Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 14.08.2022. 13:30

Avgust: Sjetva povrća za zimu, priprema košnica i pojačana briga o stoci

Poslije žetve na njivama slijedi oranje, čupanje lana i konoplje, na livadi kosidba otave, kod kuće se sortira sjeme za ozime usjeve, a ovce se pripremaju za još jedan turnus jagnjenja.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 254
  • 38
  • 0

Ko ne zna kako funkcioniše poljoprivreda, mogao bi čovjek da pomisli da poslije žetve slijedi odmor. Taj odmor traje, po pravilu, samo dok se poljoprivredno domaćinstvo ne oporavi od žetvenih svečanosti, tako, dan ili dva, a obično i manje. Jer, u avgustu se dovršava žetva i vršidba, slijedi zaoravanje strnjike pa oranje, uporedo sa čupanjem lana i konoplje "crnojke".

Vasa Pelagić u "Narodnom učitelju" opisuje ovaj spisak poslova uz napomenu da treba obezbijediti navodnjavanje svih ratarskih i povrtarskih kultura, a naročito ako je suša. Na livadama poljoprivrednici kose otavu, zasijavaju nove livade i također navodnjavaju. Stoku puštaju na livade, baš tamo gdje je pokošena otava, kako bi se hranila.

Lisnik za stoku i sušenje šljiva

Pelagić upozorava da se radna stoka dobro hrani i češće kupa, osobito ako su vrućine još u toku (a u avgustu itekako može da bude još toplije nego u julu) i napominje da za krave treba obezbijediti "lisnik", zelenu stočnu hranu, ne samo u doba pune vegetacije, nego tokom cijele godine. Ovo se postiže pametnim odabirom usjeva tako da životinje tokom cijelog vegetacionog perioda imaju svježe stočne hrane. U avgustu također ovce ostaju sjagnje tako da će u hladnijem dijelu godine još jedan turnus jaganjaca doći na svijet. 

U ovom mjesecu mnoge ovce ostaju sjagnje

Kod kuće, u planinskim krajevima, još je u toku vršidba i vijanje žita, a u svim krajevima brižljivo prevrtanje novih žitarica. Poljoprivrednici selektiraju žito za sjeme. Prave vešaljke i sve ostalo što je potrebno za sušenje duhana, ako domaćinstvo gaji duhan. Svi su spremni za sušenje šljiva i ostalog voća, a bačve i kace za smeštaj i previranje kljuka se pregledaju i oporavljaju po potrebi. Na redu je potapanje lana i konoplje i spremanje sjemena za ozime usjeve i kulture.

Špinat i luk za zimu

Proizvođači vina pregledaju burad, da li su dobro začepljena. U vinogradu nastaje pudarenje. Uporedo se privezuje i zalama loza, zakidaju zaperci i po treći put okopava. Rane stone sorte grožđa već su dospjele za berbu. U povrtnjaku je važno tamaniti korov, vaditi luk i odabrati dinje i lubenice za sjeme na taj način što plodovi potpuno dozrijevaju na vreži. Vadi se rani krompir i skuplja sjeme povrća.

Bašta u avgustu: Za jesensku berbu posijte još jednu turu tikvica, mrkvu, blitvu

U avgustu se obavlja i ljetnja sadnja krompira, uz dva prihranjivanja i dva prašenja. Vrijeme je i za sjetvu spanaća za jesenju i zimsku proizvodnju, Pelagić preporučuje (u drugoj polovini devetnaestog vijeka) sorte "matador" i "viking". Krajem avgusta obavlja se i sjetva luka srebrnjaka, radi proizvodnje rasada i odgajanja mladog crnog luka za prodaju što ranije u proljeće. U voćnjaku su neke vrste već dospjele za berbu, a kad se obere, voće se pakuje i sortira. Na starim stablima otkidaju se vodeni izdanci i tamane štetočine.

Cvjećari sakupljaju sjeme cvijeća, a nježnije sorte presađuju u saksije. U pčelinjaku se vadi med iz slabih košnica koje ne mogu prezimiti, a pčele iz njih pretjeruju u jača društva. U šumama su poljoprivrednici njegovali rasadnike, zalijevali, prašili i tamanili štetočine. Popravljali su puteve i mostove, gdje god je to bilo moguće. U osmom mjesecu godine sazrijeva sjeme breze i počinje sezona lova. 


Tagovi

Radovi u avgustu Sjetva Stoka Ispaša Košnice Korov Berba voća


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]