Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 21.01.2022. 15:00

Uzgoj cvijeća: Šta sijati krajem januara i početkom februara?

Sjetvu određenih vrsta cvijeća možemo započeti već ovoga mjeseca. Prva na tom spisku je petunija.

Foto: Depositphotos/mallivan
  • 867
  • 52
  • 0

Januar nije mjesec u kome mirujemo već počinjemo sa sjetvom sjemena cvijeća i nekih povrtlarskih kultura. Zimski period karakteriše nedostatak osvjetljenja što može biti limitirajući faktor, jer će se mlade biljke izdužiti i sklonije su polijeganju.

Prije nego što krenemo, potrebno je da znamo gdje i kada ćemo obavljati sadnju uzgojenih presadnica, da nabavimo materijal, sjemena, đubriva, zaštitna sredstva, alat, pripremimo prostor, obezbijedimo grijanje, osvjetljenje i vodu za zalijevanje.

Birajte kulture duge vegetacije

Još uvijek je zima i ne treba žuriti, posebno ako planirate sadnju povrća na otvorenom. Za većinu vrsta je potrebno između 40 i 60 dana od sjetve do sadnje u bašti. Ako suviše rano krenete, dobićete rasad koji je star, prerastao i za koji ćete morati uložiti mnogo truda i znanja da ga sačuvate od pojave mnogih oboljenja. Takav se sporije razvija kada ga posadimo u baštu, podložniji je napadu bolesti i štetočina i donosi slabiji urod.

Ukoliko ćete ga uzgajati u plastenicima, posebno u grijanim, onda je za vas rana sjetva povrća i cvijeća idealna.

Kako pripremiti plastenik za proljetnu sjetvu?

Ako planiramo da posijemo kulture koje ćemo saditi na otvorenom kada prođe opasnost od mraza, naš odabir će biti vrste i sorte cvijeća duge vegetacije, kojima treba mnogo vremena za nicanje ili za razvoj od nicanja do sadnje.

Koje cvijeće posijati? 

Sjetvu određenih vrsta cvijeća možemo započeti već ovog mjeseca. Prva na tom spisku je petunija. Nju posijte već u drugoj polovini januara. To se odnosi samo na ampel sorte, dok za ostale pričekajte još neko vrijeme. Ovo je izuzetno dekorativna vrsta koja uljepšava mnogobrojne terase, balkone, žardinjere, viseće korpe. Najbolje je odmah posijati sjeme u pojedinačne saksijice.

Omiljeni ukras prozora, terasa... (Foto: K.Rastija)

Možete i u zajednički kontejner i prekriti tanjim slojem zemlje. Kada mlade biljčice razviju dva lista, presađujete ih u zasebne posude. Sjeme posijte u vlažnu zemlju. Optimalna temperatura se kreće od 22 do 25ºC. Ograničavajući faktor kod uzgajanja petunije ima osvjetljenje. Ako ne možete osigurati dobro osvjetljenje, bolje je da sačekate kraj februara kada će biti više prirodne svjetlosti. Zbog premalo svjetla presadnice petunije su podložne propadanju i sušenju.

Verbena je vrsta koja je posljednjih godina veoma popularna. Preporučuje se da sa sjetvom započnete već u januaru kako bi s toplim danima u maju uživali u prekrasnim cvjetovima. I za ovu vrstu trebate osigurati dodatno osvjetljenje.

Skoro iste zahtjeve ima i lobelija. Kada je posijemo krajem januara njene presadnice će u maju biti spremne za sadnju i brzo će cvjetati. Sitne sjemenke se posiju po površini pripremljenog supstrata koji je navlažen i blago pritisnu kako bi se ostvario što bolji kontakt. Već poslije dvije sedmice provedene na toplom mjestu mlade biljčice počinju da niču.

Karanfili posijani u januaru ili početkom februara se sade u maju čim prođe opasnost od mraza. Optimalna temperatura za uzgajanje presadnica se kreće od 16 do 20ºC. Supstrat treba da je bogat hranivima, a poslije sjetve potrebno je redovno zalijevanje.

Sade se i lukovice narcisa (Foto: M.C.Celić)

Teksaški zvončić je još jedna vrsta koja se sve više traži. Optimalno vrijeme za sjetvu je kraj januara i početak februara. Ovoj vrsti treba mnogo vremena da se razvije, posadi na stalno mjesto i procvjeta. Nagrada za uloženi trud su lijepi cvjetovi koji oduševljavaju svojim mirisom.

U januaru sadimo i lukovice koje ćemo prodavati za "8. mart", odnosno tokom proljeća. Možete lukovice posaditi i kod kuće. Tako ćete uživati u cvjetovima amarilisa, tulipana, narcisa, đurđevka.


Povezana biljna vrsta

Verbena

Verbena

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Sjetva Sjetva povrća Sjetva cvijeća Petunija Uzgoj lobelije Verbena Karanfil Zvončić Presadnice Sjetva u januaru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.