Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

U poslednje vreme svedoci smo kako se sve više vlasnika gubi svoje pse, u razloge za to ne želimo d ulazimo, ali činjenica je da se na društvenim mrežama svakodnevno mogu videti objave izgublje ili nađen pas. Mnoge pse, nažalost i kradu, posebno one rasne, a kako biste im ušli lakše u trag, trebalo bi da ih čipujete, jer na čipu ostaju vaši lični podaci.

Čip je lična karta vašeg ljubimca. To je i vaša zakonska obaveza, kao vlasnika psa, pri čemu se izdaje odgovarajuća potvrda, zajedno sa vakcinacijom protiv besnila.

Svi čipovani psi i mačke nalaze se u jedinstvenoj bazi podataka Ministarstva za poljoprivredu, resora za veterinu Republike Srbije. Na taj način je omogućen veoma jednostavan postupak utvrđivanja identiteta vlasnika kao i osnovnih podataka pasa i mačaka.

Čipovanje pasa

Od čega se sastoji mikročip? Odgovor je da je on napravljen od induktora koji se nalazi u kapsuli od biokompatibilnog stakla. Induktor služi tome da daje petnaestocifreni digitalni kod koji je karakterističan za svaku zemlju, koji će onemogućiti ponavljanje istog broja narednih sto godina.

podla-i-veterinar
Kako se čipuju psi?

Sam postupak traje par minuta i potpuno je bezbolan. Čip je pod sterilnim uslovima deponovan u iglu injektora kojima se čip plasira pod kožu sa leve strane vrata vašeg ljubimca. Ovakva metoda je potpuno bezopasna, za razliku od tetovaže pasa, što je postupak koji je bio bolan po životinju a i tetovaža nije pogodna za identifikaciju zbog mogućeg falsifikata.

Jednom ampliciran čip se posle pet do sedam dana indurira vezivnotkivnom kapsulom zbog čega neće biti moguće njegovo pomeranje.

Sam čip izgleda kao zrno pirinča.



Očitavanje

Čip se očitava posebnim skenerom koji uglavnom poseduju veterinarske ambulante i prihvatilišta. Skenerom se prelazi preko dela tela na kome se nalazi čip, pa će se na skeneru prikazati identifikacioni broj.

Potom se kontaktira nacionalna baza podataka odakle se dobijaju podaci vlasnika. Koliko je čipovanje korisno govori podatak da je u Americi više od 600 000 kućnih ljubimaca vraćeno svojim vlasnicima samo zahvaljujući tome što su kuce i mace imale čipove.

Cena

Uz čipovanje se obično sprovodi i obavezno vakcinisanje protiv besnila pa za ovu uslugu bi trebalo izdvojiti od 1200 do 1900 dinara.