Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zašto nema otkupa na farmi krava muzara Tomić, u Stajićevu, kod proizvođaća koji dnevno isporučuje 2.500 litara mleka dnevno i koji je na prošlogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu proglašen uspešnim gazdinstvom pitanje je za državu a ne za stočare.

Vlasnik farme Jugoslav Tomić kaže da godinama upozorava na stanje u stočarstvu, a sada je primoran da prosipa mleko.

"Godišnje sam 'Belkinu' isporučivao između 800.000 i milion litara mleka. Zvao sam i ostale mlekare, mleko više nikom ne treba. Može, ako ću da ga prodam za 30 - 40 dinara. Tu računice nikakve nema i za nas proizvođače je to poniženje. Odakle sad u ovoj državi mleko, iz kog dela je stiglo, ne znam. Ali, ako je otkupna cena 30 ili 40 dinara, zašto onda u radnji nije 80, to ja pitam. Zašto je u radnji od 120 pa naviše", kaže ovaj proizvođač.

Kako kaže, da pokloni sirovo mleko ne može, jer to nije dozvoljeno, a sirovog mleka ima toliko da ne može ni da ga prodaje na malo, kako neki laici misle.

"Vidim komentare zašto mleko ne prodajem na pijaci. Pa, ja nemam 10 -15 litara viška dnevno nego 2.500 litara. Žalosno je sve ovo što se dešava", ističe Tomić i dodaje da će krenuti u ozbiljnu rasprodaju krava i da je 30 muznih već prodao, a šest, kako kaže, ide na klanje. Ostalo je oko 150 muznih krava najbolje rase.

Foto: Depositphotos/Passakorn211