Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 08.03.2017. 12:00

Zadrugari i proizvođači moraju postati vlasnici!

Loše je što nema hrvatske banke, ali još lošije što nemamo mljekare u hrvatskom vlasništvu!

  • 3.982
  • 200
  • 0

Ne mora država intervenirati. Mogu udruge, zajednice uz podršku i države i brojnih institucija. Kao što je problem što u Hrvatskoj više nemamo domaću banku, tako je i veliki problem što nemamo svoju veliku mljekaru. Malih mljekara imamo, ali veliku tipa Dukata, Sirele, Vindije, Meggle koje predstavljaju stabilnost i sigurnost otkupa mlijeka - nemamo.

Bilo bi dobro da proizvođači i Vlada pronađu i neku manju mljekaru koju će barem razviti tako da ima veliko otkupno područje i što je moguće veći broj kooperanata, a koji neće biti zanimljivi velikima. Za njih nisu tako važni ni oni koji imaju 20, 30 ili 50 krava. Najbolje bi bilo da neka od mljekara koja je u problemima, a ima dobru tehnologiju proizvodnje bijelog programa bude dio takvog interesa.

Kao što je problem što u Hrvatskoj više nemamo domaću banku, tako je i veliki problem što nemamo svoju veliku mljekaru tipa Dukata, Sirele, Vindije, Meggle koje predstavljaju stabilnost i sigurnost otkupa mlijeka!

Dug prema državi može se pretvoriti u vlasništvo, a onda udruge i zadruge proizvođača mlijeka na neki način mogu otkupiti svoj dio i postati vlasnici. Što prije treba organizirati uzgajivače goveda i proizvođače mlijeka na obiteljskim farmama da postanu vlasnici mljekara, jer u ovom slučaju kada je vlasnik mljekare na jednoj strani, a proizvođači na suprotnoj strani - nema mira.

Cijene, troškovi, profit

Cilj farmera je da postignu što bolju cijenu, sigurniji otkup, a na drugoj strani vlasniku mljekare cilj je da sirovinu, dakle mlijeko, plati što je god moguće manje. Njemu je cilj imati što manje moguće troškova prijevoza, otkupa, dopreme i slično pa se neće libiti i da dio sirovine za neke svoje proizvode osigura iz uvoza, iz mlijeka u prahu, iz ugušćenog i homogeniziranog mlijeka iz tko zna koje zemlje. Mira nema.

Kako je privatizirana cijela mliječna industrija u Hrvatskoj?

Ove koji su već sad vlasnici mljekara ne možemo okrenuti. Možda može konačno netko propitati i preispitati kako je uopće i došlo do toga da je prije 20 godina privatizirana cijela mliječna industrija u Hrvatskoj. Kako su vlasnici mljekara koje su nastale tako da prerađuju mlijeko iz okolnih farmi i sela, postali neki kamiondžije, bravari i tko zna koji šarlatani?

Cijena litre mlijeka jedan euro

Dakle, moramo naći način. Dobar primjer u Hrvatskoj su udruženja uzgajivača simentalca u Požeštini. Moramo naći način da upravo farmeri postanu vlasnici mljekara. U Italiji sam svojevremeno bio u posjeti jednoj mljekari u pokrajini Regio Emmilia. Vlasnici te mljekare su ljudi iz 15-tak udruženja i zadruga uzgajivača goveda. I vlasnike ne zanima dobit mljekare. Zanima ih što bolji proizvod od njihova mlijeka i da cijena litre mlijeka bude jedan euro. Ne zanima ih ni vozni park mljekare, ni veliki broj zaposlenika, a ni luksuzne kancelarije. To je za vlasnike pogon koji je produžena ruka njihovih farmi. I bez toga nema.

Farmeri trebaju biti vlasnici klaonice, a ne trgovci

Ista stvar je i sa svinjogojstvom. Sve dok su klaonice u rukama trgovaca - nema mira. Svinjogojci zajedno moraju imati svoju klaonicu i na koncu može to biti i nekakva mesoprerada. I na prvom mjestu mora biti novac vlasniku, odnosno farmerima. Jer ako na 100 farmi njih 100 vlasnika radi 300 ljudi, važna je plaća za tih 300 barem jednako kao i za ovih 20 u klaonici. A ne obratno, da klaonica i mljekara zarađuju enormne iznose, a da farmer nema ni za kruh.

I tada neće doći do situacija da direktora klaonice ne zanima sirovina vlasnik pa da kaže tko ih šiša, pa kupit ću ja negdje vani ušiju i nogica koliko treba, a vaše nogice i papke ne trebam.

U Danskoj kao jednoj od vodećih zemalja u proizvodnji svinja upravo je tako. Farmeri su vlasnici mesne industrije. Plate oni dobro menadžere da po cijelom svijetu prodaju svinje s njihovih farmi. A ne da računaju kako će ako ne otkupe dansku svinju, a kupe jeftinu iz Ukrajine, zaraditi na razlici u cijeni.


Tagovi

Krava Mlijeko Mljekara Svinje Sir


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]