Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Alagić
  • 27.07.2017. 08:00

U cvijeću uživaju, ali i žive od njega

Od cvijeća se može lijepo živjeti, porodično smo svi zaposleni, prilično je isplativo, kaže nam Ahmet.

Foto: Arhiva porodice Alagić
  • 2.209
  • 182
  • 0

Proizvodnja cvijeća spada u najljepšu granu poljoprivrede, ali ujedno i najskuplju. Troškovi izgradnje i opremanja plastenika su ogromni, a ovakav posao zahtjeva i mnogo ljudskog rada.

Financijska ulaganja za podizanje plastenika su različita i prije svega ovise od konstrukcije plastenika (njegove širine, udaljenosti stubova, tj.opterećenja pod snijegom i brzine vjetra koju plastenik može izdržati), zatim od vrste folije, načina otvaranja plastenika, stupnja automatizacije i slično. Svakako, na sve to potrebno je dodati i troškove opreme za navodnjavanje, a nezaobilazni su i troškovi alata i mehanizacije, koji su u konačnici prijeko potrebni za plasteničku proizvodnju cvijeća. Znatan trošak predstavlja i grijanje, gdje je opet najskuplja varijanta ukoliko se plastenici griju na drva, a nešto jefinije prođu oni koji se griju na slamu.

Velika ulaganja u proizvodnju

Ponuda raznovrsnog cvijeća

Ovakva proizvodnja najčešće zahtjeva angažovanje cijele porodice i često se iz ovoga rađa porodični biznis, koji nerijetko postaje nasljedan. Ipak, postoje i momenti, kada je potrebno i dodatno uposliti sezonske radnike. Cvjećarska proizvodnja mora imati unaprijed obezbjeđen plasman, jer kada cvijeće dospije za branje ne postoji mogućnost dugoročnog čuvanja od propadanja, već se istom u kratkom roku moraju obezbijediti kupci.

No, unatoč svemu gore navedenom, ova grana itekako može biti isplativa, posebice ukoliko iskoristimo mogućnosti izvoza cvijeća. Možda jedna od bitnijih informacija je i ta da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast gazdinstava koja se bave plasteničkom proizvodnjom cvijeća i sadnog materijala u plastenicima.

Ovog puta kontaktirali smo porodicu Alagić iz mjesta Vedro Polje, kod Bosanskog Petrovca. Inače, ova porodica postala je bez imalo dvojbe primjer uspješnog porodičnog biznisa. Naime, oni već punih 12 godina proizvode i prodaju cvijeće i jedini su u ovom kraju koji se bave ovim poslom ovoliko dugo.

Posao pokrenuo Ahmetov otac

Nas je zanimalo prije svega otkuda ideja za ovim poslom, tko je pokrenuo cijelu ideju, koja, kako vidimo, i danas daje odlične rezultate. Više detalja o cijeloj priči dao nam je 29-godišnji Ahmet Alagić, koji kaže da je posao oko uzgoja cvijeća pokrenuo njegov pokojni otac. Dodaje da u to vrijeme u užoj porodici nije bilo zaposlenih lica, pa je Ahmetov otac, na nagovor prijatelja pokrenuo posao s cvijećem, a ubrzo i osnovao Rasadnik cvijeća "Alagić".

Ahmet nam dalje priča kako je on nasljednik svoga oca u ovom poslu i da isti radi sa mnogo ljubavi i zadovoljstva.

Od cvijeća se može lijepo živjeti, porodično smo svi zaposleni, prilično je isplativo, kaže nam Ahmet.

Ipak, i on sam potvrđuje činjenice koje smo naveli u uvodnom dijelu teksta, a to su da za ovakav posao treba mnogo ulaganja, truda, rada i znoja, ukoliko želimo na kraju vidjeti uspješne rezultate. Ističe da njemu i njegovoj porodici to nije problem, jer oni uživaju u radu sa cvijećem i za njih je ovaj posao ujedno i odmor od svakodnevnih briga.

Započeli sa četiri hiljade sadnica

Ahmet nam priča kako je njegov otac cijeli posao započeo sa četiri hiljade sadnica, koje je zasadio u jedan mali plastenik. Iz godine u godinu povećavali su proizvodnju, a danas, dodaje on, imaju pet velikih plastenika koji su opremljeni grijanjem, laboratorijom za sjeme i uzgoj rasada preko dvadeset pet vrsta cvijeća. Prisjeća se i da su na početku često postavljali sami sebi pitanje "tko će kupovati njihovo cvijeće", ali dodaje i da se ovaj posao prije svega mora voljeti, ukoliko želimo da isti urodi plodom.

Danas imaju pet velikih plastenika

Najbolja reklama je zadovoljan kupac

Ahmet, koji je inače diplomirao ekonomiju kaže da mu je najveće zadovoljstvo to što kod kuće ima posao, što je cijela njegova porodica zaposlena, a često posao kod njih nađu i njihovi susjedi. Dodaje da preprodavači kupuju cvijeće od njih.

U suštini ovo je prelijep posao, nadam se da ću se i dalje baviti ovim poslom, poručuje on.

Baštovanski posao i posao sa cvijećem radi se tokom cijele godine, od pripreme sjemena i reznice, preko zagrijavanja plastenika do presađivanja i prodaje. Cvijećem iz Vedrog Polja snadbijevaju se općine u okruženju, pa čak i kupci u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a preko 60% prodaje ostvare kod kuće jer su već svi koji se na bilo koji način interesiraju za cvijeće i ukrasne biljke čuli za ovo mjesto.

U svojoj ponudi porodica Alagić ima raznobojne i miršljave petunije, sardone, muškatle, salvije i kadife, a proteklih dana u rasadniku su pripremali i "jesenje ruže", čije su reznice stigle zamrznute. Kroz proces uzgoja u posebnim vrstama zemlje ove višegodišnje biljke se uzgajaju i cvjetaju u septembru i oktobru.

Ahmeta smo upitali i o budućim planovima, na što nam je on odgovorio da u skorije vrijeme planiraju proširiti svoje kapacitete i zaokružiti priču što se tiče "cvijeća" jer kako kaže, smatra da imaju tržište i da je cvijeće veoma tražen proizvod u regionu. On također ističe i da su u ovom poslu dobar kvalitet, dobar odnos prema klijentima i preporuka, a prije svega zadovoljan kupac najbolja reklama.

U posao sa cvijećem uključena cijela porodica

U porodični posao Alagića uključeni su gotovo svi članovi porodice, čak i djeca. Ahmetova strina Nefiza kaže da posao kojim se bave nije težak i da ga rade sa ljubavlju i zadovoljstvom.

Nije teško raditi ovaj posao, zadovoljstvo nam je, mi smo navikli na to. Mora se raditi. Sve je to krenulo polako, evo sada je već sve uspjelo i svi skupa radimo. Radio nam djever, mi smo nastavili njegov posao.

Inače, kada je u pitanju proširenje dijela kapaciteta za proizvodnju cvijeća porodici Alagić pomogla je i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA). Porodica Alagić sada ima dobru saradnju sa općinama u okruženju, a većina cvijeća na javnim površinama i parkovima u Bosanskom Petrovcu upravo je odgojeno u njihovim plastenicima. Na godišnjem nivou, ova porodica proizvede preko 350 hiljada sadnica raznog cvijeća.

Sve u svemu, ova porodica za mnoge postala je primjer i uzor kako se uz udružene snage, kapacitet, međunarodnu podršku, te pomoć i saradnju sa lokalnom samoupravom može razbiti i održati porodični biznis. Posebno, kada pričamo o situaciji velikog procenta nezaposlenosti koju ima Općina Bosanski Petrovac.

Na kraju razgovora, Ahmet dodaje da kada je odabir cvijeća u pitanju, žene su te koje najčešće svraćaju u njihove plastenike i upravo one su te koje imaju presudnu riječ u izboru istoga.

Foto: Arhiva porodice Alagić


Fotoprilog


Tagovi

Bosanski Petrovac Cvijeće Alagić Rasadnik Plastenička proizvodnja Primjer uspješnog poslovanja Porodični biznis


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...