Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pulić
  • 28.06.2017. 15:00

Za izradu sirupa od bilja najvažniji tajming

Gospodarstvo obitelji Pulić u Pazinu oplemenjeno je ljekovitim biljem od kojeg pripremaju domaće sirupe od bazge,mente, drijena,lipe, matičnjaka i dr. Kvalitetom su postali prepoznatljivi pa planiraju proširivati nasade ponajprije stabala bazge, ali i drugog bilja.

  • 4.023
  • 235
  • 0

Pred nastupajuće i sve češće ljetne vrućine najbolje se rashladiti čašom prirodnog domaćeg sirupa, bez konzervan(a)sa i sličnih dodataka. Baš takve na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Pazinu spravljaju supružnici Pulić.

Menta, matičnjak, drijen, majčina dušica, kadulja, lipa ali i bazga dio su njihove ponude sirupa od ljekovitog bilja. Na nešto više od hektara zemlje uzgajaju još uvijek kažu hobistički, svoj "ljekoviti" vrt, gdje se broje i stabla bazge, (njih dvadesetak) od čijih cvjetova rade sirup.

Sirup od bazge po receptu naših starih

Bude to doznajemo par stotina litara sirupa po recepturi, kako su ga nekada radili naši stari. Bazga se bere početkom šestog mjeseca ali sve ovisi o godini, a to je kada biljka dosegne tri četvrtine cvatnje. Cvjetovi se beru kako dozrijevaju pa to bude i do dva, tri tjedna. Kada se oberu, operu se i očiste od kukaca i drugih nečistoća, namoče se 24 sata da se stvori svojevrsni macerat. U njega se, po receptu dodaje šećer i limunska kiselina pa se u sterilizirane boce ulijeva sirup koji se potom pasterizira.

Sirupi na mikrobiološkoj i energetskoj analizi

Može trajati i do tri godine, ali službeno je to kaže naš sugovornik godinu dana. Svoje biljne sirupe odnose i na analizu, mikrobiološku ali i energetsku a potonja kaže kako u njihovom sirupu ima 56 grama šećera na 100 mililitara proizvoda, dok klasični sirupi po trgovinama imaju 80 i više grama.

Sirupi od ljekovitog bilja mente, kadulje, bazge, lipe, drijena, matičnjaka!

Planiraju kažu nam proširiti i nasade bazge (imaju starih stabala) pa će od novih raditi sirupe ili nešto drugo poput sirupa od bobica biljke. Još uvijek rade kalkulacije za možebitno spravljanje džemova i sličnih proizvoda, što im ovisi o količini plodova koje će im biljke podariti. Na imanju supružnika Martine i Mauricija ovih dana miriši i sirup od lipe, čije se stablo tamo uvelike zlati i daje im hlada za vrućih dana. Kod te je biljke otkrivaju nam radišni Istrani nezgodno to što kako kažu branje valja "potrefiti" do u dan.

Kod branja lipe najvažiji "tajming" otvaranja cvijeta

Jer čim cvjetovi procvatu i otvore se "kukci na njih navale" tako da je kod branja lipe najvažniji tajming. Okus tog sirupa zlatne boje podsjeća na čaj od lipe samo je malo jačeg okusa. Taj sirup doznajemo najbolje prolazi kod Nijemaca, dok naši kupci najčešće traže bazgu, mentu i matičnjak, a s lipom se tek upoznaju.

Divlja kadulja sa obale Istre

Iako imaju svoje površine pod ljekovtim biljem, sirup od kadulje nemalo pripremaju od one divlje koja raste uz more na istočnoj obali Istre. Priprema se osvježavajuća tekućina od cvijeta te biljke, jer bi od lista to bilo prejako kažu nam Pulići. Svo ljekovito i začinsko bilje koje imaju na gospodarstvu nije zahtjevno za uzgoj, valja mu dati dosta vode a posebice na istarskoj zemlji crvenici koja je itekako propusna. Djedovinu su oplemenili i mentom, biljkom koja brzo raste i "zagospodari" vrtom.

Krčili zapuštenu djedovinu i sadili ljekovito bilje

Krčili su zapuštenu zemlju i sadili bilje po "par kvadrata" da bi danas došli na njih par stotina. Ponosni su na svoj rajski vrt u kojem se doznajemo menta godišnje bere i do tri puta, ali ako je godina loša i kišna "nema se ća brati", kaže gospodin Pulić. Ako je kišno razdoblje dodaje biljke gube esencijalnu jačinu, cvijet im je osjetljiv i dr. Puno je posla i čeprkanja oko ljekovitih trava, a kao i sa svakom poljoprivredom najvažnije je to što "uvijek ovise o vremenu".

Ono nemalo uvjetuje i pojavu štetnika pa im je tako preklani bazgu napala crna grinja, ali u pravilu kada je o potonjima riječ kažu "poberu ća im ostane". Iako ljudi, (iskustva su to s terena) sve više traže sirupe od ljekovitog bilja, OPG je s većom proizvodnjom još u povojima. Planovi za dodatna ulaganja postoje, ali rizik je danas ući u veće kredite smatraju naši sugovornici. Ne želimo ih, u glas govore.

Poticaji za velike projekte

Teško je tražiti i poticaje jer oni "idu za velike projekte", a Pulići su napominju mali proizvođači. To ih ne priječi da rade "čaše zdravlja“ koje im ljudi već prepoznaju i na prigodnim "zdravim" sajmovima, ali i kroz sustav web tržnice u koju su uključeni.

Sirupi su prepoznatljivi i po bojama pa je onaj od kadulje svjetloružičast, od lipe je nježno zlatne boje kao i sirup od bazge, a tu je kažu negdje i menta. Kako su bez dodataka i domaće recepture, sirupi se nakon otvaranja trebaju držati u hladnjaku. Tako to radi i obitelj koja je priču i započela jer je sirupe prvotno radila za sebe, a kasnije su krenuli put ustroja OPG-a.

Namjeravaju se kažu dalje educirati oko svojih proizvoda od ljekovitih trava, pomalo se misle razvijati i stvarati prepoznatljivost.To više jer su sredstva uložili i u prostor za preradu bilja koji kažu zadovoljava i HACCAP sustav (identificira moguće opasnosti kemijske,biološke fizičke).


Povezana biljna vrsta

Bazga

Bazga

Sinonim: Crna bazga, zovina, zovika, bazgovina, bazika, bazovina, bažovina, boza, šambik, crna zova | Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Bazga je većinom drvenasta biljka, dok se rjeđe mogu naći kao zeljaste višegodišnje biljke. Poznato je 40-tak vrsta bazge, a sve su pripadnice roda Sambucus. Rasprostranjene su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Pulić Pazin Istra Sokovi Ljekovito Bilje Domaći Bazga Lipa Drijen Majčina Dušica Menta Matičnjak


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs