Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi na selu
  • 25.08.2020. 16:30

Mladi i selo: Minimum uslova - nedostižan

Pristojan život od svog rada. Infrastruktura. Dobri putevi. Škole. Prodavnice. Redovan obilazak terenskih lekara, kao i sva ostala pomoć, naročito za novorođenčad. Bez toga, ishod opstanka sela je poznat.

Foto: Julijana El Omari
  • 330
  • 504
  • 1

Bilo je to pre deceniju i po. Novinarska ekipa posetila je selo u okolini Segedina u Mađarskoj poznato po tome da, u tom trenutku, proizvodi najviše špargle na svetu. Zemljište peskovito, mašine nastiru bankove u kojima raste špargla. Vrhunski prihod od povrtarstva. Nakon obilaska proizvođača, neizostavan razgovor sa predsednikom mesne zajednice. Inače, kako su nam tada rekli, u Mađarskoj je teritorijalna uprava organizovana u 1.500 mesnih zajednica koje su veće od naših mesnih zajednica, ali manje od opština.

Elem, počinje predsednik: "U varoši živi 400 ljudi, a još toliko na salašima. Organizovali smo službu kuvanja i hrana se razvozi po celom mestu da ljudi ne bi gubili vreme. Novcem iz EU fondova renovirali smo skoro sve kuće. Imamo dva zabavišta, dva kluba penzionera i dva lovačka kluba. Zanimljivu turističku ponudu i bogat društveni život. Ali imamo i velikih problema."

Šta može da ne valja u ovakvoj idili, promptno su zapitali predstavnici 'sedme sile'?

"Gradska administracija Segedina namerava da nam ukine osnovnu školu. Žele da deca pohađaju školu u gradu, a da ih prevoze autobusima. To je pogrešna poruka. Deca će vremenom izgubiti želju da žive na selu, migriraće, i sve će nas manje biti. A i mesna zajednica će imati manje prihoda, jer iz centralne kase dobijamo u zavisnosti od brojnosti stanovništva, plus razne bogate bonuse ako imamo dobar priraštaj", konstatovao je predsednik.

U 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika

Setio sam se ove posete Mađarskoj pre neki dan obilazivši selo podno planine Maljen.

Uspešni, ali razmišljaju o odlasku

U uspešnom domaćinstvu proizvode vrhunske kupine sorte loh nes kojima snabdevaju beogradske pijace. Sir i kajmak im zaslužuje najviše ocene. Kupaca ne manjka. U šta god da ulože, od dinara naprave dva. Međutim, najmlađi predstavnici domaćinstva, bračni par sa maloletnom decom - razmišlja o odlasku. Novac nije problem, već...

"Evo za dve-tri godine deca će nam u osnovnu školu. Najbliža je deset kilometara. Moraćemo da ih razvozimo tamo i nazad. Svaki dan. Ovde u selu nema njihovih vršnjaka tako da nećemo moći čak ni da se kombinujemo sa nekim drugim roditeljima," kaže ponosni otac dva prelepa dečaka. I nastavlja:

Kuće i stanovi onima koji žele da se dosele u knjaževačka sela

"Već sam dobijao ponude u državnoj službi. Morali bismo da iznajmimo stan u Čačku. Ali pitanje je koliko bi nam onda ostajalo za život. U međuvremenu, dobio sam odličnu ponudu za posao u Švajcarskoj. Pa mislim, ako već moram da idem, 'da zagrizem na veliko'. Smeštaj obezbeđen tako da bi nam ostajalo mnogo više novca."

Da li su pojedinci dovoljni?

Gledam uspešno seosko domaćinstvo koje jednom odlukom dugoročno može biti osuđeno na nestajanje. Mladima ne treba ništa zamerati. Idu za svojom srećom. Ali i ovaj primer govori o tome koliko je važna infrastruktura na selu. Dobri putevi. Škole. Prodavnice. Redovan obilazak terenskih lekara kao i sva ostala pomoć, naročito za novorođenčad. Bez toga, ishod opstanka sela je poznat

Na ovim stranicama često pišemo o uspešnim poslovnim modelima na selu. Međutim, da li su oni dovoljni? Da li su dovoljni da bi bar generacija-dve tu videla svoju budućnost? Pitanje za demografe, ali i one koji usmeravaju tokove državnih finansija.

Bez mladih nema sela, a bez subvencija proizvodnje

I nije nam za utehu što sličnih problema imaju gotovo sve države u okruženju. Jedini, nažalost, svetao primer je Slovenija u kojoj u ruralnim sredinama živi čak 67 odsto stanovništva. Tamo se ta ljubav prema životu na selu prenosi s kolena na koleno. I daje rezultate.   


Tagovi

Mladi na selu Prazna sela Opstanak Subvencije za mlade Infrastruktura na selu Odlazak


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."