Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Teško je osloboditi se anksioznosti, ali postoje neki načini na koje možemo da je kontrolišemo. Svako ima svoj metod nošenja sa preteranom, neosnovanom brigom, a ponekad kućni ljubimac može najviše da pomogne.

Ljubimci ne mogu da govore, i možda ne znaju šta je tačno anksioznost, ali životinje su mnogo intuitivnije nego što nam se čini.

Evo samo nekoliko načina na koje posedovanje ljubimca može biti odlična stvar za anksiozne osobe:

Ljubimac je uvek raspoložen za zagrljaje

Kontakt sa drugim živim bićem je od velikog značaja za anksioznost. Čini da se osećamo manje usamljenim ili da nam deluje da ne moramo sa svim problemima da se nosimo sami. Kit Hamfris, profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Stenford Univerzitetu, saglasan je sa ovim i tvrdi: „Držanje i maženje ljubimca umiruje većinu ljudi, čak i one bez anksioznih problema.“

Kada vas preplavi anksioznost i počnete da paničite, samo jedan skok ljubimca u krilo i njegovo umiljavanje mogu da vam povrate ravnotežu.

pas i covek

Imate nekoga da vas sasluša, ko neće nuditi savete

Ponekad ne želite savete. Ne razume svako zabrinutost i mnogi misle da jednom rečenicom mogu da vam poprave raspoloženje. Čak i veoma dobronamerni ljudi misle da jedan dobar savet može da izleči strahove, pa čak i dublju anksioznost.

Ljubimac nikada ne pokušava da vas izleči. Sa njim možete da sedite satima na kauču i da se žalite, a niti će vas posavetovati niti će pokušati da reši sve vaše probleme. Ponekad nam je prosto potrebno samo da pričamo i da nas neko sasluša, bez odgovora. Ljubimac će da sedi i da vas voli. Nekada je to sve što je potrebno.

Odlični su za skretanje pažnje

Kod anksioznosti se dešava da i najmanja osećanja brzo eskaliraju u nešto katastrofalno. Možda vam se desilo nešto sasvim trivijalno, ali anksioznost od toga napravi smak sveta. Odjednom je to jedino o čemu možete da razmišljate.

Kada imate ljubimca, morate da se fokusirate na njega.

„Ukoliko fokusiramo pažnju na brigu o ljubimcu, skreće nam pažnju sa naših briga“, kaže Hamfris. Kao što znamo, ljubimcima je potrebno mnogo brige i pažnje. Potrebna mu je hrana, šetnja i ljubav- sve ono na šta možete da se fokusirate kako biste skrenuli pažnju sa predstojećeg „smaka sveta“.

„Pružanje najosnovnijih stvari ljubimcu može pružiti osećaj kontrole onda kada nam se čini da gubimo kontrolu“, kaže Hamfris. Ljubimac je odličan način da se podsetite, „Dobro, možda i jeste smak sveta. Ali ja i dalje moram da prošetam psa.“

Nikada niste sami kod kuće

Ukoliko ste anksiozni, samoća može biti posebno teška. Svaki zvuk ili šum može da vas unervozi. Kada je tu ljubimac- sve je lakše. Prisustvo još nekoga u kući sa kim možete da pričate kako biste se umirili, važnije je nego što mislite. Kada imate ljubimca, neko je uvek kod kuće, tako da zapravo nikad niste sami.

Igranje sa ljubimcem može biti odličan način da „ispraznite glavu“

Ponekad vas okružuje previše stresa. Život je težak. Sve vas brine. Ipak, postoje neki momenti kada povedete psa u šetnju ili kada mačka poludi za komadićem konca, kada shvatite da ne razmišljate o stvarima koje su stresne ili koje vas brinu. To mogu biti retki momenti, ali ljubimac može da vam ih pruži.

Ljubimac vas nikada neće osuđivati

Nikada. Možete biti anksiozni i uplašeni pred svojim ljubimcem, i njemu to neće smetati. Sve dok ga volite i brinete o njemu, uzvratiće vam ljubav. Anksiozni ste? Pa šta!

Vaš ljubimac i dalje misli da ste najbolji na svetu. I to je nešto.

Mogu vam pomoći da upoznate nove ljude

Socijalizacija i interakcija sa drugim ljudima mogu posebno da izazovu anksioznost. Stvaranje prijateljstva ili razgovoranje mogu biti izazovni, ali ljubimac je tu da pomogne. Imate preslatko kuče? Svako ko ga vidi zastaće da vam to i kaže.

„Mnogi uviđaju da im ljubimac umanjuje anksioznost prilikom upoznavanja novih ljudi“, kaže Hamfri. „Ljubimac je način da se započne socijalna interakcija, kao na primer kada vidite nekoga ko šeta psa i odmah vam deluje pristupačnije, plus u startu imate zajedničku temu.“

Ne morate da brinete da li vas ljubimac voli ili ne

Ponekad vam možda deluje da se nikome preterano ne dopadate. Naravno da to nije istina, ali teško da sebe možete razuveriti. Ali kada dođete kući i vaš ljubimac se zatrči prema vama, znate bar jednu stvar: sve dok imate ljubimca, uvek će postojati bar jedna osoba na svetu koja je na vašoj strani.

Tačnije, oni će vas uvek voleti, bez obzira na sve.