Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farbanje jaja
  • 05.04.2020. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Sad

Kako da na prirodan način (ne)ofarbate uskršnja jaja?

Ukoliko već sada razmišljate o farbanju jaja, predlažemo vam da pažljivo pročitate ovaj tekst. Iz iskustva naše autorke od prošle godine - lukovina je ipak zakon!

Foto: JumpStory
  • 3.332
  • 425
  • 2

Samoizolacija ne mora da bude dosadna, bliži se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrs. Naravno, farbu za jaja uvek možete da kupite u prodavnici, a ako želite da izbegnete gužvu u radnji ili da sprečite dodatne troškove, postoje i druge veoma dobre metode da ukrasite jaja.

Ofarbajte uskršnja jaja maštom i bojama iz bašte!

Postoje namirnice koje verovatno imate u svojoj kuhinji ili bašti. Naravno, na raznim internet stranicama možete naći razne ideje od kojih sve namirnica možete da napravite intenzivne boje za farbanje jaja. Sve smo isprobali, a evo kako to izgleda na 'mreži', a kako u praksi.

Ukoliko već sada razmišljate o farbanju jaja predlažemo vam da pažljivo pročitate ovaj tekst, kako uz pomoći kojih namirnica dobiti koju boju. Iz ličnog iskustva od prošle godine mogu samo da kažem - lukovina je zakon!

Žućkasto-zelena

Prema uputstvu treba da oljuštite koru sa šest žutih jabuka. Kore kuvate oko 20 minuta u jednoj i po šoljici ključale, zatim dodajte dve kašike sirćeta, pa sklonite sa šporeta i farbajte jaja.

U praksi; sve sam uradila, upravo kako i piše u receptu. Međutim, na moje veliko razočarenje jaja su ostala iste boje, kakva su i bila, pa su prefarbana u zelenu boju. 

Zelena boja

Prema iskustvima 'dobro potkovanih' domaćica, koje dele savete preko svojih blogova, ukoliko želite jaja zelene boje, možete to dobiti jednostavnim postupkom. Potrebno je da listove svežeg spanaća skuvate zajedno sa jajima.

U praksi; kupila sam pola kilograma spanaća. Oprala ga, zatim prelila vodom da ogrezne, ostavila i da tako prenoći. Sutradan sam kuvala spanać pola sata. Čekala sam da se sve ohladi, zatim sam procedila sve to, a u zelenu vodu ubacila jaja i kuvala. Opet ostavila da se prohladi. Rezultat je bio sledeći - ni Z od zelene, tu i tamo neka zelenkasta flekica. Morala sam da prefarbam.

Crveno-narandžasta

Da biste dobili ovu boju jaja, predlozi su da kuvate čaj od šipka ili da stavite dve kašike slatke mlevene crvene paprike u jednu šoljicu proključale vode. Prema uputstvu kada sve provri i voda dovoljno ispari, u ostatak tečnosti dodaje se plus dve kašike sirćeta, a zatim se jaja farbaju.

Kad 'namirnice' podbace, dobra je i kupovna farba (foto: Biljana Nenković)

U praksi; mnogi će se zapitati zašto nisam stala, ako sam videla da mi ovaj posao ne leži? Ipak ovo više nije bilo farbanje jaja, već moj eksperiment. Elem, nije me mrzelo i nabavila sam šipak u zdravoj hrani, sve sam uradila po uputstvu i naravno dobila sam neku sivu nijansu jaja.

Umesto da stanem na vreme, pokušavam stvar da izvučem sa crvenim kupusom. Uzimam ga, stavljam kuvana jaja da odstoje duže od pola sata u vodi, pa opet jednom prokuvam, kad ono 'ćorak'. Dobilo jaje neku bledunjavu plavo-zelenu boju, koja se skidala čim sam uzela jaje u ruku.

Sva jaja iz te ture su oprana pa su zavrsila u plavoj farbi.

Žuta

U jednom tekstu sam našla, kako treba da se pomeša četiri kašike kurkurme u prahu sa 400 mililitara proključale vode. Kada sve to provri i voda dovoljno ispari, u ostatak tečnosti dodaje se još dve kašike sirćeta i naravno jaja.

U praksi; pošto u kući uvek imam ovaj začin, nisam se baš pridržavala uputstva, već sam prelila pet kašika kurkurme sa 300 mililitara vode, rekoh jači je koncentrat, pa ostavila da vri 15 minuta. Ohladila sam tu žutu vodicu, pa ubacila jaja i dodala malo sirćeta, pa nakon toga u toj vodi kuvala jaja. Nažalost ni jedno jaje se nije ofarbalo. 'Radila' je žuta farba.

Crvena 

Cveklu srednje veličine izrežite na tračice i kuvajte dok ne provri u četiri šoljice vode. Dodajte dve kašike sirćeta i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Izduvana jaja oslikana tradicionalnim motivima prava etno umetnost

U praksi; dve osrednje cvekle sam izrendala na krupno rende, nalila dve samo sa dve čaše vode, pa kuvala sve to oko pola sata. Procedila ohlađenu cveklu, dodala sirće, ubacila jaja pa kuvala. Ostavila sam da odstoji do željenog intenziteta boje. Ovom metodom su se ofarbala cela dva jajeta i to u neku oker boju. Ostatak jaja je završio u šerpici sa crvenom bojom.

Ljubičasta

Iscedite jednu šoljicu soka od crvenog grejpfruta i dodajte mu jednu kašiku sirćeta.

U praksi....Ne pitajte, bolje da ne pričam, jer ništa se nije desilo.

Lukovina

Ovaj recept je od mojih baka i mame. Jaja treba obrisati vlažnom krpom, pa na njih stavlajti travke i cvetiće. Sve to staviti u čarape i vezati. Lukovinu obavezno iseckati na sitne komadiće pa uvaljati mokro jaje te čvrsto vezati u čarapu. U šerpu pažljivo ređati lukovinu, pa jaja, pa opet lukovinu. Dodati so i sirće i hladnu vodu. Staviti jaja da se kuvaju, kad provre smanjiti temperature i kuvati još 15 minuta. Jaja izvaditi na karton nakon minut-dva, seći čarapu i vaditi jaja. Premazati mašću ili uljem za sjaj.

U praksi sam i konačno - uspela! Jedino su jaja iz lukovine bila onako kako treba.

Ovim tekstom ne želim da vas obeshrabrim, baš suprotno, želim da i vi probate nešto novo. Ukoliko krenete u ovu avanturu, obavezno nam napišite da li vam je uspelo.


Tagovi

Uskrs Vaskrs Jaja Farbanje jaja Prirodan način bojenja Bojenje kurukumom Bojenje cveklom


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D