Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transformacija politike
  • 29.01.2022. 12:00

Da li je održiva poljoprivreda odgovor na brojne izazove?

Kako će poljoprivreda da uskladi planirani Zeleni dogovor i očuvanje prehrambene sigurnosti?

Foto: Depositphotos/hopsalka
  • 132
  • 17
  • 0

Poljoprivreda je pred brojnim izazovima. Površine pod obradivim zemljištem se smanjuju, kao i prirodni resursi, a potrebe za hranom rastu. S druge strane nameću se ograničenja kao dio Evropskog zelenog dogovora.

Održiva poljoprivreda igra važnu ulogu u transformaciji poljoprivredne politike Evropske unije i nalazi se između organske i konvencionalne poljoprivrede. Ima tri cilja: da zaštiti životnu sredinu, održi i poboljša plodnost zemljišta i da proširi bazu prirodnih resursa Zemlje.

Evropska poljoprivreda i odgovor na izazove

U Evropi se susreće s brojnim uticajima na životnu sredinu. Neka pitanja na koja mora dati odgovor je kako da se uskladi sa smanjenjem emisija stakleničkih plinova, manjom upotrebom pesticida, ali i da se smanje zagađenja izazvana neadekvatnom upotrebom mineralnih đubriva, kao i da se smanje difuzno zagađenje vode i dramatičan gubitak biodiverziteta travnjaka.

Kako će izgledati poljoprivredna proizvodnja u Europi 2031?

Odgovor na izazove pred kojim se našla je održivost. Iz EU poručuju da će alat biti precizna poljoprivreda, definisana kao vođenje farme korištenjem digitalnih tehnika za praćenje i optimizaciju procesa poljoprivredne proizvodnje. Uz pomoć nje omogućava se poljoprivredniku da primijeni zaštitu bilja uz ograničavanje primijenjenih preparata. Predviđa se da će se upotreba sredstava za zaštitu bilja smanjiti za 20%.

Praksa održive poljoprivrede obuhvata: rotiranje usjeva, prihvaćanje raznolikosti, sjetvu pokrovnih usjeva, smanjenje ili potpunu eliminaciju obrade zemljišta, primjenu integralnog upravljanja štetočinama, integraciju stoke i biljnih usjeva, usvajanje agrošumarske prakse, upravljanje sistemima i pejzažima. Osim toga, velika prednost se daje integraciji digitalne tehnologije kako bi se ostvarile donijete strategije i zadovoljili zahtjevi proizvođača s jedne strane i potrošača s druge.

Neophodna digitalizacija

Sve je veća potreba za preciznim i digitalnim tehnološkim dostignućima u ovom sektoru. Planira se da će izdaci za nabavku takve opreme i mašina biti u stalnom porastu. Prvenstveno se to odnosi na moderne mašine koje povećavaju preciznost nanošenja sredstava za zaštitu bilja što omogućava da poljoprivrednici smanje količinu upotrebljenog sredstva.

I prodaja stoke ulazi u digitalno doba? Potrebna samo aplikacija

Digitalizacija u poljoprivredi uvodi nove prakse koji omogućuju praćenje stanja na njivi, voćnjaku, ribnjaku i mjerenje svih parametara (temperatura, vjetar, osvjetljenje), prisustvo štetočina, spora i mnogo drugih digitalnih rješenja koja smanjuju rad uz istovremeno smanjenje ulaganja u proizvodnju.


Tagovi

Održiva poljoprivreda Zeleni dogovor Evropska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]