Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite trave
  • 05.02.2021. 10:20
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kakanj

Svakodnevnim istraživanjima proširili ponudu, a u planu je i prirodna kozmetika

Od prošle godine započeli su i s proizvodnjom i prodajom sadnica nekih aromatičnih biljaka tako da kod njih možete naći macinu travu, slatki pelin, kamilicu i brojne druge.

Foto: Arhiva Čobo Faruka
  • 315
  • 266
  • 1

Bosna i Hercegovina bogata je ljekovitim biljem, sa preko 700 različitih vrsta aromatičnih trava.

Svega njih 200 uzgaja se i eksploatiše. Medonosno i ljekovito bilje zauzima značajno mjesto u razvoju lokalne ekonomije, a takođe je traženo kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Godišnja berba u našoj zemlji varira i velikim dijelom zavisna je od potražnje, ali i od klimatskih uslova u kojima se uzgajaju, tako da se kreće između 1.500 i 9.000 tona.

Proizvodnja u sezoni ide do 1 tone 

Imajući ove činjenice u vidu, Azra i Faruk Čobo iz Kaknja, još su 1998. godine pokrenuli vlastitu proizvodnju i prodaju ljekovitog bilja, želeći da stvore nešto svoje, drugačije i jedinstveno. Tako je i nastala ideja o osnivanju "Bio Grin" obrta.

Danas je to firma koja se bavi uzgojem, preradom, otkupom, iako su se u svojim početcima bavili isključivo plasmanom proizvoda kupcima.

U početku se bavili samo prodajom

Uzgojem pomenutih biljnih vrsta bave se na 1.000 kvadratnih metara, a od spoljnih saradnika otkupljuju prikupljene trave sa naših planina.

"Bio Grin" za jednu sezonu proizvede od 800 do 1.000 kilograma suhog aromatičnog bilja, a suše ga prirodno ili u vlastitoj električnoj sušari.

U planu je proširenje ponude

U svom asortimanu imaju bogatu ponudu, a neke od vrsta koje uzgajaju su: neven, paprena i divlja metvica, verem trava, matičnjak, kamilica, vrijesak, breza, zova, majčina dušica i brojne druge. Već početkom 2000. proširili su ponudu i na proizvodnju sirupa i tinktura.

Na pitanje gdje plasiraju proizvedenu robu, Azra nam je odgovorila da je to većinom na zelenim pijacama, a takođe i redovno učestvuju na raznim sajmovima. Pored toga, svojim kupcima su omogućili i online narudžbe, putem Facebook stranice Bio-Grin - Ljekovito bilje.

"Jako smo zadovoljni postignutim, kao i prihodima koje ostvarujemo. Ovo je porodični posao i svi članovi učestvuju u njemu", rekla nam je ova poduzetnica. Dodaje i da su dobitinici velikog broja nagrada i priznanja, a neke od njih su zahvalnica od Općine za doprinos manifestaciji "Kakanjski dani" 2014. godine. 

Dobitnici su velikog broja nagrada

Iduće godine (2015.) takođe dobijaju zahvalnicu od lokalne samouprave, za postignute rezultate u poljoprivredi, u oblasti ljekovitog bilja. Nagrade su se nizale i narednih godina pa je tako obrt pohvaljen za učešće na kulturno - sportskom događaju "Kakanjski dani", u 2016. a iduće 2017., za izuzetan doprinos u promociji svoje općine. 

"U 2017. Faruk je dobio prizanje za najuspješnijeg poljoprivrednog proizvođača te godine", navodi naša sagovornica i ističe kako je 2019. od World Vision pohvaljen za nesebičnu podršku i ostvarenu uspješnu saradnju.

"Dalji planovi vezani su za povećanje asortimana naših proizvoda tako da ćemo u ponudu uključiti i prirodnu kozmetiku, ali i više vrsta ljekovitih trava, tinkutura, ulja i sirupa", otkriva ona. 

Imaju i proizvodnju sadnica

Od prošle godine započeli su i s proizvodnjom i prodajom sadnica nekih aromatičnih biljaka tako da kod njih možete naći macinu travu, slatki pelin, kamilicu i druge.

Dodatnim radom, trudom i svakodnevnim istraživanjima trendova tržišta, "Bio Grin" se unaprijedio kroz stalne edukacije i konsultacije sa vrhunskim ljekarima i biolozima. Tako su stvoreni novi biljni preparati, a kvalitet je potvrđen velikim brojem nagrada.

Koliko su nam potrebni ovakvi proizvođači govori podatak da je Bosna i Hercegovina prošle godine uvezla eteričnog ulja u vrijednosti od 120 miliona KM, tako da uzgoj tih vrsta može uveliko popraviti vanjskotrgovinski bilans naše zemlje.


Tagovi

Ljekovito bilje Aromatično bilje Azra Čobo Faruk Čobo Otkup bilja Prerada bilja Prirodna kozmetika Ljekoviti sirupi Tinkture


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P