Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruža
  • 10.03.2020. 13:30

Sve što treba da znate o uzgoju ruža: Pravilna sadnja i njega

Ukoliko želite da vam uspije korijen ruže ne smije biti na suncu. Kada zasadite ovo cvijeće, ne preporučuje se pritiskanje zemlje rukama oko sadnice jer se s tim može poremetiti dubina, a dešava se i da se pokidaju žilice oko korijena.

Foto: Julijana El Omari
  • 7.587
  • 179
  • 0

Ruža se oduvijek dariva, a označava ljubav, pobjedu, raskoš, ali i sreću pa u nekim situacijama i tugu. Na primjer, odsječena i poklonjena grančica ruže označava naklonost prema nekoj osobi, a mnogima se poklanja i kao znak utjehe. Kada je riječ o ovoj vrsti cveća, ne postoje kalupi jer njih možete poklanjati u svakoj prilici i bez ikakvog posebnog povoda i nikada nećete pogriješiti. 

Kada posaditi ruže?

Oni koji imaju ružičnjak ili ga planiraju napraviti, znaju da se i oko sadnje treba dobro potruditi. Kako saznajemo u jednom komunalnom preduzeću, ovo cvijeće može da se sadi od juna do oktobra, odnosno u mjesecima kada zemlja nije smrznuta. Optimalno bi bilo da je temperatura zraka iznad šest stupnjeva Celzijusa, a najpogodnije tlo za obradu je onda kada nije previše vlažno odnosno blatnjavo.

Uzgoj mini ruža u posudama - jednostavno i dekorativno

Ukoliko je temperatura zraka iznad 20 stupnjeva, najbolje bi bilo da ruže sadite u kasnim poslije podnevnim ili večernjim satima.

Sadnja na sunčanoj strani, ali zaklonjenoj od vjetra

Prije nego što se pristupi sađenju, treba imati na umu da su one dugovječne, ostaju 10, 20 i više godina na stalnom mjestu i veoma je bitno odabrati pravo mjesto i položaj, odgovarajuće tlo i kvalitetnu sadnicu.

Mjesec mart donosi radove u vrtu i voćnjaku

"Ukoliko neko planira da sadi ruže, trebalo bi da zna da zemljište mora da bude na sunčanoj strani i naravno da bude zaklonjeno od jakog vjetra. Ruže najbolje uspjevaju na blago kiselom, plodnom i umjereno vlažnom tlu. Priprema zemljišta prije sadnje nije komplikovana - plodno tlo prvo treba prekopati, zatim usitniti frezom", kažu iz relevantnogpreduzeća.

Sadnice trebaju biti orezane i zdrave

Nakon što ste izabrali mjesto i obradili zemlju, sljedi kopanje rupa, a veličina se određuje na osnovu korijena biljke. Rupa bi trebalo da bude duboka i široka oko 30 centimetra, a razmak sadnje između dvije ruže je od 40 - 50 cm (čajevke), od 25 do 30 cm (mnogocvjetne), od 20 do 25 cm za patujaste, a ukoliko planirate puzavičaste i ruže penjačice, njihov razmak treba da bude od 0,7 do jednog metra.

Kada kupujete sadnice, vodite računa da su orezane, zdrave i spremne za sadnju. 

Ruže treba da su orezane, zdrave i spremne za sadnju

"Prema pravilima svaka ova sadnica mora imati etiketu sa brojem. One su uglavnom zapakovane u kesi i dobro navlažene pa ako ruže ne sadite isti dan možete ih zatrpati u navlažen pjesak ili sitniju zemlju, koju će te povremeno zalijevati. Pravilno zatrapljenje sadnice ruža mogu se čuvati dok se ne steknu uslovi za sadnju." 

Ne pritiskajte zemlju nakon sađenja

Kada vrijeme bude idealno i kada krenete sa sadnjom, ruže izvadite iz kese, a korijen potopite u sud sa vodom ili ih navlažite s mokrom krpom. Ukoliko želite da vam uspije, onda on ne smije da bude na suncu. Ukoliko se osuši, najvjerovatnije da se sadnice neće primiti. Kada su svi ovi uslovi ispunjeni, ruže stavite u već pripremnjene jamice, gdje treba voditi računa da se ostavi mjesto za kalemljenje, koje bi trebalo biti dva do tri milimetra iznad nivoa zemlje. 

Njega pustinjske ruže - biljke krupnih i jarkih cvjetova

Kada zasadite ružu, ne preporučuje se pritiskanje zemlje rukama oko sadnice jer se s tim može poremetiti dubina, a dešava se i da se pokidaju žilice oko korijena.

Kad se prime - njegujte ih!

Kada se nagrne zemlja, rasporediti i dvije do tri kašike mineralnog đubriva oko sadnica, a zalijeva se sve do momenta dok zemlja ne upije svu vodu. Ako je sušan period, ruže treba zalijevati jednom u 15 dana, ali tako što ćete pored humke iskopati kanalić u koji ćete sipati vodu. 

Kada izbiju pupoljci, znači da ste uradili 'veliki' posao. Međutim, sljedi njihova njega, koja se sastoji u redovnom okopavanju, zaštiti od bolesti i štetočina i ljetnjoj rezidbi. 


Tagovi

Uzgoj ruža Sadnja ruža Priprema zemljišta za cvijeće Đubrenje ruže Njega ruža


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.