Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presek agrarne godine
  • 01.01.2018. 12:00

2017. godina za zaborav

Kao u onoj narodnoj "da li veruješ meni ili svojim očima", paore možemo pitati da li verujete sebi i svojim novčanicima ili "našminkanoj" realnosti strogo kontrolisanih medija?

Foto: Đorđe Simović
  • 561
  • 30
  • 0

Pre tri decenije Đorđe Balašević je snimio "Jadnu i bednu '87". Većina poljoprivrednika to može reći za odlazeću 2017. Neće je po dobrom pamtiti, a na to će ih podsećati i "promaja" u novčanicima i u narednoj 2018.

Ništa od pomoći

Odsustvo empatije državne birokratije prema poljoprivrednicima zavređuje jedno dublje sociološko istraživanje. Prvo su samozvani eksperti tri meseca "analizirali" efekte suše i najavljivali pomoć od koje nije bilo - ništa. Kao u onom ekspirimentu iz biologije sa kuvanjem žabe. Postepeno - dok je ne skuvate. Čak interventno nisu pomogli poljoprivrednicima pred jesenju setvu. A setite se koliko je samo bilo najava u vezi "plavog dizela". Na žalost, od jeftinijeg goriva za poljoprivredu neće biti ništa ni u sledećoj godini.

Brojevi i zvučne reči

U 2017. su "investitori" počeli da zaposedaju državno poljoprivredno zemljište. Ako je verovati ministru, oni su oni ove godine "generisali više od 58 miliona evra u izgradnju novih objekata i nabavku nove opreme, zaposlivši pri tom 330 stalnih radnika i 2.000 sezonaca". Uz ove brojeve se po pravilu lepe "zvučne" reči: rast izvoza, porast BDP-a, zapošljavanje, rast proizvodnje i prerade i tako dalje.

Branislav Nedimović

Veći izvoz za 10 meseci

Bez obzira na katastrofalnu sušu, ministar Branislav Nedimović je, oslanjajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, izjavio da smo za 10 meseci ove godine izvezli više poljoprivrednih i proizvoda ribarstva - za 2,2%. Preciznije: 664 miliona € voća i povrća, žitarice i proizvode od žitarica 472 miliona €, cigareta i duvana 215 miliona €, alkoholnih i bezalkoholnih pića za 115 miliona €, uljarica za 123 miliona €.

Dočekan prvi poziv za IPARD

Raspisali smo i prve pozive za IPARD, iako Uprava za agrarna plaćanja još nije akreditovana. Prvo se stalo u red za traktore i ostalu mehanizaciju i opremu. U martu se najavljuje poziv za preradne kapacite. Dva su scenarija. Ili će uprava biti akreditovana do proleća 2018. godine, pa će sve biti u redu, a ako to ne bude slučaj, sav novac onima koji ispune stroge zahteve stići će iz našeg budžeta.

Osnovane 182 zadruge

I za kraj, 2017. možemo nazvati - KRKINOM GODINOM! Radio, TV, štampa, portali - samo se govorilo o zadrugarstvu. Gotovo da nije bilo ni jednog stručnog skupa da se ta tema nije potezala. Stavićemo + ispred ovog napora kada budemo videli rezultate. Dakle, "trojstvo" mora da da klimoglav da 50.000 ili 100.000 evrića legne na račun zadruge. To su Krkobabić, predsednik lokalne opštine i direktor zadruge. Kada se moja malenkost u aprilu u Palati Srbija požalila na netransparentnost postupka, ministar bez portfelja je lakonski izjavio "da su hteli da ubrzaju postupak i skrate vreme i suvišnu papirologiju". Da li shvatate koliko ovde ima mesta za moguće mahinacije?! Elem, na ovu priču mnogi su "zagrizli" pa su, prema tome u ovoj godini, osnovane 182 zadruge. Od njih su 22 inkasirale 197 miliona dinara iz džepa poreskih obveznika.

Milan Krkobabić

Toliko o ovoj 2017. Više nije ni zaslužila. Kao u onoj narodnoj "da li veruješ meni ili svojim očima" za kraj ću priupitati paore da li verujete sebi i svojim novčanicima ili "našminkanoj" realnosti strogo kontrolisanih medija?

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

2017. Analiza Kolumna Nedimović Krkobabić Zadrugarstvo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."