Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalni agronomi
  • 02.06.2019. 14:00

Tehnologija smanjuje broj agronoma u polju, ali povećava potražnju za digitalnim agronomima

Treba li provesti reformu poljoprivrednog školstva kako bi se odmaknuli od tradicionalne slike poljoprivrede i privukli mlade za zanimanja u poljoprivredi?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 153
  • 21
  • 0

Danas postoje veliki poticaji za unaprjeđenje tehnologije u poljoprivredi, budući da se to smatra rješenjem svjetske populacijske krize i sve većeg jaza u globalnoj prehrambenoj opskrbi. Međutim, nova digitalna poljoprivredna tehnologija nije samo ostala u globalnim vizijama i dalekosežnim potrebama. Ona već neko vrijeme, svakodnevno mijenja lice agrara.

Poljoprivreda je sektor koji se uglavnom temelji na tradicionalnim vještinama, sustavima i radnim praksama, koje se često prenose kroz generacije. Ipak, postoje snažni dokazi da se novi izumi i tehnike rado prihvaćaju. Ne samo što velika i mala poljoprivredna gospodarstva mogu koristiti tehnologiju u nastajanju da stvari rade brže, bolje i uz manje troškova. Tehnologija ujedno omogućuje gospodarstvima potrebnu dobit za poslovanje na konkurentnom tržištu.

Tehnologija utječe i na zapošljavanje 

Sve veća uloga tehnologije u poljoprivredi očito ima utjecaj i na zapošljavanje u poljoprivredi. Vještine potrebne za osiguravanje radnih mjesta - osobito na višim položajima - doživjele su radikalni pomak posljednjih godina.

Kako se globalno tržište zapošljavanja nastavlja mijenjati, zbog tehnološkog napretka, promjene u kulturama različitih dobnih skupina također su poremetile tradicionalna zanimanja. Svaka generacija ima svoje perspektive i vrijednosti svijeta utemeljene na njihovim životnim iskustvima. Ove nijanse daju svakoj generaciji jedinstvenu radnu etiku, vrijednosti i preferirane stilove upravljanja ili vođenja.

U centru promjena su nove generacije. Mladi koji ulaze na tržište rada su ambiciozni, imaju visoka očekivanja i dolaze sa specifičnim zahtjevima. Tvrtke moraju biti svjesne kako premjestiti tu želju i očekivanja mladih u svoju korist, privlačiti ih atraktivnim radnim okruženjima nuditi im povlastice kako ne bi izgubili talente.

Kako bi potaknuli nove generacije na rad u poljoprivredi, tvrtke moraju početi govoriti o korištenoj tehnologiji i brojnim mogućnostima koje ona stvara. Poljoprivreda pruža nekoliko visokokvalificiranih zanimanja, kao što su poslovi poljoprivrednih inženjera i menadžera, koji mogu privući mlade ako su svjesni onoga što oni podrazumijevaju. Umjesto da se usredotoče na tradicionalnu poljoprivredu kao sliku moderne poljoprivrede, mladi bi trebali učiti o korištenju bespilotnih letjelica, traktora koje pokreće GPS, senzora, mikro-kontrolera, umjetne inteligencije, "big data“ i dr.

Gdje se tu pozicioniraju naše poljoprivredne obrazovne Institucije? Pripremaju li mlade za zahtjevno tržište rada? Od bespilotnih letjelica do satelitskih snimaka i senzorske tehnologije, poljoprivredna se industrija mijenja na izvanredan način. Tehnološke inovacije preoblikuju način na koji se obavlja poljoprivreda. Modernizacija poljoprivrede i uporaba digitalne tehnologije doveli su do pojave novih koncepata kao što su precizna poljoprivreda, digitalna poljoprivreda i pametna poljoprivreda.

Reforma poljoprivrednog školstva

Već neko vrijeme se govori kako će se tehnologijom smanjiti broj agronoma u polju. No, povećat će se potražnja za digitalnim agronomima. Stručnjacima koji posjeduju znanja i vještine prirodnih i informatičkih znanosti. Primjerice, smanjuje li uvećana razina automatizacije broj radnih mjesta u poljoprivredi? Na nekim razinama da, ali to znači da se zapošljavanje u poljoprivredi sada oslanja na inženjerske i računalne vještine za razvoj, programiranje i vođenje novih razina automatizacija. Kako u tom sektoru tako i u drugim. Vrijeme odmiče poljoprivrednu struku od tradicionalne, od one gdje odluke donosi pojedinac, stručnjak, poljoprivrednik o kojem ovisi uspješnost proizvodnje.

Tehnologija moderne digitalne poljoprivrede je viša razina kojoj su potrebni drugačiji kadrovi. Pripremamo li mi sadašnje i buduće generacije prema zahtjevima? Treba li provesti reformu poljoprivrednog školstva kako bi se odmaknuli od tradicionalne slike poljoprivrede i privukli mlade za zanimanja u poljoprivredi?


Tagovi

Mladi Agronomi Digitalizacija Moderna poljoprivreda Pametna poljoprivreda


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]