Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Status kandidata
  • 19.10.2022. 10:30

EU izostavila plavi dizel kao uslov za BiH, hoće li i poljoprivrednici?

Političarima koji nisu za plavi dizel - no pasaran

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 245
  • 38
  • 0

Od prije nekoliko dana kao što znamo Bosna i Hercegovina je na "uslovnoj", a kad je u pitanju kandidatski status na putu u Evropsku uniju. Naime, Evropska komisija je uslovno preporučila status kandidata za našu zemlju, a preporuka podrazumijeva ispunjavanje osam uslova, koji se kreću od usvajanja paketa zakona o pravosuđu, do zabrane torture i garantovanja slobode medija, a Vijeće Evrope već u decembru odlučuje o bh. statusu. Nadati se pozitivno. 

Jedan uslov, koji je Evropa izostavila, a trebali bi ga postaviti svi poljoprivrednici u BiH - plavi dizel. Možda najbitniji, pogotovo u ovoj krizi hrane na svjetskom nivou. Jer, ako već pravosuđe, slobode medija i slično, treba da nam budu iste kao i EU, uslovimo napredak i u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane. Nameće se pitanje zašto se neki naši "izabranici" bune protiv toga da imamo konkurentniju i zdraviju poljoprivredu?

Zelena nafta

Plavi dizel, zelna nafta, kako već ko voli reći, imaju svi poljoprivrednici svih EU zemalja. Zašto ne bi imali i naši. Na primjer, ove godine je u Slovačkoj za potrebe plavog dizela odobreno 26 miliona eura pomoći. U Hrvatskoj on znači za trećinu nižu cijenu nafte, što bi u našem slučaju to bi bilo sa 3,30 KM na 2,20 KM. 

Koliko košta sjetva jednog hektara pšenice u BiH?

Nije ovo ni prvi put, a vjerovatno ni posljednji da se piše na ovu temu. Najglasnije je svakako po ovom pitanju bilo Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske koje slalo veći broj incijativa svim nadležnim institucijama da riješe ovo pitanje. No, inicijative su ostale bez odgovora. Ili su uzvraćene poruke da to "ne znaju uraditi". Zanimljivo je, u svakom slučaju, da svi prećutno plaćamo njihov nerad.  

Seljačka neposlušnost

U ovom slučaju, možda je najbolje pokazati seljačku neposlušnost. Šta bi to značilo u slučaju BiH?

Svim tim političarima koji su nadležni za pitanje plavog dizela zatvoriti svoja dvorišta/avlije, ne prodavati im, ili još manje poklanjati jagnje/prase, sir, kajmak, meso, džem, ima ko kupiti. Hrane će svakako biti sve manje, a sa onima kojo donose pogubne odluke - još manje. 

Dok ne počnu raditi svoj posao. No pasaran. Kažu da su kobasice iz uvoza top. Prijatno, odnosno dobar tek!

Plavi dizel za BiH poljoprivrednike pod hitno. 


Tagovi

Plavi dizel Poljoprivrednici Političari Zelena nafta


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas