Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 10.09.2021. 16:00

U gajenju borovnica nema prečica - prelomite pametno

Mi smo majstori improvizacija. U svim segmentima života. Ali tu akrobatiku ne bi trebalo isprobavati u gajenju borovnica, jer može da bude skuplja "dara nego mera".

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 150
  • 37
  • 0

U poslednje vreme sve više poznanika se raspituje za detalje u vezi uzgoja borovnice. A sve priče počinju manje-više isto: "Okupili smo nekoliko investitora i sada bi da podignemo pet hektara. Potrebno nam je par saveta".

Garantovana cena?

Ne može se poreći činjenica da je borovnica kultura broj jedan u ovom trenutku kada je reč o investicijama. I, uglavnom se u ovoj inicijalnoj fazi u rukama drži samo digitron. I počinje matematika. Po kilogramu pet evra, pa 15 tona u punoj rodnosti po hektaru, pa sve to puta pet hektara.

5 x 15.000 x 5 = 375.000 evra. Godišnje. Doduše, bruto prihoda.

Perovići očekuju rod borovnice oko četiri tone, uprkos postojećim izazovima

Među prvim nametne se i pitanje, "A da li će cena dugoročno ostati ovako visoka?"

Ko danas u svojevrsnom vanrednom stanju u kojem se nalazi planeta može bilo šta da garantuje? Mogu otkupne cene da padnu, a mogu i da porastu. Kao što je to sa otkupom suncokreta čija se cena za godinu dana uduplila. S obzirom na to da u korona-krizi dobar deo populacije želi da poboljša imunitet, konzumiraju više voća. Pa tako i borovnice. I logično je očekivati da će cena rasti.

Majstori improvizacije

Ali da se vratimo par koraka unazad. U proizvodnju. Mi smo majstori improvizacija. U svim segmentima života. Ali tu akrobatiku ne bi trebalo isprobavati u gajenju borovnica. Jer može da bude skuplja "dara nego mera."

Možda je najbolje odvojiti par hiljada dinara i posetiti neki od seminara o gajenju borovnice, pre upuštanja u investiciju. Zatim, posao valja dati kompaniji koja ima reference u tom poslu. Popričati sa proizvođačima o tome da li su zadovoljni nakon nekoliko godina. U najkraćem, treba ispitati agroekološke uslove nekog područja. Naročito treba ispitati kvalitet vode za navodnjavanje. Potom, da li možete da je obezbedite dovoljno.

Veća plantaža zahteva desetine kubika dnevno u vrelim letnjim danima. Ne bi trebalo štedeti na automatici koja će regulisati dodavanje kiseline i đubriva vodi za navodnjavanje. Mudro doneti odluku da li borovnicu gajiti u saksijama ili na bankovima?!

Osim para, potrebno je i dara

Trebalo bi odgovoriti na pitanje - šta ćemo sa plodovima? Da li ćemo ih plasirati na domaće ili ino tržište. Tek tada se odlučujemo za sortiment. I na kraju, ne manje važno, da li u reonu zasada ima dovoljno radnika koji bi rod obrali? U mnogim krajevima su otvoreni pogoni koji upošljavaju mnogo manuelne radne snage. Kada je o finansijama reč, od 50.000 evra pa naviše je potrebno po hektaru. Ali ne treba zaboraviti ni konstanta izdvajanja do stupanja zasada u rod kada će početi da isplaćuje investiciju.

Ovo je samo par izazova pred kojima se nalaze oni koji bi da gaje borovnicu. Ali to ne bi trebalo da obeshrabri investitore. Osim zarade trebalo bi i da imaju dara za ovaj posao ali i ljubavi prema voćarstvu, jer je ona pokretač svega.

Prelomite pametno.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Uzgoj Bankovi Borovnica u saksijama Otkupna cena Početna ulaganja Izvoz


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]