Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

KOJI JE RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR
U Beogradu je 8. oktobra održano veliko finale gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ na kome su učestvovali majstori ajavara iz skoro cele Srbije, pobednici predtakmičenja održanih u desetak mesta širom zemlje. I koliko se god o tome već pričalo, i tokom ove manifestacije postavljalo se pitanje „koji je recept za najbolji ajvar“. Zna se da postoji blagi i ljuti ajvar, da ta podela zavisi od paprike koja se koristi, a potom i da je za dobar ajvar potrebna kvalitetna paprika, dobro oprana, isečena, potom samlevena, ali i dobri začini. Obavezni su so i šećer, a pojedini proizvođači znaju da dodaju i još ponešto po svom nahođenju.
„Koji je recept za najbolji ajvar daju potrošači, oni odlučuju, kao što na ovom takmičenju odlučuju članovi žirija“, rekla nam je Danijela Stanković iz sela Batuša (opština Malo Crniće), članica Udruženja žena „Zlatni suncokreti“ iz Stiga. „O najboljem receptu, znači, odlučuje ukus svakog konzumenta ili svakog člana žirija ponaosob. Svi oni ne vole isto, pa gledaju, recimo, i boju ajvara, ne vole da je svetlo narandžasta, ali pre svega gledaju da je dobro upržen. Ne sme da bude redak i čorbast, nego da je jako lepo upržen i da podseća, kako oni kažu, na kavijar“.
Uz recept za dobar ajvar mora da se doda i važnost mešanja na šporetu sa drvima. Učesnici finala takmičenja „Izađi mi na teglu“ dobili su od organizatora po 30 kg paprike od kojih se, kako nam reče naša sagovrnica, može dobiti sedam-osam tegli ajvara, i to posle puna četiri sata mešanja. Kako smo saznali, članice Udruženja iz Stiga gaje papriku u svojim baštama, a ako im zatrebaju dodatne količine nabavljaju ih od ljudi koji imaju zasijane veće površine“. Uglavnom idemo u Osipaonicu, koja nam je najbliže, oni imaju dobru papriku i ne moramo da idemo na jug Srbije, ne bi nam se ni isplatilo“, kaže Danijela Stanković.