Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kokošija jaja iz Srbije i dalje imaju zabranu izvoza u zemlje Evropske unije jer se pravilnik o gajenju koka ne poklapa sa evropskim standardima, a u Ministarstvu poljoprivrede nemaju preciznu informaciju kada bi ovaj problem mogao biti rešen.

Osim što je zabranjen izvoz jaja iz Srbije, postoji i zabrana transporta preko zemalja EU, a rešenje ovog problema od proizvođača zahteva menjanje kompletne opreme za uzgoj koka, kaže direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić.

Pravilnik EU o uzgajanju koka predviđa da je za jednu jedinku potrebno 750 centimetara kvadratnog prostora, dok je po našim standardima potrebno 550 kvadratnih centimetara, a drugačiji su standardi i kad je u pitanju visina kaveza jer EU zahteva da iznad koke bude 20 centimetara slobodnog prostora i postojanje posebnog prostora za gnezdo da bi kokoška mogla u osami da nosi jaja, dodaje Škorić.

Predstavnik Privrene komore Srbije Bojan Stanić rekao je da se uoči Uskrsa očekuje trenutno povećanje cene jaja i da će cena po komadu biti između 40 i 50 dinara. Republički zavod za statistiku objavio je podatak da su jaja poskupela za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci smatraju da je to posledica drastičnog poskupljenja hrane od čak 80 odsto.

Foto: Depositphotos/Chalabala