Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 16.08.2020. 14:00

Moj deda govorio 'samo da nije gore' - a, kako je sad?

Dok nam saopštavaju kako postižemo rekorde u proizvodnji, šaljemo za izvoz, podižemo subvencije, srpski seljak se okreće oko sebe i pita se o kome to pričaju?

Foto: Julijana El Omari
  • 1.720
  • 737
  • 2

Rekordi u ratarstvu, izvoz na daleka tržišta, sve veće subvencije, čini se da je ova korona donela prosperitet srpskom agraru. Nikad nam bolje nije išlo.

A opet, nikad se nije desilo da je cena jagnjadi niža od cene prasadi, da bikovi stoje u štali i 'prerastaju', jer nemaju kome da budu prodati ni za kakvu cenu, ali smo zato navikli da se cena pšenice, suncokreta i kukuruza sazna na dan žetve, nikako pre, pa samo kasnije.

Zašto nijedan protest poljoprivrednika ne dočeka epilog?

Džaba vam protesti!

Paradajz smo bacali na đubrišta, ispred Ministarstva poljoprivrede, protestovali zbog cene višnje, kupinu da ne pominjem. Ah, da slučajno ne zaboravim obaranje cena mleka u vreme pika epidemije. Zato smo kapom i šakom delili brašno komšijama, jer mi imamo zaliha, rodiće i rodila je pšenica, biće još i za izvoz - šta paničite!

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

Dakle, nikad bolja godina.

I dok stručnjaci ocenjuju jednokratnu novčanu pomoć za ublažavanje posledica korona krize socijalnom kategorijom, mi smo uspeli nešto što 'nismo mogli nikada, ni u staroj Jugoslaviji, što bi rekli, kod druga Tita' - izvoz mleka i mlečnih proizvoda u Kinu. Pa stvarno, ovako verovatno nije bilo ni za vreme Tita. Nekad 12.000 za biljnu proizvodnju po hektaru, sad upola manje, ali ne mari.

Poljoprivrednici su se 'privodili pravdi' na putu do svojh njiva, jer je bio policijski čas, a onda dok su tražili ostvarenje svojih prava na dinar zarađen radom u nekadašnjim sprskim gigatima, kakav je bio PKB.

Bivši radnici i penzioneri PKB-a saslušani u policiji

Još jedna pčelarska godina propala, slab bagrem, još slabija suncokretova paša. Kukuruz, pčenicu, ječam i ovas potopljen u Valjevu u junskim vremenskim neprilikama, župski vinogradi rano 'pobrani' gradom. Ali, poljoprivrednici neće primiti pomoć, jer, ko vam je kriv, što niste osigurali svoje useve, iako kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije da je efikasnost protivgradne zaštite dvotrećinska.

Pa šta sad?

I dok nikad nije bio veći izbor subvencija, nikad isplativija poljoprivredna proizvodnja u svim sektorima, da ne nabrajam sve proftabilne ideje ministarstva bez portfelja, nafta je poskupela samo 130 odsto u poslednja tri meseca. E, ali to je zbog korone... akcize i to - ne, nije.

I tako, meso se kupuje na grame, stoka daje na poklon. Mladi se polako vraćaju na selo, a biće im isplaćene subvencije već nekad najesen.  

Isplata subvencija za mlade poljoprivrednike od septembra?

Jovan Negovan ispred "Pančevačkih ratara" jednom je rekao za Agroklub je da je srpski seljak ponižen i da je 'ovaj režim razorio svetinju u poljoprivredi i na selu, a to je porodično poljoprivredno gazdinstvo'.

Kako je pre deceniju objavljeno na Danasu, Srbija je do 90-tih prošlog veka imala više od 50 poljoprivrednih kombinata, ali tadašnja kriza, politička i ekonomska, sankcije, a potom i privatizacija koja je krenula 2001. oterale su one 'srećnije' u privatizaciju, a neke u stečaj.

Moj deda je imao običaj da kaže: "Ćuti, samo da nije gore!" I, deda, kako je sad?


Tagovi

Poljoprivreda Srbije Jovan Negovan Subvencije Agrar Privatizacija Cena mleka Cena jagnjadi Prodaja junadi Zaštita od grada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.