Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pojačana kontrola zahteva za subvencije u pčelarstvu

Poljoprivredna inspekcija je prilikom kontrole utvrdila da su u 63 slučaja zahtevi podneti neosnovano, zbog čega je u postupku priprema i podnošenje zahteva za prekršaje i inicijativa za pasivan status gazdinstava u predmetnim slučajevima, obaveštenje je Ministarstva poljoprivrede.

Ukupna vrednost subvencija za koje su podneti neosnovani zahtevi iznosi 7,5 miliona dinara.

Poljoprivredna inspekcija je pojačanoj kontroli u ovoj oblasti pristupila nakon iskazane sumnje Saveza pčelarskih organizacija Srbije da se subvencije po košnici koje dobijaju pčelari u Srbiji zloupotrebljavaju i da se podaci jednim delom lažiraju.

Prve aktivnosti poljoprivredne inspekcije bile su vezane za direktne prijave (podnete od strane Saveza) sumnjivih podnosioca zahteva za subvencije koje su procesuirane.  

Podsticaji po košnici trenutno iznose 800 dinara po košnici, za najmanje 20, a najviše 100 košnica pčela. Sama prijava i proces utvrđivanja prava na subvencije sprovodi se pomoću Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na podsticaj u stočarstvu po košnici pčela.

Nakon konstatovane nepravilnosti i neosnovanosti zahteva, prilikom obrade narednih zahteva biće pojačani kontrola i nadzor.

foto: Julijana Kuzmić