Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

FAO: Inovativni alati će spasiti proizvodnju hrane zemalja Azije i Tihog oceana

Inovacija, solidarnost, koherentnost i snažno partnerstvo između i unutar zemalja Azije i Tihog oceana trebaju da bi se ta regija oporavila od štete koju je prouzročio Covid i trajnih učinaka pothranjenosti stanovništva.

Taj je poziv uputilo više od 40 zemalja članica Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) zaključujući četverodnevnu regionalnu konferenciju. Oko 750 sudionika, uključujući predstavnike privatnog sektora i civilnog društva, obvezalo se da će raditi na transformaciji prehrambenih sustava, čineći ih održivijima, produktivnijima i otpornijima te hraniti gladni svijet na način koji je isplativ za poljoprivrednike, a istovremeno proizvodi zdravu hranu koja je dostupna svima.

Tehnološke inovacije za spas proizvodnje hrane

"Da bismo transformirali prehrambene sustave za održivu zdravu prehranu moramo imati koherentnost, partnerstvo i solidarnost kako bismo smanjili troškove proizvodnje", rekao je generalni direktor FAO-a QU Dongyu posljednjeg dana 35. regionalne konferencije za Aziju i Tihi ocean, čiji je domaćin bila Vlada Butana.

"Podaci, digitalna ekonomija i mobilna tehnologija pomoći će proizvođačima da to postignu. Danas je mobilna tehnologija vodeća inovacija, a pametni telefon u rukama malog poljoprivrednika njegov je novi poljoprivredni alat", dodao je glavni direktor.

Na konferenciji se više saznalo i o osnivanju FAO-ovog Ureda za inovacije i stvaranju Međunarodne platforme za digitalnu hranu i poljoprivredu. Čulo se da poljoprivredne inovacije mogu smanjiti teškoće u radu, te da prehrambeni lanci u azijsko-pacifičkoj regiji sve više imaju koristi od tehnoloških inovacija poput dronova, satelitskih snimaka, baza podataka i blok lanaca.

"Korištenje podataka, inovacija i tehnologije pokazalo je da ovdje u Aziji i na Tihom oceanu imamo briljantne umove, znanstvenike i poduzetnički duh koji će nas voditi kroz izazove koje predstavlja COVID-19 i pomoći nam da pobijedimo pothranjenost i siromaštvo", kaže Dongyu.

U tom dijelu svijeta 330 milijuna pothranjenih ljudi

Konferencija je održala posebnu sesiju posvećenu primjeni nove tehnologije i inovacija u poljoprivredi, koje privlače mlade ljude i osnažuju žene u tom sektoru. Dogovoreno je da nove i inovativne prehrambene i poljoprivredne politike, procesi, ulaganja i učenje mogu regiju vratiti na pravi put da postigne održiv razvoj do 2030. godine.

U azijsko-pacifičkoj regiji živi više od polovice pothranjenih ljudi na svijetu, a s utjecajima Covida broj gladnih u južnoj Aziji mogao bi se povećati za gotovo trećinu na 330 milijuna u sljedećih deset godina.

FAO-ov nedavno pokrenut program odgovora i oporavka od Covida pomoći će zemljama da ublaže neposredne učinke pandemije, istovremeno gradeći bolje i ubrzavajući globalne napore u borbi protiv gladi usredotočujući se na inovacije.

Izvor: http://www.fao.org/news/story/en/item/1306201/icode/