Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega orhideja
  • 29.04.2018. 17:00

Spustite roletne, zaštitite orhideje

Orhideje najlepše cvetaju ako stoje na prozoru, ali direktno sunce može da im našteti. Sunčani dani su krenuli i "pržiće" celo proleće i leto, zato ne zaboravite da ih zaštitite i pravilno zalivate.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.699
  • 82
  • 0

Doskora su orhideje smatrane skupocenim i nedostižnim cvećem u našim uslovima. Čekali smo da ih dobijemo na poklon i uživali u cvetu, nadajući se da će što duže potrajati. Ali izgleda da su zavolele nas i naše podneblje! Uz malo pravilne nege opstaju na našim prozorima. To je mesto koje im ublažava nostalgiju za tropskim, rodnim krajevima. U ovom periodu, i narednih nekoliko letnjih meseci, obavezno ih treba zaštititi od direktne sunčeve svetlosti, kako vam trud ne bi propao.

Nije svejedno kako je orijentisan prozor

Treba znati i da bi orhideja napredovala i bogato cvetala, nije svejedno kako je orijentisan prozor sa koga dolazi svetlost. Najviše sorti uspeva na prozorima koji su okrenuti ka severnoj strani, a zatim na južnoj ili zapadnoj. Kada procenite da je sunce previše jako, obavezno zaštitite biljke. Spustite roletnu ili navucite zavesu kako bi ih zaštitili, i one će nastaviti da napreduju i da daju cvetove.

Orhideje, dakle, vole svetlost, ali i da apsorbuju vlagu iz vazduha. Zato je idealno mesto za nju u kući kuhinjski ili prozor u kupatilu. Ako vam se ne dopada da saksija stoji baš u ovim prostorijama ,imajte na umu morate  da vlažite vazduh oko orhideje, jer ipak ona potiče iz tropskih krajeva.

Pravila za zalivanje

Orhideje traže pravilno zalivanje. Nije komplikovano, samo mora da se poštuju pravila. Možete da ih orošavate odstajalom vodom, ali prskate samo lišće, stablo i koren. Cvetove - nikako. Zalivajte ih jednom nedeljno preko cele godine i to tako što zapravo potopite - napunite saksiju do vrha vodom i ostavite oko 10 minuta da se viša vode ocedi. Tokom cvetanja razmak između zalivanja je tri dana. Između dva polivanja, zemlja mora da bude prosušena. Ukoliko ste je tek presadili, nikako je nemojte odmah zalivati, već sačekajte da prođe oko nedelju, dve dana.

Orhideje
Orhideja cveta dva do tri puta godišnje

Kako da orhideja brže i lepše cveta

Orhideja cveta dva do tri puta godišnje, a pauza između cvetanja potraje ponekad i po nekoliko meseci. Ukoliko želite da vaša orhideja brže procveta, a da je ne opteretite vlagom u saksiji, postoji trik. U saksiju sa orhidejom stavite nekoliko kockica leda, i nastavite sa redovnim ritmom zalivanja. Orhidejama prija i temperaturna razlika. Tokom toplog proleća i u letnjim mesecima tokom noći možete je staviti na prohladno mesto, kao što je terasa ili u prostoriju koja se ne greje. Za uspešan uzgoj orhideja birajte prihranu koja sadrži manje količine azota, a više fosfora.

Providna saksija za praćenje stanja

Stanje vlažnosti zemlje u kojoj je orhideja najbolje se prati prema boji korena. Ako je izrazito zelen, koren je dobro hidriran i orhideja ima dovoljno vlage. Ako posivi i smežura se, odmah ga potopite u vodu. Zbog toga je idealno da  saksija bude providna, jer ćete po boji korena najbolje videti stanje biljke. Ako vam providna saksiju nije dovoljno dekorativna, možete smestiti u neku običnu i izvaditi kada je potrebna kontrola korena.

Kada presaditi orhideju?

Pravo vreme za presađivanje orhideje jeste onda kada primetite da je koren zauzeo celu saksiju ili je počeo da izlazi napolje. Najbolje je taj posao uraditi između maja i juna, ali nećete pogrešiti i ako je presadite u ranu jesen, kada orhideja nije u cvatu. Računajte i na to da je prosečna dužina cvetanja orhideje tri meseca.


Tagovi

Orhideja Prozor Zalivanje Prihrana Presađivanje


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!