Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 14.05.2023. 13:30

Ruža - "rajskog" mirisa liječila je i kugu?

Kako su ljudi pokušavali da mirisom ruže izliječe nekad neizlječive bolesti?

Foto: Depositphotos/kostik2photo
  • 116
  • 38
  • 0

Ruža je drvenasta biljka po kojoj je čitava porodica voćki i žbunova dobila ime. Gaji se prvenstveno zbog mirisnih cvjetova, a od cvijeta ostaje i plod, šipak ili šipurak, bogat vitaminom C. Od oko 100 poznatih rodova, na našem podneblju se gaji dvadesetak.

Odgajivači skoro svake godine izbacuju na tržište sve nove i još atraktivnije primjerke koji dobijaju imena po poznatim ličnostima. Tradicionalno je cvijet ljubavi, pominje se u narodnim pjesmama, a zastupljena je i u ljubavnoj magiji. U nekim selima postoji vjerovanje da djevojka treba samo da ostavi nešto od svoje odjeće da prenoći ispod ruže, pa će se momak odmah zaljubiti u nju.

"Sinoć mi je ruža procvjetala"

U nekim seoskim regijama važilo je pravilo da poklanjanje bijele ruže znači zamalo pa ponudu braka, dok se crvene ne poklanjaju udatoj ženi. Svaka boja imala je simboliku, koja varira od države do države. Rascvjetale se ne poklanjaju, to sluti na nevolju, zato u obzir dolaze samo pupoljci.

Za poklon u obzir dolaze samo pupoljci (Foto: J. Gajić Đokić)

Poznate su pjesme "Sinoć mi je ruža procvjetala", "Bijele ruže, nježne ruže", "Oj moja, oj moja, ružo rumena" i druge. U narodnoj medicini zauzimala je cijenjeno mjesto i pripisivana su joj svojstva da može da izliječi nekad neizlječivu tuberkulozu, epilepsiju, koleru i dizenteriju.

Liječenje boljki

Njen sok sa medom i bršljanom, vjerovalo se, liječi glavobolju. Mirisno ulje ružinih latica nekadašnji ljekari i poljoprivrednici smatrali su veoma ljekovitim za bolesti pluća, srca i bubrega. Zanimljivo je da za pet mililitara ružinog ulja treba dvadeset hiljada cvjetova, što znači da je u pitanju veoma cijenjen i skup preparat.

U srednjem vijeku, u doba kad je "crna smrt" (jedna vrsta kuge) desetkovala stanovništvo Evrope, ljekari su pokušavali da izliječe oboljele mirisnim laticama u alkoholnom destilatu. Ružina voda ulazi u sastav različitih linija kozmetike i parfema. 

Odakle je došla kraljica cvijeća?

"Kraljica cvijeća" ima dugo i zanimljivo porijeklo. Fosili prvobitne ruže iz eocena (prije više od 40 miliona godina) pronađeni su na teritoriji države Kolorado (SAD), a iz oligocena (prije 30 miliona godina) u Evropi. Ova pramajka današnjih baštenskih ljepotica i danas nam je poznata kao "divlja ruža", ili, kako su je antički Rimljani zvali, "pseća ruža", uživala je ogroman ugled i u većini starih religija pripadala je vrhovnom ženskom božanstvu, a u hrišćanstvu - Bogorodici.

Slatko i rahatluk

Vremenom i vještinom nekadašnjih vrtlara nastajale su, kalemljenjem na divlju ružu, sve ljepše i krupnije vrste, snažnog i prijatnog mirisa, koji se u islamu smatra kao jedan od mirisa raja (dženeta, op.ur.), a i u drugim religijama ima posebno značenje, naročito za praznike.

Domaće slatko od ruža uvijek ima dobru tražnju na tržištu

Ovakva ruža, kakvu danas znamo, stigla nam je u XVIII vijeku, iz Kine. Od nje se pravi slatko i rahatluk, a Isfahan i Horozan, gradovi u Persiji, plaćali su vijekovima sav svoj porez vladaru u ružama. Poznate su priče o carevima koji su primoravali seljaštvo da ih gaji isključivo za carske potrebe, umjesto da gaji hranu, koju bi moglo da jede.

Antički Rimljani znali su za očaravajuću moć ovog cvijeta, zato su latice dodavali u salatu, ubacivali ih u velike mreže okačene na tavanici da padaju tokom cijele noći na učesnike orgija, a izraz "sub rosa" (pod ružom) bio je šifra za povjerljiv zavjerenički razgovor.

Bugarska je dugo bila prva na svjetskom nivou u proizvodnji ruža i ružinog ulja, sad je primat preuzela Kenija, za njom Etiopija, a u Evropi Holandija.   


Tagovi

Ruža Značenje Liječenje ružom Slatko od ruže Sok od ruže Porijeklo ruže Kraljica cvijeća


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]