Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole
  • 23.09.2022. 07:30

Vađenje i čuvanje lukovica gladiola

Osjetljive su na niske temperature, a da bi i sljedeće godine uživali u prelijepim cvjetovima potrebno je da ih izvadimo iz zemlje i čuvamo u zimskom periodu

Foto: Depositphotos/lolik4ever
  • 195
  • 24
  • 0

Da bi i sljedeće godine uživali u prelijepim cvjetovima gladiola potrebno je iz zemlje izvaditi lukovice i u zimskom periodu čuvati od izmrzavanja. Vađenje se obavlja kada nadzemni dio biljke požuti i uvene, po suhom i toplom vremenu. Ako ih predugo ostavimo, podložne su truljenju i izmrzavanju.

Ne treba žuriti, jer moraju da izgrade jak omotač koji će ih štiti od spoljnih uticaja. Prvo se vade rane sorte, a zatim srednje i kasne. Osjetljive su na niske temperature i treba ih spremiti na sigurno prije pada temperature na 0ºC ili niže.

U krajevima gdje temperatura ne pada ispod 0ºC nema potrebe da se izvade iz zemlje. Dovoljno će biti da odrežemo osušeni nadzemni dio i površinu zemljišta malčiramo sijenom, smrekovim granama ili drugim organskim materijalom. Odvojite novostvorene, mlade lukovice.

Čišćenje i sušenje

Iskopanim gladiolama se odsiječe nadzemni dio i ostavi patrljak dužine od 3 do 5 cm. Uklanjanjem nadzemnog dijela odstranjujemo i prouzrokovače oboljenja i štitimo lukovice tokom čuvanja.

Očistite ih od viška zemlje i prosušite na promajnom mjestu. Može se obaviti njihova dezinfekcija. Za to će biti potreban rastvor kalijum permanganata u kojem ih držimo oko 20 minuta. Ako sumnjamo na pojavu bolesti, dezinfekcija se obavlja u fungicidima ili čajevima.

Sačuvajte ih za iduću sezonu (Foto: Depositphotos/coffmancmu)

Tako tretirane se suše na otvorenom najmanje tri dana, pod uslovom da je vrijeme toplo i suho, raspoređene u jednom sloju na kartonu. Zatim ih prebacimo u prostoriju gdje se dosušuju još sedmicu dana.

Čuvanje lukovica

Prije slaganja u kartonske kutije ili platnene vrećice potrebno ih je očistiti od suvišne ljuske i korijenja. Sljedeći mjesec dana drže se na sobnoj temperaturi. Ne treba ih držati blizu izvora toplote, jer će se presušiti i slabije klijati. Ostatak zime ih je najbolje čuvati u suhom i tamnom prostoru, na temperaturi od 3 do 7ºC, a vlažnost vazduha treba da se kreće od 65 do 75 posto. Mogu se čuvati i u frižideru zamotane u papir ili upakovane u najlonske čarape. 

Njihov najveći neprijatelj su visoka vlaga i kolebanje temperature. 


Tagovi

Lukovice Gladiole Lukovice gladiola Vađenje lukovica Čuvanje lukovica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić