Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od klasja do brašna
  • 22.05.2023. 19:00

Miris istorije: Kakvog je ukusa praistorijska pšenica, a tek pivo?

Stogodišnjica Novosadskog sajma i 90 godina Poljoprivrednog sajma obeležene su prikazivanjem starih sorti pšenice, drevnih peciva i stare mehanizacije, kao i opreme za proizvodnju najvažnije kulture na ovom podneblju.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 188
  • 105
  • 0

Muzej Vojvodine organizovao je atraktivnu izložbu u Hali 6 Novosadskog sajma, posvećenu obradi pšenice, značajne poljoprivredne kulture, od najranijih vremena do danas. Muzejski savetnik Muzeja Vojvodine Filip Forkapić izjavio je za Agroklub da je na izložbi predstavljena poljomehanizacija, dopunska obrada zemljišta, setva, žetva, vršidba i mlevenje pšenice, u čast dva velika jubileja, 100 godina Novosadskog sajma i 90 godina Poljoprivrednog. 

"Zastupljeni su eksponati Muzejskog kompelksa Kulpin u sastavu Muzeja Vojvodine, poljoprivredne mašine, a u saradnji sa RTV-om obezbedili smo dokumentarne filmove, pa se u okviru postavke emituju materijali iz emisije "Brazda". Izloženi su kudeljni džakovi sa inicijalima petnaestorice vlasnika, a Poljoprivedni fakultet, Departman za poljoprivrednu tehniku, prikazao je makete poljoprivrednih mašina", izložio je Forkapić i dodao da su iz arheološke postavke izložene posude za čuvanje pšenice, koštane alatke za obradu zemlje, gvozdeni srpovi za žetvu i drugi predmeti kojima su se služili nekadašnji ljudi.

Od Forkapića za čitaoce Agrokluba

"Početak poljoprivrede bio je zaista velika revolucija u razvoju ljudskog društva", napominje, istakavši da se izložba sa istom tematikom, uz uključenje više etnoloških i arheoloških zbirki, održava u Muzeju Vojvodine do septembra

Iz nekog drugačijeg vremena

Izložene mašine potiču s početka dvadesetog veka i perioda između dva svetska rata, iz zanatske i industrijske proizvodnje. Prikazan je deo asortimana Tvornice plugova Polih i Varga iz Kule i Tvornice gvožđa i kovina Jakov Rajh i sinovi iz Novog Sada. Za dizajn izložbe zaslužan je 3 Oranges Designe iz Novog Sada.

"Preci" sadašnjih mašina i sorte pšenice koje se više ne gaje

"Kažemo da je ovo izložba s mirisom, jer su u postavci bale slame. U nedelju smo imali udarni dan, sa degustacijom proizvoda od praistorijske pšenice i raznih vrsta kaše. Od pet vrsta pšenice, koje vidite na izložbi, tri više nisu u upotrebi, ljudi ih više ne gaje. Veoma smo ponosni na izložbu jer vidimo kako se ljudima ozare lica kad uđu u ovaj prostor, naročito starijima, odmah se sete detinjstva i jednog drugačijeg, mirnijeg vremena", rekao je Forkapić i pozvao zainteresovane da dođu na degustaciju praistorijskog piva u četvrtak.

U okviru izložbe deca iz OŠ "Svetozar Marković - Toza" sa učiteljicom Oliverom Jović mlela su žito na starinskom žrvnju, a zatim sastavljala vetrenjače od kartona, tako da je izložba dodatno oživljena ovom radionicom.


Foto prilog


Tagovi

Izložba Pšenica - Od njive do trpeze Filip Forkapić Stara pšenica Gvozdeni srp Brašno Bale slame Praistorijsko pivo


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".


Partner