Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti preparati
  • 24.06.2020. 11:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Za sve tegobe, riješenje našla u prirodi i njenim sastojcima

Živimo u doba kada smo stalno pod stresom, jedemo lošu hranu. Sve to narušava naše zdravlje i zbog toga se trebamo okrenuti zdravijim izborima, ljekovitom bilju i pripravcima od njih.

Foto: Arhiva Ranke Vojnović
  • 355
  • 57
  • 0

Nada Nenadić iz Banja Luke odlično poznaje ljekovito bilje, kako se pripremaju biljni melemi i tinkture. Ona travke sakuplja po planinama, daleko od saobraćajnica, u netaknutoj prirodi, a meleme i tinkture priprema po tradicionalnim recepturama.

Ljekovite trave poboljšavaju kvalitet života

"Da bi se uspješno bavili ljekovitim biljem i pripremom melema, osim znanja potrebno je mnogo ljubavi i strpljenja. Ovim sam se počela baviti iz želje da pomognem sebi i drugim ljudima. Bilje berem u čistoj prirodi, po planinama, daleko od naselja i bilo kakvih zagađivača. Većina nas zaboravlja koliko je priroda važna i koliko ljekovitog bilja raste na planinskim livadama i brežuljcima. Živimo u doba kada smo stalno pod stresom, jedemo lošu hranu. Sve to narušava naše zdravlje i zbog toga se trebamo okrenuti zdravijim izborima, ljekovitom bilju i pripravcima od njih", priča ova vrijedna žena.

Uzgaja i prerađuje više od 250 vrsta ljekovitog bilja

Od ranog proljeća pa do kasne jeseni Nada sakuplja biljke. Bere listove, cvjetove, plodove, pupoljke ili iskopava korijenje.

"Nešto bilja i uzgajam, ali većinu sakupljam. Sakupljene travke sušim i pakujem, a od jednog dijela pripremam prirodne preparate. Najviše sam se posvetila izradi tinkture od sremuša, melema od gaveza, nevena, čuvarkuće, lavande. U zavisnosti od godišnjeg doba imam i razne čajeve, poput onog od lipe, iglice od bora, cvijet i list gloga, kopriva i mnoge druge. Najteže mi je sakupljati korijen gaveza i pripremati ga. Sakupljen korijen se mora dobro oprati. Za izradu melema pored bilja koristim hladno cijeđena ulja, pčelinji vosak i med. Ovi dodaci omogućavaju da cjelokupna ljekovitost biljke dođe do izražaja i da melem bude djelotvoran. Uvijek savjetujem da u dogovoru sa svojim doktorom pronađete nešto iz prirode što će vam olakšati tegobe i poboljšati kvalitet života", priča ova vrijedna žena.

Tinkturom možemo sačuvati ljekovitost 

Sremuš se smatra najboljim čistačem krvi i organa za varenje. Organizam se uz pomoć njega brže oslobađa otrova, obnavlja sluzokožu crijeva, čiste se krvni sudovi, uklanja glavobolja i nesanica, olakšava se disanje. On djeluje antibakterijski.

Čajevi oporavljaju cijeli organizam

"Sremuš je najbolje jesti tokom perioda berbe, od dvije do tri sedmice. Svakodnevno konzumiranje oporavlja cijeli organizam. Naravno, ove vrste luka nema tokom cijele godine i tinktura je najbolji način da ljekovitost sremuša sačuvamo za dane kada ga nema u prirodi ili kada nam svjež nije dostupan. Tinktura pomaže kod iscrpljenosti organizma i kod snižavanja visokog krvnog pritiska", objašnjava travarka.

Ljekoviti gavez

Gavez je izuzetno ljekovita biljka, a njegov korijen Nada sakuplja u kasno proljeće i kasnu jesen. Tada sadrži najviše korisnih materija. Ova vrijedna žena u pripremi melema od gaveza pored korijena koristi i osušen list i cvijet jer sadrže mnogobrojne korisne i ljekovite materije.

U pripremi, pored gaveza, koristi hladno cijeđeno maslinovo ulje, med i pčelinji vosak. Ovaj melem ublažava bol i počinje brzo djelovati donoseći olakšanje. Uobičajeno je da se ovo sredstvo koristi za zacjeljivanje rana, kod problema sa kostima, kod artritisa i gihta, bolova uzrokovanim reumom, kod uboda insekata, ali se može koristiti i za njegu lica.

Melem hidratizira kožu, smanjuje upale i crvenilo, pozitivno djeluje na njenu regeneraciju, hrani je i štiti od bakterija i drugih štetnih djelovanja.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj gospođa Nada preporučuje svima jer je on prijatnog ukusa i mirisa, okrepljuje cijeli organizam, jača imunitet, a posebno pomaže kod problema sa disajnim organima. Osim za pripremu čaja, suhe borove iglice možete koristiti za inhalaciju ili pripremu blagotvorne kupke.

Sama pravi brojne prirodne preparate

Mlade iglice bora imaju visok sadržaj eteričnog ulja i zbog toga se od njih priprema odličan rastvor za inhalaciju. Potrebno je u 1l vode dodati dvije do tri šake borovih iglica i pustiti da kuva pet minuta. Inhalacija traje od 10 do 15 minuta.

Melem od nevena

Neven sadrži čitav spektar ljekovitih materija koje pomažu kod kožnih oboljenja, opekotina, ubrzava zarastanje rana, upale kože, potiče obnovu kože, obnavlja ispucale pete, ali je i odlično sredstvo za borbu protiv bakterija,  gljivica i virusa.

Od nevena gospođa Nada priprema melem: "Ovaj melem pomaže kod raznih upala kože, atletskog stopala, proširenih vena, ekcema i mnogih drugih stanja. Za njegovu pripremu koristim svoj neven, koji ja uzgajam. Nisu to velike količine, ali sama obezbjedim onoliko koliko mi je potrebno za čaj i pripremu melema. Najviše ga pripremam sa hladno cijeđenim maslinovim uljem što dodatno povećava pozitivno djelovanje ovog melema na kožu", zaključuje ona.


Fotoprilog


Tagovi

Nada Nenadić Planinske livade Ljekovito bilje Berba cvejtova Sakupljanje bilja Pčelinji vosak Tinkture Melemi Ljekoviti gavez Jačanje imuniteta Eterična ulja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas