Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novinari Agrokluba
  • 18.09.2018. 18:00

Snaga Agrokluba - novinari koji žive svako ispisano slovo

Novinari Agrokluba osluškuju što vas zanima, prate vaša pitanja i komentare, prate trendove u poljoprivredi, problematiziraju stanje u politici agrara, ali i uvijek donesu onu pravu, iskonsku priču ispod kakve jabuke ili iz štale. I u tome je snaga Agrokluba - u novinarima koji žive svako svoje ispisano slovo. 

  • 2.452
  • 196
  • 0

Zvoni telefon u uredu prošli tjedan, javlja se kolegica Marina. Ne prisluškujem, ali čujem. 
- Božo Mamuza iz Caga? Ne, ne znam imamo li njegov broj. A o čemu se radi?
Ne čujem, naravno, što priča onaj s druge strane linije, ali pretpostavljam što hoće pa ju brzo pitam:
- Hoće kupiti jabuke?. 
- Vi bi kupili jabuke od Bože?
- Dat ćemo Hudolinov broj, on je pisao o tome - govorim joj i tražim broj po mobitelu, ona ga diktira i nakon svega, mi sretne i zadovoljne što ćemo pomoći Boži Mamuzi da proda dio svog, ove godine, rekordnog uroda. Kasnije se čujem s Vjekom Hudolinom, a on mi kaže: 

"Stiglo mi je desetak upita za povezivanje s tom obitelji, neki su čitatelji Agrokluba već kupili te jabuke, ima još dosta najava potencijalnih kupaca."

Ja sam taj dan prvi puta u životu čula za mjesto Cag, a sve nas je oduševila i Vjekina fotografija Bože Mamuze koji se, poput jedne od svojih jabuka, savio pod granom punom prekrasnog, mirisnog ploda. 

Čitateljima su najaznimljivija motivirajuća iskustva drugih proizvođača

O gotovo svim našim autorima mogla bih imati po jednu ovakvu pričicu, a ni sama nemam dugi staž u Agroklubu, tek godinu i kusur što nije ništa naspram njegovih velikih 10

Ipak, u tom sam vremenu od naših autora toliko puno naučila, nasmijala se, suze ronila. Svaki puta kada netko od naših autora u svome članku opisuje kakvu proizvodnju ili daje savjet što i kako posijati u određeno vrijeme, odmah dobijem želju i sama isto to uzgojiti, napraviti. Sva sreća pa na raspolaganju imam tek 100 kvadrata gradske zemlje koju obrađujem jer tko zna što sve ne bih posijala i posadila motivirana njihovim člancima. 

Pitala sam Vjeku što misli da je našim čitateljima najzanimljivije?

"Mislim da su, među ostalim, čitateljima zanimljiva iskustva drugih proizvođača, njihov put od nekakvih početaka do uspješne proizvodnje, konkretne priče s poljoprivrednih gospodarstava za koje se i sam zalažem, jer iz njih se vidi da se u poljoprivredi može opstati, pa i solidno živjeti, ali uz puno rada, dobre organizacije, primjenu najsuvremenije tehnologije. Posebno su uspješna gospodarstva gdje u obitelji svi zajednički rade", svjestan je Vjeko. 

Situacija je nezahvalna i za seljake i za novinare 

Njegov kolega, također iskusni novinar, Nedjeljko Jusup svjestan je važnosti zastupanja poljoprivrede i poljoprivrednika u vrijeme kada naslovnice dnevnih novina i portala najčešće ispunjavaju tabloidne teme. 

"Danas su u fokusu politika, kriminal i estrada. Teme iz poljodjelstva, ribarstva i okoliša nisu atraktivne pa ni sami seljaci, pogotovo mladi poljoprivrednici nerado nastupaju u javnosti. Kriteriji vrijednosti su, nažalost, takvi da se cijene samo oni koji na lak način uspijevaju preko noći. U poljoprivredi nema "lako ćemo". 

U posljednje vrijeme sve više poljodjelaca reagira: "Molim te nemoj me slikati, nemoj o meni pisati jer čim se nešto objavi eto mi na vrata inspektora". Situacija je ozbiljna, nezahvalna i za seljake i za novinare koji prate poljodjelstvo, ali baš zato treba istrajati, govoriti i pisati istinu o temama koje su od stvarnog, životnog interesa za poljoprivredu, selo i seljaka, za svakog poštenog čovjeka kako bi se za sve one što "love u mutnom" suzio manevarski prostor i, iz dana u dana, za sve "hohštaplere" bilo što manje mjesta", ustrajan je naš Nedjeljko Jusup u svom naumu, a njegov, nešto mlađi kolega, Đorđe Simović, upozorio je i na drugu stranu medalje, što prvenstveno autori, a onda i mi urednici uvijek trebamo imati na umu. 

Razdvojiti žito od kukolja

"Novinari, naročito mlađi, često zapadaju u jednu zamku. Postavljaju se u ulogu advokata poljoprivrednika. Mnogi proizvođači to zaslužuju. Ali ne svi. Naročito oni koji bezrazložno kukaju. Trebalo bi razdvojiti žito od kukolja i, pravim, održivim proizvođačima dati podršku", kaže Simović, a njegova kolegica Biljana Nenković ističe u kojem bi smjeru trebao ići Agroklub: 

"Agroklub bi se trebao držati ovog kursa. Ali, sa malo većom promocijom na terenima i regionima. Organiziranje akcija, predavanja, okupljanje proizvođača iz različitih regiona sa istom ili sličnom djelatnošću."

Cilj nam je oplemeniti postojeće znanje čitatelja

Stručni članci, noviteti u mehanizaciji, proizvodnji - ono je što želimo i dajemo svojim čitateljima, jer, kako kaže jedan od naših najmlađih autora, nevjerojatno svestran i entuzijastičan, Bekir Dolić, čitateljima su najzanimljivije teme koje se tiču noviteta u primjerice biljnoj proizvodnji, neke nove kulture, novi načini uzgoja, nove pomotehnike i slično. 

"Trebalo bi posvetiti pažnju kako naći određene teme koje će opisati čitateljima koje su to kulture najrentabilnije i najunosnije u biljnoj proizvodnji. Vjerujem da su teme poput novih modernih proizvodnji veoma bitne čitateljima u pravcu oplemenjivanja njihovog postojećeg znanja. Pored toga, članci o manifestacijama poput one kod nas u Cazinu o danima kukuruza gdje smo ugostili goste iz sve tri države našeg djelokruga, su veoma inspirirajući za ostale autore, ali i za čitatelje te bi oni koji već nisu, došli na ideje da i sami organiziraju neke nove manifestacije koje će očuvati bogastva sela i poljoprivrede.

Mnogi tekstovi su nastali kao odgovor na pitanje čitatelja Agrokluba

A da je Agroklub mjesto povezivanja, poput fine paukove mreže, govori i naša autorica Ranka Vojnović koja, mene osobno, svojim savjetima uvijek potakne na akciju. Ranka ističe kako je prednost Agrokluba što "to nije samo pisanje tekstova već svakodnevno kontaktiranje sa proizvođačima, amaterima, potrošačima i zaljubljenicima u poljoprivredu. Mnogi su tekstovi nastali kao odgovor na pitanje čitatelja Agrokluba. Reakcija čitatelja najbolje je vidljiva prilikom posjeta sajmovima i živog kontakta sa izlagačima i posjetiteljima sajmova.

Velika je uloga Agrokluba kao medija koji povezuje poljoprivredne proizvođače, prerađivače i potrošače. Osim toga, Agroklub je omogućio aktivno učešće čitatelja putem Kluba, a proizvođačima je dostupan Oglasnik kao i aWeb gdje mogu predstaviti svoje proizvode ili usluge zainteresiranim potrošačima", zaključuje Ranka. 

I zaista, dragi čitatelji, svaki od naših novinara na Agroklubu ovdje je jer voli zemlju, voli poljoprivredu, selo i na kraju iznimno cijeni trud seljaka preko čijih ruku dolazi sve ono što unosimo u sebe i što na kraju jesmo. Svaki od naših autora većinom i sam ponešto proizvodi, netko više poput našeg Vjeke koji je u proljeće češće u voćnjaku nego za računalom, netko manje pa tek na balkonu uzgaja cherry rajčice. 

Autori Agrokluba osluškuju što vas zanima, prate vaša pitanja i komentare, prate trendove u poljoprivredi, problematiziraju stanje u politici agrara, ali i uvijek donesu onu pravu, iskonsku priču ispod kakve jabuke ili iz štale. I u tome je snaga Agrokluba - u novinarima koji žive svako svoje ispisano slovo. 

Živjeli! 


Tagovi

Agroklub Autori Agrokluba 10 godina Vjeko Hudolin Nedjeljko Jusup Đorđe Simović Biljana Nenković Bekir Dolić Ranka Vojnović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.