Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katar 2022
  • 07.12.2022. 15:00

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa... poljoprivrede!

Pivo, čips, gemišt, kokice, meza - od kobasice preko sira do krastavčića, ćevapi, luk, pizza... Većina onoga čime smirujete živce ovih dana proizveli su poljoprivrednici diljem svijeta.

Foto: Depositphotos/Ivanko1980
  • 1.814
  • 82
  • 1

Danas i sutra dani su odmora od utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. Odmaraju se i igrači i navijači, no već u petak kada u četvrtfinalu nastupaju Hrvatska i Brazil te Nizozemska i Argentina, ludilo se nastavlja. 

Malo tko je imun na ovaj sportski događaj koji se održava svake četiri godine, a isto tako, rijetki su oni koji su svjesni veze između najvažnije sporedne stvari na svijetu i - poljoprivrede. 

Pivo, čips, gemišt, kokice, meza - od kobasice preko sira do krastavčića, ćevapi, luk, pizza... 

Sve ono čime smirujete živce ovih dana proizveli su poljoprivrednici diljem svijeta. 

Pivo na prvom mjestu

Iako ne postoji statistika koja bi pokazala koliko je piva globalno popijeno tijekom prošlog Svjetskog prvenstva, ono se ispija u tolikoj mjeri da ga je, primjerice, u ruskim gostionicama pofalilo već u prvom tjednu. 

Iz tog je razloga 2018. u Velikoj Britaniji porasla potrošnja piva za 5,7 posto. Brandwatch je između 7. i 18. lipnja 2018. napravio analizu tweetova na engleskom jeziku, te napravio top 5 alkoholnih pića konzumiranih toga ljeta. Na daleko prvom mjestu s 32 tisuće je bilo pivo, nakon toga vino s 2.3k, na trećem mjestu votka (2.1k), a nakon toga džin (1.7k) i viski (650). 

Kakva će situacija biti ove, u zemlji gdje je zabranjeno pivo prodavati na stadionima, još se ne zna. No, zna se da je Budweiser, jedan od glavnih sponzora Mundijala, nakon ove odluke najavio da će zemlji pobjednici pokloniti svo pripremljeno pivo, a u vrijednosti 75 milijuna eura. Očekuje se i da će kompanija tužiti FIFA-u zbog kršenja ugovora nakon što je Katar zabranio prodaju piva na stadionima. 

Ipak, sigurni smo da će prodaja i konzumacija biti podjednaka u drugim dijelovima svijeta. 

A pivo, ono se pravi od od kvasca, hmelja i žitarica koje mogu fermentirati – uključujući ječam, kukuruz, rižu, raž, pšenicu, zob, sirak i pir. Dakle, ništa bez poljoprivrednika koji će ove biljne kulture zasijati, tretirati, požnjeti. 

Ako pak pijete gemišt, ništa bez vinogradara i vinara koji cijele godine vrijedno brinu o svojim nasadima, a onda i vinu - napitku bogova i ljudi. 

Nema ćevapa bez stočara

Kada je riječ o hrani, tu je popis još duži. Čipsa nema bez krumpira i onoga tko ga je posadio, okopavao, vadio. Kokica nema bez kukuruza koji je zbog suše posebno podbacio ove godine, i to na globalnoj razini. Kobasice bilo koje vrste, šunke pa ni salame, roštilja, janjetine, nema bez stočara koji je životinju uzgojio. Pizze bez svih njih zajedno - uključujući i sirare. 

A tek ćevapi s lukom i ajvarom u lepinji? Pa zelena salata i kečap u hamburgeru? 

Trebalo bi izbrojati pojedene ćevape (Foto: Depositphotos/paulprescott)

A lopta? 

Ne smijemo zaboraviti niti loptu.  

Naime, na prvom ovakvom natjecanju, 1930. godine u Urugvaju, korištena su dva modela, Tiento i T-Model, izrađene od kože. U Italiji 1934. korištena je Federale 102, izrađena od pamuka dok je Azteca, korištena u Meksiku 1986. bila prva potpuno sintetička nogometna lopta. 

Al Rihla, službena lopta za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru napravljena je isključivo od boja i ljepila na bazi vode. Smatra se jednom od ekološki najprihvatljivijih u povijesti ovog natjecanja. 

Dakle, kada ovih dana u čast ekipe za koju navijate ili tek dobro provedenog vremena s prijateljima podignete čašu - piva, vina, rakije i zamezite uz bilo koji zalogaj koji se nađe na stolu - sjetite se da ništa od toga ne bi bilo bez poljoprivrede i poljoprivrednika. 


Tagovi

Poljoprivreda i nogomet Svjetsko nogometno prvenstvo Katar 2022 Pivo i poljoprivreda Lopta Tiento


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.