Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruža
  • 08.03.2020. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Sad

Sve što treba da znate o uzgoju ruža - pravilna sadnja i nega

Ukoliko želite da vam uspe koren ruže ne sme da bude na suncu. Kada zasadite ružu, ne preporučuje se pritiskanje zemlje rukama oko sadnice, jer se s tim može poremetiti dubina, a dešava se i da se pokidaju žilice oko korena.

Foto: Julijana El Omari
  • 9.453
  • 123
  • 0

Ruža se odvajkada dariva, a označava ljubav, pobedu, sjaj, raskoš, ali i sreću, pa u nekim situacijama i tugu. Premera radi, odsečena i poklonjena grančica ruže označava naklonost prema nekoj osobi ili radost, a mnogima se poklanja i kao znak utehe. Kada je reč o ovoj vrsti cveća, ne postoje kalupi, jer ruže možete poklanjati u svakoj prilici i bez ikakvog posebnog povoda, jer sa ovim cvećem nikada nećete pogrešiti. 

Kada posaditi ruže?

Oni koji imaju ružičnjak ili planiraju da ga naprave znaju da se i oko sadnje treba valjano potruditi. Kako saznajemo u novosadskom "Gradskom zelenilu" ovo cveće može da se sadi od juna do oktobra, odnosno u mesecima kada zemlja nije smrznuta. Optimalno bi bilo da je temperatura vazduha iznad šest stepeni Celzijusa, a najpogodnije zemljište za obradu je ono kada nije previše vlažno odnosno blatnjavo.

Uzgoj mini ruža u saksijama - jednostavno i dekorativno

Ukoliko je temperatura vazduha iznad 20 stepeni najbolje bi bilo da ruže sadite u kasnim popodnevnim ili večernjim satima.

Ruže posadite na sunčanoj strani, ali zaklonjenoj od vetra

Pre nego što se pristupi sadnji treba imati na umu da su ruže dugovečne, ostaju 10, 20 i više godina na stalnom mestu i veoma je bitno odabrati pravo mesto i položaj, odgovarajuće zemljište i kvalitetnu sadnicu.

Mesec mart donosi radove u vrtu i voćnjaku

"Ukoliko neko planira da sadi ruže, trebalo bi da zna da zemljište mora da bude na sunčanoj strani i naravno da bude zaklonjeno od jakog vetra. Ruže najbolje uspevaju na blago kiselom, plodnom i umereno vlažnom tlu. Priprema zemljišta pre sadnje nije komplikovana; plodno tle prvo treba prekopati, zatim usitniti frezom", kažu u ovom gradskom preduzeću.

Sadnice, pre sadnje, treba da budu orezane i zdrave

Nakon što ste izabrali mesto i obradili zemlju, sledi kopanje rupa, a veličina se određuje na osnovu korena biljke. Rupa bi trebalo da bude duboka i široka na oko 30 centimetra, a razmak sadnje između dve ruže je od 40-50 cm (čajevke), od 25 do 30 cm (mnogocvetne), od 20 do 25 cm za patujaste ruže, a ukoliko planirate puzavičaste i ruže penjačice, njihov razmak treba da bude od 0,7 do jednog metra.

Kada kupujete sadnice, kažu u "Zelenilu" vodite računa da su orezane, zdrave i spremne za sadnju. 

Ruže treba da su orezane, zdrave i spremne za sadnju

"Prema pravilima svaka ova sadnica mora da ima etiketu sa brojem. One su uglavnom zapakovane u kesi i dobro navlažene, pa ako ruže ne sadite isti dan možete ih zatrpati u navlažen pesak ili sitniju zemlju, koje će te povremeno zaliti. Pravilno zatrapljenje sadnice ruža mogu se čuvati, dok se ne steknu uslovi za sadnju." 

Ne pritiskajte zemlju kad posadite sadnicu

Kada vreme bude idealno i kada krenete sa sadnjom, ruže izvadite iz kese, a koren potopite u sud sa vodom ili ih navlažite s mokrom krpom. Ukoliko želite da vam uspe koren ruže ne sme da bude na suncu. Ukoliko se koren osuši, najverovatnije da se sadnice neće primiti. Kada su svi ovi uslovi ispunjeni, ruže stavite u već pripremnjene jamice, gde treba voditi račina da se ostavi mesto za kalemljenje, koje bi trebalo da bude dva do tri milimetra iznad nivoa zemlje. 

Nega pustinjske ruže - biljke krupnih i jarkih cvetova

Kada zasadite ružu, ne preporučuje se pritiskanje zemlje rukama oko sadnice, jer se s tim može poremetiti dubina, a dešava se i da se pokidaju žilice oko korena.

Kad se prime - negujte ih!

Kada se nagrne zemlja, oko sadnice rasporediti dve do tri kašike mineralnog đubriva, a zaliva se sve do momenta dok zemlja ne upije svu vodu. Ako je sušan period ruže treba zalivati jednom u 15 dana, ali tako što ćete pored humke iskopati kanalić u koji ćete sipati vodu. 

Kada izbiju pupoljci, znači da ste uradili 'veliki' posao. Međutim, sledi njihova nega, koja se sastoji u redovnom okopavanju, zaštiti od bolesti i štetočina i letnjoj rezidbi. 


Tagovi

Uzgoj ruža Sadnja ruža Priprema zemljišta za cveće Đubrenje ruže Nega ruža


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]