Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 16.09.2021. 10:00

U gajenju borovnica nema prečica - prelomite pametno

Mi smo majstori improvizacija. U svim segmentima života. Ali tu akrobatiku ne bi trebalo isprobavati u gajenju borovnica jer može biti skuplja "pita nego tepsija".

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 273
  • 76
  • 0

U posljednje vrijeme sve više poznanika raspituje se za detalje u vezi uzgoja borovnice. A sve priče počinju manje-više isto: "Okupili smo nekoliko investitora i sada bi da podignemo pet hektara. Potrebno nam je par savjeta".

Garantovana cijena?

Ne može se poreći činjenica da je riječ o kulturi koja je  broj jedan u ovom trenutku kada se radi o investicijama. I, uglavnom se u ovoj inicijalnoj fazi u rukama drži samo digitron. I počinje matematika. Po kilogramu pet eura pa 15 tona u punoj rodnosti po hektaru pa sve to puta pet hektara.

5 x 15.000 x 5 = 375.000 eura. Godišnje. Doduše, bruto prihoda.

Proširuju zasade pod borovnicom - prodaju je za 6,5 evra po kilogramu

Među prvim nametne se i pitanje, "A da li će cijena dugoročno ostati ovako visoka?"

Ko danas u svojevrsnom vanrednom stanju u kojem se nalazi planeta može bilo šta da garantuje? Mogu otkupne cijene pasti, a mogu i skočiti. Kao što je to sa otkupom suncokreta čija se cijena za godinu dana udvostručila. S obzirom na to da u korona-krizi dobar dio populacije želi da poboljša imunitet, konzumiraju više voća. Pa tako i borovnice. I logično je očekivati da će joj vrijednost na tržištu rasti.

Majstori improvizacije

Ali da se vratimo par koraka unazad. U proizvodnju. Mi smo majstori improvizacija. U svim segmentima života. Ali tu akrobatiku ne bi trebalo isprobavati u gajenju borovnica. Jer može da bude skuplja "pita nego tepsija."

Možda je najbolje odvojiti par hiljada KM i posjetiti neku od edukacija o gajenju borovnice, prije upuštanja u investiciju. Zatim, posao valja dati firmi koja ima reference u tom poslu. Popričati sa proizvođačima o tome da li su zadovoljni nakon nekoliko godina. U najkraćem, treba ispitati agroekološke uslove nekog područja. Naročito analizirati kvalitet vode za navodnjavanje. A onda pitanje - možete li da je obezbjedite dovoljno.

Veća plantaža zahtjeva desetine kubika dnevno u vrelim ljetnim danima. Ne bi trebalo štediti na automatici koja će regulisati dodavanje kiseline i đubriva vodi za navodnjavanje. Mudro donijeti odluku da li borovnicu gajiti u saksijama ili na bankovima ?!

Osim para, potrebno je i dara

Takođe, odgovorite na pitanje - šta ćemo sa plodovima ? Da li ćemo ih plasirati na domaće ili inostrano tržište. Tek tada se odlučujemo za sortiment. I na kraju, ne manje važno - da li u području zasada ima dovoljno radnika koji bi obrali rod ? Kada je o finansijama riječ, od 50.000 eura pa naviše potrebno je po hektaru. Ali ne treba zaboraviti ni stalna izdvajanja do stupanja zasada u rod kada će početi da isplaćuje investiciju.

Ovo je samo par izazova pred kojima se nalaze oni koji bi da gaje navedenu voćnu vrstu. Ali to ne bi trebalo da obeshrabri investitore. Osim zarade moraju i da imaju dara za ovaj posao ali i ljubavi prema voćarstvu jer je ona pokretač svega.

Prelomite pametno.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Borovnica Uzgoj Bankovi Borovnica u saksijama Otkupna cijena Početna ulaganja Izvoz


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."