva u početku porasta klice, primenjuje se piliranje. Pilete ili pilirano seme su kuglice koje se stvaraju tako što se obmotava seme, koje dobija izgled kuglice, a koje se sastoje od inertnog nosača (obično glina), male količine mineralnog đubriva, eventualno zaštitnog sredstva i semena. Na ovaj način seme duže zadržava klijavost od termonaklijalog semena, ali ne duže od godinu dana. Inkrustrirano seme je najviše obloženo seme inertnom materijom u kojoj su sadržana sredstva za zaštitu bilja, boje i ostale supstance sa svrhom bolje zaštite klice i uočavanja semena u zemljištu.
Kod gajenja povrća, a posebno kod kupusnjača, poseban značaj ima odabir kvalitetnih hibrida, kao i kvalitet semena, jer se visoki prinos može postići samo ako se navedeno obezbedi. Vrsta semena i njegova priprema je izuzetno važna u praksi, naročito kada je proizvodnja rasada u pitanju. Osobine hibrida se zadržavaju kod svih vrsta i klasa semena. Razlika je u procentu iskorišćenja datih osobina.
Kalibrirano - dorađeno seme ima izuzetno visok procenat nicanja, vrhunsku ujednačenost, što rezultira u veoma dobrom kvalitetu rasada. To daje veliku prednost za dalju proizvodnju, jer je veći procenat primljenog rasada, bolja ujednačenost biljaka i naravno veći prinos u proizvodnji. Korišćenje ovakvog semena je potpuno normalno u savremenoj proizvodnji povrća. Prednosti korišćenja kalibriranog semena su: ujednačeno nicanje, veći procenat dobijenog kvalitetnog rasada, ujednačenije biljke, veći prinos i bolji kvalitet plodova - veći profit.
Kao sledeći korak u kvalitetu dorade semena je tzv. precizno seme. To je birano seme iste kalibraže, gde je povećan i ujednačen procenat klijanja (energije klijanja). Ovo visoko kvalitetno seme predstavlja osnovni preduslov savremene i kvalitetne proizvodnje rasada.
Pored svih ovih vrsta dorade semena, postoji mogućnost tretiranja semena i posebnim jedinjenjima koja povećavaju otpornost na pojedine bolesti. Tako na primer sve veći problem predstavljaju bakteriološka oboljenja na kupusnjačama. Xanthomonas campestris pv. campestris (crna trulež sprovodnih sudova) je bakterijska bolest kupusnjača (naročito kod kupusa i kod karfiola), protiv koje je zaštita izuzetno komplikovana. Bakterije prezimljavaju na zaraženim biljkama, zemljištu i unutar semena. Pored hemijske zaštite na parceli, potrebno je specijalno tretiranje semena. Ova intervencija ne utiče na genetske karakteristike hibrida. Takav preparat se zove Exccit. Tokom intervencija sa Exccitom, unutrašnji i spoljašnji deo semena se tretiraju, suzbijaju se patogeni, a nakon toga se seme ponovo testira. Ukoliko se ne utvrdi postojanje zaraze na semenu, pakovanje se obeležava znakom Exccit.
Seme tretirano sa Exccitom ima kratak rok trajanja, ali do isteka tog roka ne može se desiti nikakav problem (povećanje rizika u nicanju, neželjeno dejstvo preparata i dr.) sa semenom. Korišćenje tih semena, tretiranih sa Exccitom ne razlikuje se od korišćenja normalnog semena (setva, klijanje, nicanje...).
Nakon setve semena vrši se pokrivanje semena setvenim slojem. Funkcija tog setvenog sloja je sprečavanje odavanje vode iz supstrata, pod direktnim uticajem sunčevih zraka. Pored toga, setveni sloj treba da obezbedi medijum za klijanje i nicanje semena. Za ove potrebe obično se koristi kvarcni pesak.
Zbog izuzetno sitnog semena, kao i jako osetljive klice, kod nekih vrsta (celer) može da dođe do oštećenja od silicijum-dioksida, odnosno kvarca iz peska. U tom slučaju obično se koristi vermikulit, koji je nastao kao ekspandirani vulkanski kamen. Neorganske je prirode i veoma lak. Pošto sprečava odavanje vlage iz supstrata, ima istu funkciju kao i pesak.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije