Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni forum
  • 19.10.2015. 10:15

Dobre predloge nema ko da čuje

Iako najavljeni, prvog dana se nije pojavila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, a drugog ministar trgovine Rasim Ljajić, tako da su konkretni predlozi kako unaprediti naš agrokompleks i tržište ostali na petom spratu subotičkog hotela "Galerija".

  • 700
  • 478
  • 0

Među najznačajnije događaje u agraru u kalendarskoj godini svakako spada Poljoprivreni forum "Hrana za Evropu", koji organizuje Ekonomski institut. Na jednom mestu, u dva dana, u okviru sedam panela, predstavnici agrarne struke, prehrambene industrije, trgovinskih lanaca, banaka i osiguravajućih kuća predlagali su kako unaprediti sektor proizvodnje hrane.

Svaki panel bio je SWOT analiza u malom. I na ovom, jubilarnom, petom forumu moglo se čuti gde smo, i šta treba da uradimo da bi unapredili tu oblast. Odlični predlozi panelista, ali i struke u publici koja "nije ostala dužna".

Uostalom evo i naziva panela:

  • Efekti privatizacije i privatnih investicija u agroprivredi Srbije
  • Da li se realizuje strategija poljoprivrede u ruralnog razvoja Srbije?
  • Čije će biti poljoprivredno zemljište u Srbiji?
  • Kako mala porodična gazdinstva da budu održiva?
  • Ekspanzija trgovinskih lanaca u Srbiji
  • Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - šta su ograničenja?
  • Finansiranje i osiguranje u poljoprivredi

U Srbiji nezaposleno 28.500 poljoprivrednih stručnjaka

Dragan Šagovnović
Dragan Šagovnović

Generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu Dragan Šagovnović, je rekao da se u poslednjih pet godina trajanja poljoprivrednog foruma u srpskoj poljoprivredi nije mnogo toga promenilo, a zbog neprimenjivanja strategija koje su predlagane tokom proteklih pet godina u Subotici, Srbija je izgubila neverovatnih 25 milijardi evra.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, Miladin Ševarlić, istakao je da Srbija ima 28.500 nezaposlenih poljoprivrednih stručnjaka - doktora nauka, magistara, inženjera. Na drugoj strani, u poljoprivredi i prehrambenoj industriji ukupno radi svega 23.500 radnika, uključujući i nekvalifikovane radnike.

"Zbog nakaradne zabrane zapošljavanja u državnim institucijama, dolazimo do apsurda da je zakočeno i kadrovsko popunjavanje Uprave za agrarna plaćanja, a samim tim stopirana su i sredstva u iznosu od 175 miliona evra, koja su nam odobrena iz predpristupnih fondova", objasnio je Ševarlić. To znači da ćemo, osim 2014. i 2015., izgubiti i celu 2016. godinu, a da nijedan cent iz predpristupnih fondova EU neće biti iskorišćen, jer nećemo raspisati konkurse i nećemo realizovati projekte.

U 50 godina izgubljeno 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta

Miladin Ševarlić
Miladin Ševarlić

Važna tema na Forumu bilo je i poljoprivredno zemljište u Srbiji, jer podaci pokazuju da je u proteklih 50 godina Srbija izgubila milion i po hektara poljoprivrednog zemljišta, a čak 424.000 hektara je neiskorišćeno.

"Država bi trebalo da to nekorišćeno zemljište dodeli na gratis korišćenje poljoprivrednicima koji žele da se bave organskom poljoprivredom. U tom slučaju oni ne bi čekali tri do pet godina za konverziju iz konvencionalne u organsku poljoprivredu i ubrzo bismo bili lideri u Evropi sa 100.000 - 200.000 hektara sertifikovanog zemljišta za organsku poljoprivredu. To bismo mogli da uradimo u roku od nekoliko meseci. Sada, mi smo na začelju u Evropi sa svega 8.000 - 10.000 hektara sertifikovanih površina za organsku poljoprivredu", objasnio je Ševarlić.

U agraru je važna i socijalna komponenta

Na Forumu "Hrana za Evropu" govorilo se i o socijalnoj komponenti u agraru, pa se tako moglo čuti da su žene koje žive na selu u izuzetno neravnopravnom položaju u odnosu na žene koje žive u gradskim područjima. Čak i ako su vlasnice registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, iako plaćaju doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje, one nemaju pravo na porodiljsko odsustvo, na dečiji dodatak, nemaju pravo na bolovanje, a o godišnjim odmorima ne mogu ni da sanjaju.

Širi se sivo i crno tržište hrane

Saradnica Ekonomskog instituta i Instituta za ekonomiku poljoprivrede Tatjana Brankov, istakla je da je dve trećine trgovinskih lanaca u zemlji u rukama stranih kompanija - Deleza i Agrokora. Brankov je predstavila i studiju u kojoj je pokazala kakvi su efekti ekspanzije trgovinskih lanaca u našoj zemlji, u periodu od 2000. do 2012. godine i istakla da je prema proceni ambasade SAD u Srbiji, u poslednjih četiri do pet godina došlo do širenja sivog i crnog tržišta hrane.

"Trgovinska globalizacija trebalo bi da donese benefite poput rasta prihoda malih poljoprivrednih proizvođača usled pristupa različitim tržištima, kao i niže cene za potrošače. Međutim, u našoj zemlji ti pozitivni efekti su izostali. Analizom podataka od 2000. do 2012. dodine utvrdili smo da je cena svinjskog mesa uvećana za 60 odsto, jabuka i pilećeg mesa za 83, krompira za 87 odsto, pasulja za 106, a mleka čak 119 odsto", naglasila je Brankov.

"Supermarket revolucija" u Srbiji ne samo što nije donela korist potrošačima i malim poljoprivrednim proizvođačima, već su tržišne promene omogućile pojedinim biznis entitetima da zauzmu "monopolske" pozicije, otvoren je prostor za funkcionisanje sivog tržišta, nelojalnu konkurenciju, neprihvatljiv rast cena prehrambenih proizvoda i razne vrste manipulacija i prevara u sektoru prehrambene industrije. Brankov je naglasila da našu zemlju odlikuju i neefikasna antimonopolska legislativa i sistem sprovođenja kazni, ne postoje informacije o cenama, a ni Komisija za zaštitu konkurencije nije efikasna u radu.

Deklarativno interesovanje političara za poljoprivredu

Goran Ješić
Goran Ješić

Nekadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, ocenio je da srpski političari samo deklarativno pokazuju interesovanje za poljoprivredu, i da je to jedan od razloga zbog kojeg nedostaju prave kapitalne investicije koje srpskoj poljoprivredi bolno nedostaju, posebno u navodnjavanju.

"Kapitalne investicije daju konkretne rezultate i to je lako izmerivo. Sa druge strane, potrebno je da odustanemo od subvencija u nekim sektorima, gde su one neodržive i nedelotvorne. Neophodno je takođe da konačno počnemo sa ukidanjem monopola. Stvar je prilično jednostavna: Ili ćemo se liberalizovati ili ćemo nestati", kaže Ješić.

Koviljko Lovre
Koviljko Lovre

Ovom stanovištu se suprotstavio profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici Koviljko Lovre, ocenivši da je upravo najveći problem u neoliberalnom konceptu poljoprivrednog razvoja, koji je tvrdi on, napušten i u zemljama u kojima je nastao.

"Apsolutno sve razvijene zemlje imaju neki oblik kontrole cena poljoprivrednih proizvoda", rekao je Lovre i istakao da Evropska Unija, na koju se toliko ugledamo, propisuje interventne cene na osnovu kojih nadležne ustanove intervenišu na tržištu, povlačenjem ili puštanjem roba u promet. Lovre tvrdi da je Srbija danas verovatno jedina zemlja u kojoj se cene poljoprivrednih proizvoda formiraju potpuno slobodno, bez ikakvog uticaja države, što je prema njegovom mišljenju, katastrofalno za proizvođače.

Odsustvo države na Forumu

Odsustvo države na Forumu
Odsustvo države na Forumu

Sve navedeno i još mnogo više, bilo je upućeno kreatorima agrarne politike i tržišnih odnosa. Iako najavljeni, prvog dana se nije pojavila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, a ni drugog ministar trgovine Rasim LJajić, tako da su konkretni predlozi kako unaprediti naš agrokompleks i tržište ostali na petom spratu subotičkog hotela "Galerija". Državni sekretari koji su trebalo da "popune prazninu" nisu dorasli tom poslu. Potpuni fijasko doživela je Vesna Kovač, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je potpuno dekoncentrisana nekoliko puta počinjala izlaganje da bi potom konstatovala da "prisutni ne mogu da je motivišu"?!

Poruka organizatorima i kolegama novinarima

Iako je, sveukupno gledano, Ekonomski institut dobro organizovao skup "Hrana za Evropu - agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu" prostora za unapređenje ima. Pre svega moderatora na panelima koji bi upozoravao paneliste da budu konkretniji i kraće izlažu. Većina njih je bila preopširna tako da je za uključivanje publike ostalo malo vremena. Moderator bi morao da ima "odrešene ruke" da prekine panelistu kada ovaj "odluta". Panelisti bi morali da se dobro pripreme za skup, predavanje svedu na 5 minuta, a izlaganje bi obavezno morala da prati prezentacija, što nije bio slučaj kod dobrog dela panelista.

Ono što dobrom delu kolega novinara nedostaje svakako je - posvećenost. Najveći deo njih je došao pre Foruma, "pokupio" izjave učesnika i napustio skup. Forum je bio pravo mesto da se nešto novo nauči, otvore vidici za neke nove priče, upoznaju sagovornici i zabeleže kontakti. "Sivilo" koje je zahvatilo ostale delove društva nije zaobišlo ni poslenike "sedme sile".

I da ne zaboravim, vidimo se dogodine na 6. Forumu "Hrana za Evropu" (ako ga bude, naravno).


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni forum Privatne investicije Hrana za Evropu Poljoprivredno zemljište Agroprivreda Srbije Dragan Šagonović Miladin Ševarlić Sredstva EU Fondovi Miladin Ševarlić Organska poljoprivreda Agrar Tatjana Brankov Crno tržište hrane Gor


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃