Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite vrste
  • 26.05.2021. 12:15

Ovog proljeća nemoj zaobići koprivu i maslačak - ljekoviti su od korjena pa do svog vrha!

Koprivu ne voli svako, ali barem bi trebalo da je proba. Iako je ljekovita kompletna biljka, za pripremu ukusnih jela najbolje je brati daleko od saobraćajnica i prašine.

Foto: Bigstockphoto/OlyaSolodenko
  • 800
  • 65
  • 1

Red kiše, red sunca - slika je ovog proljeća. Pomalo i hladno za aktuelno godišnje doba, uz povremene temperaturne oscilacije. Ljudima takve vremenske promjene nerijetko narušavaju zdravlje, ali takođe pogoduju i pojedinim biljnim vrstama, kojima obilujemo - koprivi, kraljici zdravog korova i pomalo nedovoljno priznatom maslačku. Njih ovih dana ima koliko srce želi.

Ja sam od svojih starih odavno naučila da ako se ožariš koprivom, to trebaš smatrati blagoslovom. Pričali su mi da pozitivno utiče na cirkulaciju pa je, kada se to zna, lakše podnijeti osjećaj da "bride" ruke ili noge od žarenja.

Kao mala, viđala sam starije i da koprivom liječe bolna i natečena koljena. Sjednu na sunce, ožare ovom biljkom bolna mjesta, a ponekad i zglobove i to ponavljaju par dana. Objašnjavali su mi da pomaže i kod reume i otoka pri povredama. Ja doduše nisam probala, mada mi nijedno "žarenje" nikada nije naškodilo.

Najljekovitiji su vrhovi mladih biljaka

Ne voli je svako, ali barem bi trebalo da je proba. Iako je ljekovita od korjena pa do svog vrha, za pripremu ukusnih jela najbolje je brati je daleko od saobraćajnica i prašine, a prije svega vrhove mladih sadnica.

Ukusna je obarena pa prodinstana, uz malo bijelog luka, kao prilog ili glavno jelo. Mnogima zeljanica od koprive, nema konkurenciju.

Najviše snage daje upravo čaj od ove biljke (Foto: G. Vila) 

Dosta se koristi i za ojačavanje korjena kose, tako što se vodom u kojoj je prokuvana svježa kopriva nekoliko mjeseci kosa ispira pri pranju. Nezamjenjiva je i kao čaj jer u sebi sadrži i željezo pa ojačava organizam. Kažu oni iskusniji da najviše snage daje upravo čaj od njenog korjena. A mnogi ga bacaju. Nemojte, iako je neki smatraju korovom, prava je dragocjenost.

Zanemareni "čistač pluća"

Često zapostavljena vrsta je i maslačak. I za njega je karakteristično da je izuzetno ljekovit. Prije svega, bere se u proljeće a takođe koristan je od korjena pa do bogatih, žutih cvjetova.

Između ostalog, bogat je kalijumom, željezom, magnezijumom i vjeruje se da je odličan čuvar funkcije jetre. Smatra se da čak djeluje i kao probiotik i diuretik, ali da ga s oprezom moraju konzumirati trudnice, dojilje i osobe alergične na korove i trave.

Maslačak je bogat kalijumom, željezom, magnezijumom... (Foto: G. Vila)

Mnogi uživaju u salati od njegovih listova, takozvanog divljeg radiča, koji kako se vjeruje, pozitivno utiče na otklanjanje proljetnog umora i detoksikaciju organizma. Radič se često priprema kao salata s kuvanim krompirom, mladim lukom, limunom i uljem.  Što je stariji to je gorči, ali nekome to prija, a o ukusima se ne raspravlja.

Takođe jedan od najprepoznatljivijih proizvoda je med od maslačka, za čiju mjeru je potrebno ubrati 400 cvjetova.  Za ovaj med smatra se da je prirodni lijek protiv kašlja kod prehlade. Isto tako je i odličan "čistač" pluća od nikotina i drugih štetnih materija.

I ukoliko ovog proljeća krenete u šetnju prirodom, ne zaobilazite navedene ljekovite trave već, ukoliko niste skloni alergijama, probajte blagodeti iz prirode. Sada ih ima u izobilju.


Tagovi

Ljekovite trave Ljekovita kopriva Svježa kopriva Ljekoviti maslačak Čistač pluća Divlji radič Med od maslačka Čaj od koprive


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.