Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 22.08.2021. 14:00

Moba na selu - koristan i važan oblik povezivanja zajednice

Snabdeven čuturom rakije i u pratnji jednog od sinova ili mlađih muškaraca u domaćinstvu, domaćin je išao od kuće do kuće i pozivao na mobu biranim rečima, koje su verovatno ostatak obreda iz davnih vremena.

Foto: Facebook/Косидба на Рајцу - Kosidba na Rajcu
  • 551
  • 700
  • 0

Moba o kojoj pišu Vuk St. Karadžić i njegovi sledbenici etnolozi svodila se na besplatan rad celog sela ili barem velike grupe seljana u domaćinstvu kome je potrebna pomoć. U poljoprivredi većina poslova ne može da čeka, zahtevaju "živ" rad i mnogo ruku da bi poduhvat bio završen na vreme naročito u doba kad mehanizacija nije postojala.

Poziv domaćina i obaveze prema učesnicima

Snabdeven čuturom rakije i u pratnji jednog od sinova ili mlađih muškaraca u domaćinstvu, domaćin je išao od kuće do kuće i pozivao na mobu biranim rečima, koje su verovatno ostatak obreda iz davnih vremena. Učesnici mobe bi otpili iz čuture, obećali da će svakako doći i ranom zorom se pojavili na mestu gde se posao obavlja, bila to njiva, voćnjak, vinograd ili šuma iz koje je trebalo izneti i obezbediti ogrev, ili dvorište u kome treba sagraditi štalu ili baraku ili neki sasvim drugi zadatak za veliku grupu.

Domaćin ima obavezu da za učesnike mobe obezbedi okrepljenje, hladnu vodu dok posao traje, a alkoholna pića kad se rad završi, a domaćica - obilne obroke, od doručka do večere. Na mobu su obično išli odrasli muškarci, ređe žene, ali, najbrojniji učesnici mobe bili su upravo momci i devojke. Za njih je moba bila pravi društveni događaj na kome mogu da pokažu svoju lepotu, snagu i ostale sposobnosti. Mnoge veze su započele i mnoge veridbe ugovorene upravo na mobi ili na slavlju i veselju koje je počinjalo kad se posao završi.

Tako se poljoprivredno stanovništvo organizovalo da teške poslove pretvori u nešto lepo i ohrabrujuće za celu zajednicu, jačajući rodbinske i prijateljske veze.

Mobe u Perlezu

Dušan Fijat (1929 - 1993.), moj svekar svetle uspomene, učestvovao je na maltene svim mobama u svom rodnom Perlezu. Prema njegovoj priči, koju je čuo od svojih starijih, mobe su se okupljale od nastanka sela. Srbi, Nemci, Mađari, Slovaci, Rumuni, svi bi došli da rade na mobi, a posle da se provesele kad završe posao, ne samo u poljoprivredi nego i kad se gradi kuća, pretresa krov, ukratko, kad je na redu bilo koji poduhvat u domaćinstvu, a zahteva mnogo radne snage.

Ako se moba organizovala za siromašniju porodicu, koja ne može da obavi velik posao jer nema dovoljno članova ili za porodicu koja je preživela gubitak (na primer, smrtni slučaj) onda su učesnici mobe još i donosili od svojih kuća ponešto za jelo i piće, pitu, pečeno pile, krastavce ukiseljene na suncu, bocu rakije, kako se domaćin ne bi osećao postiđen zato što ne može da ugosti toliko ljudi.

Moba u požeškom selu - starim običajima do boljeg života

I kako je Dušan Fijat išao na mobe, tako su se i kod njega okupljali drugari kad treba neki velik posao da se završi. Moba se odvijala po jednostavnom pravilu: pomažemo svima, a svako uzvraća uslugu kad dođe na red. Najstariji i najmlađi nisu bili isključeni, radili su sve što mogu, a u veselju i obrocima učestvovali ravnopravno. U sezoni radova, skoro nije bilo radnog dana, a da se bar u jednom domaćinstvu ne organizuje moba. 

Za razliku od mnogih drugih običaja, koji su zaboravljeni, moba se organizuje i danas. Ne onako često kao nekada, bez strogih pravila pozivanja i redosleda obroka iz davnih vremena, ali, okupe se ljudi i završe posao kad je potrebno. Moba se ipak kroz vekove pokazala kao suviše korisna za selo i ljude u njemu da bi tek tako nestala. Ni reč "moba" više nije u upotrebi, međutim, suština je ostala ista: pomažemo svima, a svako ima da pomogne kad se ukaže potreba. Posle, razumljivo, sledi veselje uz obilnu večeru i piće


Tagovi

Moba Pomaganje Seoski poslovi Dušan Fijat Pozivanje na mobu Rad


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!