Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Svi su sigurno nekada našli suočeni sa poznatim pitanjem: šta je starije - kokoška ili jaje?

Ovo, na izgled jednostavno pitanje muči ljude već nekoliko vekova. Prvi koji su se bavili ovim pitanjem bili su grčki filozofi, a danas se ovim i sličnim pitanjima bave savremene nauke.

Ako bismo pratili porodično stablo jedne kokoške sve do njenih predaka, shvatili bi da se svaka izlegla iz jajeta koje je predhodno izlegla kokoška i tako u nedogled. Ali ako se vratimo deset hiljada godina unazad, doći ćemo do divljih predaka domaćih kokoški, koji su verovatno bili crvena i siva perad u prašumama jugoistočne Azije. Tu bismo mogli da povučemo liniju i navedemo sve životinje koje pre toga nisu bile kokoške, kao i one koje od tada jesu kokoške. Koja god obeležja da odlikuju ovu životinju kao kokošku, ona su nastala onda kad su se sreli spermatozoid i jajna ćelija.

Prema tom stanovištu jaje je starije od kokoške.

Odgovor na ovo pitanje zavisi od savremenih teorija evolucije i genetike. Larmarkovski pogled na evoluciju podrazumevao bi da nešto što nije kokoška može da postane kokoška tokom svog životnog veka, pa je prema takvom stanovištu kokoška starija od jajeta.