Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizanteme
  • 28.10.2020. 12:00
  • Požeško-slavonska, Ramanovci

U uzgoju krizantema neizostavan dio je ciklus zamračivanja

U svome plasteniku Tajana Stanić ima krupne tzv. Šmitovke žute, bijele, pink boje i Margarete također raznih boja, a ovih dana pred blagdan Svih Svetih, radi se punom parom.

Foto: Youtube/screenshot 
  • 2.588
  • 66
  • 0

Svega nekoliko dana dijeli nas od blagdana Svih Svetih, a na OPG-u Tajane Stanić radi se punom parom. Većina aranžmana od krizantema je gotova i čeka svoje kupce. 

A prije samoga slaganja i oblikovanja, cvijeće je potrebno uzgojiti. Kako ona to radi, koje vrste koristi te kakvo tlo i klima su potrebni pojasnila je Poljoprivrednoj televiziji. 

"Kod nas ju je možda malo teže napraviti tijekom ljeta, za razliku od nekih zemalja gdje je to godišnje doba hladnije pa se uspije bolje razviti. Svaka krizantema ima ciklus zamračivanja. Prekrivamo ju crnim najlonom i tako joj skraćujemo dan. Ona onda otvara pupove i cvate taman prije blagdana kada nam i treba“, kaže Tajana. 

Razne vrste od kojih neke sama pikira

Inače, ova mlada poduzetnica s uzgojem je započela još kao studentica na 1. godini fakulteta, a danas joj u poslu pomaže uža i šira obitelj. U svome plasteniku u Ramanovcima kod Kaptola, ima krupne tzv. Šmitovke žute, bijele, pink boje i Margarete također raznih boja. 

Kako krizanteme sačuvati do proljeća

"Jedan dio sadnica, pogotovo ove krupne su jako zahtjevne za uzgoj. Probala sam ih pikirati, ali nisam uspjela tako da njih naručujemo od dobavljača iz Osijeka. Ove što su malo otpornije, kao Margarete sama pravim. U petom mjesecu kada one krenu ponovno rasti ih odrežem, stavim u posudu. Bitno je da ne budu direktno na Suncu. Treba im jedno 3-4 tjedna da puste korijen i taman onda u šestom mjesecu počinjem pripremati zemlju. Stavljam kalcij i zeolit da poboljšam tlo. Nakon toga postavljam mreže kao one od krastavaca“, pojasnila im je i dodala kako ove krupne trebaju imati razmak između rupa. 

Naši aranžmani su uvijek šareni i po tome nas znaju, kaže Tajana (Foto: youtube/screenshot)

A tajna zbog kojeg su njezini aranžmani uvijek prepoznatljivi leži u činjenici da je njezino cvijeće za razliku od ostalih proizvođača konstantno izloženo svim vremenskim prilikama pa je stoga i otpornije. "Naši aranžmani su uvijek šareni i po tome nas znaju“, istaknula im je sugovornica.

Ove godine problem gusjenice i crvi

Kao i s ostalim poljoprivrednim kulturama, ni cvijeće nije ništa bolje prošlo kako zbog vremenskih neprilika, ali i štetnika koji su napadali krizanteme. Iako su najčešće bolesti bijela hrđa i fuzarioza, ove godine Tajana je imala velikih problema s gusjenicama i crvima.

Marin Kemper: Kad uzgajate krizanteme, ako i propadate - posao cvjeta

"Morali smo ih prskati sredstvima i tako smo uništili i one dobre poput smrdljivog martina i bubamare koji jedu uši“, rekla je za Poljoprivrednu televiziju. 

No, unatoč svim nedaćama i nesigurnosti u ovome poslu, tvrdi kako bi uvijek odabrala ovaj posao. Obitelj ju podržava, a ona je počela tražiti načine kako proširiti posao uz pomoć mjera iz Europske unije. U planu joj je izgradnja novog plastenika. Sa suprugom također kreće u sadnju borovnica, a sa sestrom ima u planu uzgajati eukaliptus i ostale vrste koje uspijevaju kod nas. 

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Tajana Stanić Krizanteme Uzgoj Zamračivanje Plastenik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo