Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka banane
  • 17.11.2019. 18:00

Uzgojite bananu kao atraktivnu sobnu biljku

Sobna biljka banane treba bogato, humusno i dobro drenirano tlo, kao i obilje sunčeve svetlosti. Za većinu sorti vredi pravilo od 12 sati jake sunčeve svetlosti dnevno.

Foto: Pixabay/Shasti
  • 3.444
  • 49
  • 0

Klimatske promene dovele su do toga da u našem okruženju sve češće možemo čuti i čitati o onima koji uzgajaju egzotične biljke na otvorenom, u svojim baštama i okućnicama. Neretko ispred kuća na našim prostorima poslednjih godina možemo da vidimo kako su banane razgranale svoje velike listove. 

Međutim, banana je biljka koja je zahvalna za uzgoj i u zatvorenom. Uz dovoljno svetla i vode, veliki, glatki listovi oplemeniće svaki prostor. Postoji više sorti banana, one koje daju jestivo voće, kao i one koje nemaju plodove. Imajte na umu da ovoj biljci treba puno prostora, u slučaju da ne raspolažete sa istim, kupite patuljastu bananu. U svakom slučaju, biće vam potrebna velika posuda sa dobrom drenažom. 

Zahteva humusno tlo i puno sunčeve svetlosti

Sobna biljka banane treba bogato, humusno i dobro drenirano zemljište, kao i obilje sunčeve svetlosti. Za većinu sorti vredi pravilo od 12 sati jake sunčeve svetlosti dnevno. Ipak, morate je zaštititi od pregrevanja pa je nemojte držati na direktnom suncu. Idealno je u dobro osvetljenoj prostoriji sa pogledom na jug.  

Banana najbolje uspeva u zemljištima sa pH vrednosti između 5,5 i 7,0, navodi gardeningknowhow.com.

Ova biljka zahteva puno hraniva, posebno za vreme aktivnog rasta tokom proleća i leta. Tečno đubrivo potrebno im je davati svakog meseca. 

Vlagu voli, ali ne preterujte

Osim toplote, biljka banane voli i vlagu. Noću joj osigurajte tempeaturu oko 19°C, a danju do 26°C. Iako joj treba puno vlage, to ne znači da je trebate prečesto zalivati. Zalijte je obilno, ali do sledećeg zalivanja pustite da se zemlja prosuši, inače će joj koren istrunuti. Lišće redovno hidrirajte prskanjem, a povremeno ga obrišite mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu. 

Leti biljku banane možete držati i na otvorenom, ali je zaštitite od vetra i hladnoće. Podsećamo, noćna temperatura treba biti 18°C. Pre nego što ih vratite unutra, biljku banane svakako aklimatizujte u hodniku, verandi ili sličnom prostoru. 

Štetočine koje napadaju bananu najčešće su lisne i štitaste vaši i crvene grinje.

Prva uzgojena banana u Srbiji - ipak neće je biti na tržištu

Biljka banana je jedna od najvećih zeljastih biljaka cvetnica, a zanimljivo je kako u strogo botaničkom smislu spada u bobice. Potiče iz Jugoistočne Azije, a smatra se da je upravo tamo i u Papui Novoj Gvineji i kultivisana u dalekoj prošlosti, najmanje do 5000 p.n.e. a moguće i do 8000 p.n.e.


Tagovi

Uzgoj banane Banana sobna biljka Zalivanje Toplota Vlaga Uslovi rasta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.