Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki petak
  • 22.04.2022. 10:00

Farbanje jaja u lukovini na dva načina

Pre nego što se krene u kuvanje smese, potrebni su vam najlon čarape, konac i makaze ali i listići razanog sitnog bilja, trave i cvetova. Zašto?

Foto: Maja Celing Celić
  • 471
  • 47
  • 0

Na današnji dan mnoge domaćice farbaju jaja.

One starije prethodnih dana brižljivo su ih skupljale iz gnezda nasađenih kokošaka, a one mlađe i iz gradskih sredina kupila na pijaci ili u marketu. Iako je običaj da za posluženje i darivanje rođacima, prijateljima i "putnicima namernicima" imamo ona svih mogućih boja, uz obavezno crvenu za "čuvarkuću", sve je više onih koji biraju da jaja farbaju u lukovini.

Svojevrsna šara

Listići od crnog, pa i crvenog luka bi se skupljali danima ranije. Dan pre potrebno je ostaviti lukovinu da prenoći u vodi u loncu. Ali, pre nego što se krene u kuvanje smese, potrebni su vam najlon čarape, konac i makaze i listići razanog sitnog bilja, trave i cvetova. Zašto?

Za šare skupite sitne listiće i cvetove bilja

Te listiće ili cvetove bi na određen kreativan način postavili na jaje, koji bi davali svojevrsnu šaru, zatim obmotali parčetom najlon čarape, povezali dobro končićem i stavili u lonac sa lukovinom.

Što više ljuski - to bolje

Ponegde se dodaje još so, biber ili sirće, ali, i bez ovih dodataka, ljuske luka rade svoj posao. Što više ljuski, to jasnija boja, od narandžaste do cigla boje. 

Postoji još jedan način, nakon što jaje obrišete vlažnom krpom u isečene ljuske crnog luka uvijte jaja, pa onda u najlon čarapu. Ponovo u šerpu sa lukovinom stavite tako uvijena i kuvajte.

Što više ljuski, to jasnija boja

U oba slučaju, kada su jaja kuvana i ohlađena, skinete čarapu sa listićima i cvetovima i premažite mašću ili uljem da bi se sijala.

Nema ništa lepše od pravih domaćih uskršnjih jaja u lukovini!


Tagovi

Farbanje jaja Uskrs Veliki petak Lukovina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...