Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katar 2022
  • 07.12.2022. 15:00

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa... poljoprivrede!

Pivo, čips, gemišt, kokice, meza - od kobasice preko sira do krastavčića, ćevapi, luk, pica... Većina onoga čime smirujete živce ovih dana proizveli su poljoprivrednici širom sveta.

Foto: Depositphotos/Ivanko1980
  • 98
  • 5
  • 0

Danas i sutra dani su odmora od utakmica na Svetskom prvenstvu u Kataru. Odmaraju se i igrači i navijači, ali već u petak kada u četvrtfinalu nastupaju Hrvatska i Brazil, kao i Holandija i Argentina, ludilo se nastavlja. 

Malo ko je imun na ovaj sportski događaj koji se održava svake četiri godine, a isto tako, retki su oni koji su svesni veze između najvažnije sporedne stvari na svetu i - poljoprivrede. 

Pivo, čips, gemišt, kokice, meza - od kobasice preko sira do krastavčića, ćevapi, luk, pica... 

Sve ono čime smirujete živce ovih dana proizveli su poljoprivrednici širom sveta. 

Pivo na prvom mestu

Iako ne postoji statistika koja bi pokazala koliko je piva globalno popijeno tokom prošlog Svetskog prvenstva, ono se ispija u tolikoj meri da ga je, na primer, u ruskim gostionicama zafalilo već prve nedelje. 

Iz tog je razloga 2018. u Velikoj Britaniji porasla potrošnja piva za 5,7 odsto. Brandwatch je između 7. i 18. juna 2018. napravio analizu tvitova na engleskom jeziku, i napravio top pet alkoholnih pića konzumiranih toga leta. Na daleko prvom mestu s 32 hiljade je bilo pivo, posle toga vino s 2.300, na trećem mestu votka (2.1k), a posle toga džin (1.7k) i viski (650). 

Kakva će situacija biti ove, u zemlji gde je zabranjeno pivo prodavati na stadionima, još se ne zna. Ali, zna se da je "Budweiser", jedan od glavnih sponzora Mundijala, nakon ove odluke najavio da će zemlji pobednici pokloniti svo pripremljeno pivo, u vrednosti 75 miliona evra. Očekuje se i da će kompanija tužiti FIFA-u zbog kršenja ugovora nakon što je Katar zabranio prodaju piva na stadionima. 

Ipak, sigurni smo da će prodaja i konzumacija biti podjednaka u drugim delovima sveta. 

A pivo, ono se pravi od kvasca, hmelja i žitarica koje mogu fermentirati - uključujući ječam, kukuruz, pirinač, raž, pšenicu, ovas, sirak i krupnik (spelta). Dakle, ništa bez poljoprivrednika koji će ove biljne kulture zasejati, tretirati, požnjeti. 

Ako pijete gemišt, ništa bez vinogradara i vinara koji cele godine vredno brinu o svojim zasadima, a onda i vinu - napitku bogova i ljudi. 

Nema ćevapa bez stočara

Kada je reč o hrani, tu je popis još duži. Čipsa nema bez krompira i onoga ko ga je posadio, okopavao, vadio. Kokica nema bez kukuruza koji je zbog suše posebno podbacio ove godine, i to na globalnom nivou. Kobasice bilo koje vrste, šunke pa ni salame, roštilja, jagnjetine, nema bez stočara koji je životinju uzgajao. Pice bez svih njih zajedno - uključujući i sirare. 

A tek ćevapi s lukom i ajvarom u lepinji? Pa zelena salata i kečap u hamburgeru? 

Trebalo bi izbrojati pojedene ćevape (Foto: Depositphotos/paulprescott)

A lopta? 

Ne smemo zaboraviti ni loptu.  

Na prvom ovakvom takmičenju, 1930. godine u Urugvaju, korišćena su dva modela, Tiento i T-Model, izrađene od kože. U Italiji 1934. korišćena je Federale 102, izrađena od pamuka dok je Azteca, korišćena u Meksiku 1986. bila prva potpuno sintetička fudbalska lopta. 

Al Rihla, službena lopta za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru napravljena je isključivo od boja i lepka na bazi vode. Smatra se jednom od ekološki najprihvatljivijih u istoriji ovog takmičenja. 

Dakle, kada ovih dana u čast ekipe za koju navijate ili tek dobro provedenog vremena s prijateljima podignete čašu - piva, vina, rakije i zamezite uz bilo koji zalogaj koji se nađe na stolu - setite se da ništa od toga ne bi bilo bez poljoprivrede i poljoprivrednika. 


Tagovi

Poljoprivreda i nogomet Katar 2022 Pivo i poljoprivreda Lopta Tiento Svetsko fudbalsko prvenstvo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić