Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krizantema
  • 20.07.2020. 09:30

Vrijeme je za sadnju krizantema u plasteniku

Krizantema je biljka kratkog dana i zahtijeva mukotrpan rad i zaštitu, a komercijalna isplativost proizvodnje je rizična i upitna od godine do godine. Ove pogotovo.

Foto: Marko Čuljak
  • 943
  • 19
  • 0

U ovo doba godine se u plastenike presađuju jesenske krizanteme. Ovisno o stanju matičnjaka i vremenu kada je formiran, od sredine sedmog mjeseca pa čak i do početka osmog, krajnje je vrijeme pripreme za presađivanje jer kod nas cvjetaju u jesen, a između ostalog, idealne su za ukrašavanje grobova na blagdan Svih svetih. Postoji četrdesetak vrsta ovoga ukrasnog cvijeta, ali kod jednogodišnjih su bijela i crvena nekako glavne i najljepše.

Koje uvjete treba obezbjediti?

Sredina srpnja se ogleda kao krajnje vrijeme za sadnju u plastenik. Može i kasnije, ali se treba duže zamračivati jer je to biljka kratkog dana. I već u vrijeme sadnje je proizvođačima na umu trips, štetnik, sitna pipa koja siše sokove i ostavlja tragove, a najveći je problem kada krizantema počne otvarati cvijet a trips se uvuče u njega i kasnije dođe do osipanja glave cvijeta i tada je muka bila uzaludna. Protiv njega se može vršiti zaštita širokog spektra, s različitim preparatima, a važno je da djelatna tvar kojom se tretira nije nekoliko puta zaredom ista jer štetnik postane imun.

Krizantema - jesenja ruža ukras je i u hladnim danima

Kada je krizantema u fazi pupanja i otvaranja, treba paziti na temperaturu. Ne smije biti hladno jer led može "ujesti" cvijet koji onda pocrveni pa nije komercijalna bijela krizantema. No ujutro treba na vrijeme otvoriti plastenik da se spriječi stvaranje kondenzacije ili u zaštićenom prostoru proizvođač treba imati ventilatore koji potiču strujanje zraka da se ne stvara rosa koja će pasti na cvijet pošto na taj način on oboli. U slučaju oboljenja treba ga tretirati što opet poskupljuje proizvodnju, a ako se zaštita ne izvrši na vrijeme ili dovoljan broj puta, najčešće bolesti koje se u ovom slučaju javljaju su botritis i kalifornijski trips.

Tretirajte tlo sumporom

Postoji princip tretiranja tla i cijelog prostora u objektu sumporom, nekoliko dana prije presađivanja. Na određenoj površini se rasporedi vreća sumpora na više mjesta, plastenik se zatvori a prethodno se sumpor zapali. On gori na limu ili nekoj drugoj odgovarajućoj površini, izgarajući stvara dim koji ispunjava cijeli prostor, uništava sitne štetnike i sprži travu koja nije počupana.

Sredstva za uništavanje štetnih organizama, uz to što uklanjaju njih, loše djeluju i na dobre bakterije u tlu. Nešto kao antibiotici u tijelu čovjeka. Uz to, ta sredstva znaju biti skupa pa povećavaju cijenu finalnog proizvoda za one koji masovnije proizvode za prodaju. Ali, kada sitna crna mušica položi jajašca u vlažnu zemlju, razvije se iz larve u sitnog bijelog crvića koji ide uz korijen i jednostavno pojede cvijet. U ovakvim slučajevima se mora reagirati, a tretira se zemljišnim insekticidima, praškastima ili tekućima kojima se zalijeva biljka ili se u nju potopi. Ni to ne znači da će svaka biljka uspjeti. Također, nijedno tretiranje nije bezopasno jer se mora s otrovima rukovati, i onaj koji radi treba biti zaštićen.

Kako krizanteme iz saksije sačuvati do proljeća

Neizvjesnost proizvodnje i njena isplativost

Komercijalna proizvodnja krizanteme je najaktualnija za vrijeme blagdana Svih svetih, a kao i kod drugih kultura, najjednostavnija kada se cvijet poreže i distribuira u cvjećare. Ukoliko i proizvođači budu prisiljeni praviti ikebane pa prodavati na licu mjesta, prave konkurenciju vlastitim otkupljivačima. Kada se cvijet oreže i dostavi u cvjećare i drugim otkupljivačima, u uvjetima ako cvijeta ostane, stvara se ipak začarani krug jer i proizvođači su onda prisiljeni prodavati na licu mjesta, u ikebanama, da proizvod ne propada jer se u tržišnoj ekonomiji mora svatko boriti za sebe. A u uvjetima koji vladaju danas, u neizvjesnosti oko toga što će biti prvog dana jedanaestog mjeseca kada je blagdan Svih svetih i sljedećeg na Dušni dan, hoće li biti granice otvorene i hoće li se masovno ići na groblja, cijela proizvodnja je rizičnija nego ikada.

I opet, kada se sve sagleda, kupi, proizvede, zaštiti, prehrani i othrani, poreže i proda, treba cvijet i naplatiti. Tri i pol mjeseca, otprilike, svede se na jedan dan, na mnoga groblja, na više cvjećara, i na više računa koje treba podmiriti. A kolika je dnevnica proizvođača, to ni oni sami ne znaju bez detaljne statističke analize i kalkulacije troškova, upravo zbog svih spomenutih faktora u proizvodnji i naplati završnog proizvoda.  


Tagovi

Uzgoj krizantema Biljka kratkog dana Komercijalna proizvodnja Botritis Kalifornijski trips Sumpor Matičnjak Sitna crna mušica Tretiranje sumporom


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !