Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 15.11.2020. 14:00

Velika očekivanja poljoprivrednika od ministarstva, a malo nade?

Poljoprivrednici još uvek očekuju od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, iste odgovore koje su očekivali i u njegovom prošlom mandatu. Kako je gorivo u godini korone uspelo da poskupi "samo" 130 odsto, da li su proizvođači suviše optimistični kad pitaju kako rešiti otkup junadi, cenu mleka, isplatu subvencija...

Foto: Bigstock/StudioDin
  • 455
  • 161
  • 0

Kad je formirana aktuelna tehnička vlada Republike Srbije, za novog ministra poljoprivrede ponovo je postavljen stari ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Novi - stari ministar na ovoj funkciji je od avgusta 2016. godine, a to je najduži period zadržavanja na čelu Ministarstva poljoprivrede od 2000. godine.

Nedimović, po struci pravnik, a u političkom pogledu član DSS, DS i sada SNS, jedno vreme i gradonačelnik Sremske Mitrovice, završio je prošli mandat obećanjima o tri velika projekta koje treba da finansira Međunarodna finansijska korporacija (DFC) koji se odnose na podršku mladim poljoprivrednicima, ženskom preduzetništvu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Novi stari ministar poljoprivrede sa najdužim mandatom od 2000.

S druge strane, stručnjaci opominju da stočarstvo zauzima 38 odsto ukupne poljoprivrede u Srbiji, što je ekvivalentno stanju u najnerazvijenijim državama sveta i da je proizvodnja po hektaru u Srbiji 1.000 dolara, dok je u Danskoj 17.000 dolara, a u Holandiji 24.000 dolara, te da s ovakvim podacima naša zemlja jednostavno nije konkurentna na svetskom tržištu.

Povećati subvencije

Iz Nacionalne asocijacije poljoprivrednika stižu upozorenja da budžet za poljoprivredu u Srbiji mora da se poveća i da je poljoprivrednicima koji su ostali bez zemlje neophodna pomoć

Rebalansom budžeta - sredstva i za direktne podsticaje u poljoprivredi

Samo je pitanje kako išta od nabrojanog promeniti, kad je rebalansom budžeta Republike Srbije iskazan deficit od 484 milijardi dinara, a ulaganja izazvana promenama koje donosi COVID-19 ogromna, iako se u tom istom rebalansu predviđa direktan podsticaj za poljoprivredu. 

Poljoprivrednici takođe imaju pitanja za ministra i Ministarstvo, a jedno od gorućih je i otkup junadi, zatim da li će se povećavati podsticaj za biljnu proizvodnju i regres za gorivo? Šta je sa subvencijama za mlade poljoprivrednike, pitanje je za koje su najviše glasali u našoj anketi, onda kakve su šanse da se mleko plaća po kvalitetu? Da li će Ministarstvo poljoprivrede moći da utiče na cene agrarnih proizvoda? I, kad će biti obrađeni zahtevi poljoprivrednika za subvencije? 

Simulacija simulakruma

Ako je verovati politici u izveštavanju mnogih medija, 2020. bila je nikad bolja godina za poljoprivredu, sve je samo cvetalo i rađalo, čak je Srbija, po prvi put u istoriji, izvezla mleko u Kinu. Međutim, poljoprivrednici prijavljuju drugačije podatke: jagnjad su bila jeftinija od prasadi, ni za jedan proizvod nije se znala cena ni dan pre žetve ili ni tokom, paradajz, maline, višnje i kupine prošle su isto, brojni protesti poljoprivrednika nisu doneli nikakav rezultat poljoprivrednicima osim prekršajnih, a ponegde i krivičnih prijava.

Cena mleka je oborena, subvencija, nekad 12.000 dinara po hektaru, sad je upola manja, a nafta je nekako uspela da poskupi "samo" 130 odsto.

Zašto su informacije važne za poljoprivrednike - njima i nedostupne?

U vreme vanrednog stanja i ograničenja kretanja poljoprivrednici nisu mogli da odu na svoje njive bez dozvole, a dozvole su, gle čuda, dobijane vrlo sporo, pa su mnogi ratari i ovde "popili" prekršajnu prijavu i novčanu kaznu. Tako da, posle svih iskušenja, mladi, naravno, jedva čekaju da se vrate u sela gde ih čekaju subvencije i ostale pogodnosti. 

Šta će prvo preduzeti Ministarstvo i novi stari ministar, ostaje poljoprivrednicima da vide i to uskoro. Da li su njihova očekivanja od ministarstva nadležnog za njihov rad velika ili suviše optimistička, nemoguće je proceniti, ali, jasno je da nade nema mnogo.


Tagovi

Poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Subvencije Pitanja poljoprivrednika Očekivanja


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".