Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nikla cvjetna oaza
  • 19.04.2018. 09:00

Željko Blagojević: Imamo najbolje proizvođače cvijeća u Evropi i bio bi grijeh ne zasaditi cvijeće koje oni proizvedu

Kulturni centar Gradiška najljepši je kutak u gradu na Savi. Velelijepo izdanje ovog hrama kulture krasi raznovrsno cvijeće i ukrasno rastinje, koje je upravo posađeno. Kiša je došla u pravi čas, da ubrza adaptaciju i porast zasađenog cvijeća.

Foto: Boško Grgić
  • 1.335
  • 254
  • 0

Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška kaže da je sadnjom završena tek prva faza radova. Posađene su maćuhice u raznim bojama,ledenjak i drugo cvijeće, koji su domaći cvjećari marljivo uzgojili minulih mjeseci.

"Zasadili smo više od pet hiljada sadnica raznog cvijeća. Tome je prethodilo navoženje humusa i rahljenje zemljišta. Skoro kompletno zemljište smo izmijenili, oplemenili ga. Postavili smo i sistem za navodnjavanje 'kap po kap'. Ono što slijedi je sjetva raznog cvijeća pa s ponosom ističemo da će se naša ustanova vrlo brzo naći usred cvjetnjaka od 12 hiljada cvjetova", kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima, cvijeće tokom ljeta i jeseni zahtijeva svakodnevnu njegu, plijevljenje, prihranu i zalijevanje. Ne brine, jer, kako kaže tu su neumorni zaljubljenici u cvijeće Drale i Ranko.

I holtikultura je kultura

U Kulturnom centru smatraju da je i hortikultura sastavni dio kulture, te da raznovrsno i bujno cvijeće privači poglede, ali i posjetioce u ovu ustanovu.

"Svud okolo je beton i asfalt i raznovrsno cvijeće i ukrasno drveće i rastinje dođu kao oaza osvježenja. Ide ljeto, idu visoke temperature, pa moramo posvetiti posebnu pažnju zalijevanju i ishrani biljaka. Mi svaku biljku posmatramo kao jedan život, sretni smo što radimo u ovakvom ambijentu", rekao je direktor Blagojević.

Kulturni centar će se brzo naći usred cvjetnjaka od 12 hiljada cvjetova

Željko Blagojević kaže da mu je namjera da ustanova na čijem je čelu bude ljepša ili bar jednaka onim u Evropi, u Pragu, Budimpešti ili Beču.

"Imponuje veoma kad naši ljudi dođu na odmor iz dijaspore. Oni često ne mogu svatiti da su naši parkovi ili druge javne površine ukrašene cvijećem ljepše nego u gradovima iz kojih dolaze. A to nam je namjera. Jer mi imamo najbolje proizvođače cvijeća u Evropi i bio bi grijeh ne zasaditi cvijeće koje oni proizvedu", kaže Blagojević.

Kulturni centar Gradiška prednjači u akciji 'Proljećno uređenje grada', koja je u toku ovoga mjeseca. Ova ustanova će povodom 24. aprila, Dana opštine, biti središte kulturnih i prazničnih manifestacija i u svečanom ambijentu dočekuje praznike. Mnogobrojne goste će dočekati u prirodnom, cvjetnom ambijentu.


Fotoprilog


Tagovi

Željko Blagojević Kulturni centar Gradiška Cvijeće Hortikultura Dijaspora Kap po kap


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić