Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj smilja
  • 06.05.2021. 12:15
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Smilje: Za jedan litar ulja treba oko 700 kilograma bilja, ipak veoma je traženo na tržištu

Muški dio porodice bavi se šišanjem trave na parceli i organizacijom branja i destilacije, a ženski preuzima finalne proizvode.

Foto: Arhiva porodice Pendo
  • 683
  • 40
  • 0

Porodica Pendo iz Trebinja mali je eksperimentalni uzgajivač smilja koja na parceli od 2.000 kvadratnih metara uzgaja ovu korisnu biljku na potpuno prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih preparata. U procesu destilacije proizvode ulje i hidrolat od smilja, vrlo skupe i cijenjene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, a zahvaljujući saradnji sa trebinjskim Agrarnim fondom, proširili su proizvodnju i na prirodnu kozmetiku od smilja.

Ljiljana Pendo za Agroklub objašnjava kako je za jedan litar ulja neophodno oko 600 - 700 kilograma bilja, te da ovo ulje pomaže između ostalog kod pojave akni, bora, ali i svih ostalih stanja gdje na kožu treba djelovati protivupalno i regenerativno, kao što je to slučaj kod dermatitisa ili popucalih kapilara.

Kako kaže, u saradnji sa Fondom uspjeli su da osiguraju i ono najvažnije - tržište za svoje proizvode pa se tako sada oni mogu naći u Hercegovačkim kućama u Trebinju i Banja Luci.

"Na osnovu potvrde o posjedovanju zemljišta i analize o kvalitetu ulja, urađene u Institutu "Josif Pančić" u Beogradu, zaključili smo ugovor o saradnji", kaže Pendo, dodajući da su nakon toga njihovi preparati prošli besplatne mikrobiološke analize u organizaciji Fonda i preko trebinjske Hercegovačke kuće ponudili su ih kupcima.

Na inicijativu Hercegovačke kuće proširili ponudu

Ističe da je za njih ovaj model plasmana na tržište u saradnji sa pomenutom ustanovom savršen pa su i proširili svoj asortiman.

"U nastavku saradnje, na inicijativu osoblja Hercegovačke kuće, proširili smo našu ponudu. Tako da pored ulja i hidrolata, imamo i prirodnu kozmetiku od smilja", navodi naša sagovornica, napominjući da su takvi proizvodi vrlo traženi na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Objašnjava dalje da se muški dio porodice bavi sređivanjem, odnosno, šišanjem trave na parceli i organizacijom branja i destilacije, a ženski preuzima finalne produkte.

"Ovo podrazumijeva brigu o prodaji u Hercegovačkoj kući, kreiranje etiketa (sa veb dizajnerom), nabavku ambalaže i dodatnih kozmetičkih sirovina, spravljanje kreme i balzama. Za potrebe njihove izrade, pored ulja i hidrolata, potreban nam je i macerat smilja, koji takođe izrađujemo“, priča naša sagovornica, dodajući da u proizvodnji koriste isključivo sirovine sa eko sertifikatima, kako bi se mogla svrstati u prirodnu kozmetiku. 

Rade samo sa ekološkim sirovinama

"Kreme pravimo u malim serijama, u skladu sa potrebama tržišta". Naglašava da su sarađivali sa timom sjajnih, mladih ljudi i da su veoma zadovoljni.

"Komunikacija je jednostavna. Najčešće preko mobilnih aplikacija, što olakšava posao, anulira ograničenje radnog vremena i omogućava brzo obavljanje potrebnih aktivnosti", objašnjava ova preduzetnica, ističući kako za prodaju postoji mogućnost i online kupovine.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinja, Veselin Dutina kaže da su posebno ponosni na Hercegovačku kuću, gdje domaći poljoprivrednici plasiraju svoje proizvode, u čemu je ovaj grad pionir, ali je najavio i uskoro otvaranje objekta u Istočnom Novom Sarajevu. 

"Za ove četiri godine koliko postoje, otkupljeno je milion maraka proizvoda od poljoprivrednih proizvođača", istakao je Dutina.


Tagovi

Uzgoj smilja Ljiljana Pendo Prirodna kozemtika Destilacija Branje Eko sertifikati Online kupovina Veselin Dutina


Autorica

Milena Koprivica

Više [+]

Milena je diplomirani novinar sa višegodišnjim iskustvom u medijima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.