Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 15.05.2015. 13:30

Futoški kupus - novinarska majka

Udruženje Futoški kupus dnevno je na Sajmu delilo 100 - 150 porcija sarme. Najčešći gosti - novinari. Najviše urađeno na sertifikaciji. Muke sa zloupotrebom imena.

  • 328
  • 17
  • 0

Kada pogledate statistiku fudbalske utakmice Lige Šampiona uz igrače vam prikažu koliko su pretrčali. Prava je šteta što takva statistika/tehnologija nije obuhvatila i ovogodišnji Poljoprivredni sajam.

Sigurno je da bi se u vrhu pređenih kilometara našli - novinari. Konferencije, okrugli stolovi, predavanja, hale, otvoreni deo, manjež...Trči, stigni, snimi, vrati se - pa ponovo. Dan proleti u trenu. Na to te podsećaju umorne noge i glad. Doduše, ima i onih drugih, koje ću kolokvijalno nazvati novinari, koji nisu trčali ali s druge strane nisu izbijali sa štadnova gde se dobro jelo. Oni su posebna priča i dobro je da su u manjini.

Elem, u kratikim pauzama između događaja, novinari su znali gde će biti toplo dočekani, a bogami i nahranjeni. I ne samo novinari.To je štand Udruženja Futoški kupus. Ova kolumna i razgovor je mali pay back za ono što su oni uradili za nas novinare. Sagovornici su mi bili prve dve perjanice ovog udruženja: predsednik Udruženja Futoški kupus, Goran Puača i član upravog odbora Udruženja Miroljub Janković.

Miroljub Janković
Miroljub Janković, član Upravnog odbora

Udruženja Futoški kupus

Koliko dnevno podelite porcija sarme ovde na Sajmu?

Miroljub Janković: Ne isto svakog dana. U proseku 100-150 porcija. I naravno, 5 - 6 tepsija pite, da ne zaboravim. Na taj način bude podmireno 50 osoba.

Koliko je novinara među njima?

Miroljub Janković: Mislim da nema novinara koji izveštava sa Sajma, a da nije svratio na naš štand.

Da li je to svojevrstan vid korupcije, pošto novinari nakon posluženja na štandu ne smeju ništa loše da napišu o futoškom kupusu? (smeh)

Miroljub Janković: Ne bih rekao. Među nama postoji veliko poštovanje. Članovi udruženja, proizvođači kupusa su veliki radnici, a novinari su to prepoznali.

Koliko traje ta tradicija posluživanja gostiju proizvodima od futoškog kupusa?

Miroljub Janković: Od kako smo počeli da izlažemo na Novosadskom sajmu. Na taj način prezentujemo naše proizvode, tj. jela od futoškog kupusa. Ta tradicija traje već 10 godina.

Goran Pauča
Goran Pauča, predsednik Udruženja Futoški kupus

Kakva je 2014. godina bila za Udruženje ali i za futoški kupus kao brend?

Goran Puača: Mi smo od 2012. u postupku sertifikacije proizvodnje i prerade futoškog kupusa. Tako smo uradili i 2013. i 2014. a nadam se i ovu 2015. Na tome smo puno radili i taj rad se ispaltio.

Druga strana priče je da li su naši proizvođači zadovolji finansiskim rezultatima proizvodnje?! Tu postoje razlike od proizvođača do proizvođača, kakav je proizvod imao i kakav je ugovor sklopio.

Da li se ove godine više proizvođača sprema da uđe u proizvodnju futoškog kupusa?

Goran Puača: Tačan broj ćemo znati krajem maja. U postupak sertifikacije godišnje uđe oko 40 proizvođača. Na kraju, 30 - 35 ljudi završi sertifikaciju futoškog svežeg i kiselog kupusa. Godišnje proizvedemo 700 - 800 tona kupusa. Taj kupus završi na pijacama Novog Sada i u distributivnim lancima. Naš kupus završava i u inostranstvu. Potrošači mogu kupus da poruče direktno od proizvođača preko našeg sajta.

Zadovoljni novinari na Novosadskom sajmu
Zadovoljni novinari

Kada već govorimo o kupusu, da pomenemo razlike između futoškog kupusa kao sorte i hibridnog kupusa koji nude multinacionalne kompanije?

Goran Puača: Futoški kupus se lakše ukiseli, slađi je i kao takvog potrošači ga rađe konzumiraju.

Da li su restorani u Novom Sadu i okolini prihvatili da na meniju imaju futoški kupus, pošto je to jedan od najboljih vidova promocije?

Miroljub Janković: Svi restorani u Futogu na meniju imaju futoški kupus. To je naša tradicija. Ima ih i u Novom Sadu. Znam i za tamnu stranu priče. Neki restorani zloupotrebljavaju naše ime. Na meniju imaju futoški kupus, a gostima poslužuju hibridni. I ne samo restorani, već je i samo tržište puno zloupotreba. Kada dođe sezona spremanja zimnica, svaka pijaca ima 90 % futoškog kupusa u ponudi, a istina je potpuno drugačija.

Da li je bilo bilo kakvih sankcija za one koji su zloupotrebljavali ime futoškog kupusa?

Miroljub Janković: Za sada nemamo zaštitu države. A ona kroz svoje službe ima mehanizam da to uradi. Mislim na inspekciju. Nadam se da će to u budućnosti biti rešeno.

Svi se nadamo da će tako biti. A do tada, kolege novinari, vidimo se na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na štandu Udruženja Futoški kupus.


Tagovi

Futoški kupus Goran Puača Miroljub Janković Sertifikacija Poljoprivredni sajam Zloupotreba Proizvođači Hibridni kupus Distributivni centri Pijace Udruženje Futoški kupus


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."