Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raste uvoz
  • 12.01.2023. 09:00

Uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH premašio 220 miliona KM

Ljubav za ino proizvodima ne jenjava. Lani je samo mlijeka i mliječnih proizvoda uvezeno više za 50 miliona KM u odnosu na 2021.

Foto: Miljan Erbez
  • 357
  • 43
  • 0

Bosna i Hercegovina nastavlja sa pozitivnim trendovima kada je riječ o uvozu mlijeka i mliječnih prerađevina. Podaci pokazuju da bh. kupci i dalje pružaju maksimalnu podršku "napaćenim" farmerima širom Evrope, Azije i daljih zemalja, jer domaći je trpio i gore, pa može izdržati. Po principu "nek' ne puca, sve ostalo nije bitno". 

Ironije nam nikada nije nedostajalo, pa se naše veliko srce opet pokazalo, tako smo lani uvezli za 50 miliona KM mlijeka i mliječnih prerađevina više nego godinu ranije, a prema svim procjenama, uvest ćemo još više, jer "samo nebo je granica". U 2021., izvoz je pokrivao uvoz sa 53 posto, a prošle godine sa 50 posto. Idemo naprijed i zahvaljući raznim mjerama za suzbijanje razvoja domaće poljoprivrede (uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, zabrane restitucije zemljišta, blokiranje prava na upravljanje zemljištem i naravno neizostavni plavi dizel) sigurno ćemo dotjerati da nema nikakvog pokrivanja već da bude samo uvoz. Kakvo pokrivanje, očvrsli smo mi, ne treba nam nikavo ćebe niti jorgan

Rekorderka je iz Prnjavora: Kolika je prosječna proizvodnja mlijeka po kravi u BiH?

Koji su to konkretni podaci sa kojima se zaista možemo pohvaliti kad odemo u strane ambasade i kad nas carinici zaustave na granici? U toku 2022. godine BiH je uvezla 225 miliona KM mlijeka tj. oko 55 mil. kilograma proizvoda sa prosječnom cijenom od četiri marke po kilogramu. U istom periodu smo mlijeka i mliječnih proizvoda izvezli za 114,5 mil. KM, prosječne vrijednosti od 1,7 KM (67 mil. kg roba izvezeno).

Najviše smo uvezli sira (Foto: Depositphotos/racorn)

U odnosu na 2021., uvoz je povećan za oko 50 miliona maraka, a izvoz za 22 mil. KM. Kao i prethodnih godina najviše smo uvezli proizvoda iz glave 0406, gdjs su sirevi. 

Ulje šaljemo na Filipine, meso nam stiže iz Italije

Prošle godine smo uvezli 174 miliona KM vrijednosti mlijeka i mliječnih prerađevina, a izvezli skoro 93 miliona. Bitno je da kod našeg čovjeka ljubav za uvoznim proizvodima ne jenjava, jer uvoz je zakon. Na tom fonu još bolje rezultate očekujemo u 2023. Već smo počeli uvoziti život, odnosno radnike, jer ni njih nemamo dovoljno. 


Tagovi

Uvoz mlijeka Izvoz mlijeka Proizvodnja mlijeka Poljoprivreda


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.